Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.01. 18:43 Tévésámán

Kelly hősei (Kelly's Heroes, 1970)

 

Aki látta az eredeti Piszkos tizenkettőt, az tudhatja, hogy a '60-as évek végén és a '70-esek elején mennyire értettetek az akcióba/kalandba/drámába oltott vígjátékok készítéséhez. A helyszín a II. világháború, ami tökéletes táptalaj a mozikhoz, hiszen még ma sem ismerjük minden részletét, és talán örökre valami misztikus homály fogja borítani az egészet. Végülis, akármi megtörténhetett akkoriban... A Dirty Dozen néhány szereplőjével (Telly Savalas, Donald Sutherland) és a spagettiwesternek legendás névtelenjével, Clint Eastwooddal most egy kevésbé komoly, inkább vígjátékibb háborús kalandfilmet kapunk, amiben a jól megírt sztorit a remek színészek, a jó helyszínválasztás és a szinte a legapróbb részletekig pontos korhű cuccok tesznek még inkább élvezetessé!

 

A sztori végtelenül egyszerű: 1944-ben, Franciaországban, a legelső fronton harcoló fáradt, elcsigázott amerikaiak elfoglalnak egy apró német helyőrséget és elfognak egy tisztet. A nagyon kíváncsi Kelly közlegény (Eastwood) pedig talál nála egy rúd aranyat és kideríti, hogy óriási rakás kincs van a frontvonal mögött 30 mérföldre egy bankban. Hamarosan megjön a parancs a visszavonulásra és lassan mindenki szedelődzködni kezd, de Kelly ezalatt elkezdi megszervezni a saját buliját az arany megszerzésére. Viszont egyre több embert be kell vennie a siker érdekében, így kénytelen osztozkodni a pénzsóvár ellátmányozó Vaskalappal (Don Rickles), a veterán Bazi Joe-val (Savalas) és embereivel, valamint a gyagyásnak tűnő páncélos-parancsnokkal, Csodabogárral (Sutherland) és különös kompániájával. A banda elindul áttörni a német frontot és hamarosan már a fél hadsereg benne lesz az akcióban akarva-akaratlanul - de vajon kié lesz a végén a mesés kincs?

 

 

Ez egy nagyon jó film, izgalmas, vicces és a karakterek is szimpatikusak. Plusz ugye ki az az elvetemült állat, aki egy hasonló felállásban a náciknak szurkol?! Egyébként maga a konfliktus, a háború csak körítés: a lényeg a kincs megszerzése és a bonyodalmak, amiken át kell vergődni. Az egyetlen baj a sztorival az eleje, ami kicsit zavaros - pl. én nem is emlékszem, hogy jut hozzá címszereplőnk az első aranyrudakhoz. Röviden bemutatják nekünk a kezdetekkor a főbb szereplőket, a kincset és az akadályokat. Kelly-ről magáról nem sokat tudunk meg, ő csak egy a névtelen tömegből, aki viszont kiválik, és esze révén összefogja a kincsvadászok társaságát. Bazi Joe igazi vérbeli katona, azonban mivel itt, Európa szívében, távol az Államoktól kell küzdenie, ezért nem is igazán érti, miért vannak itt, miért kell pont nekik és pont most csatázniuk - szeme előtt az emberei érdeke áll és hogy teljesíteni kell a parancsot, bármilyen baromságnak tűnik. Csodabogár pedig a legjobb pofa közülük, komolytalan, vicces és nagyon nyugis, mosollyal az arcán megy a legnagyobb ütközetekbe is. Külön poén az egyik beosztottjával való folytonos vitája a "negatív hullámokról":D Végül még ott van az aktatologató Vaskalap, akit pedig nem igazán harcra képeztek ki, ezért állandóan nyivákol, panaszkodik, stb.

 

Ezeket a nagyszerű színészeket nem kell külön méltatni, hiszen a nevük önmagában garancia - mondjuk Don Rickles-t egyébként manapság leginkább a Toy Story-sorozat Krumplifej uraként ismerik az emberek. A mellékszereplők közt az elején tüzértisztként látható George Savalas (Telly Testvére, a Kojak-sorozat Starvros-a), a francia kisvárosban vonuló három apáca közül az egyik a későbbi rendező John Landis (aki produkciós asszisztens volt a forgatáson) és valahol egy német vezetőként látható Yves Montand. A végső harcnál a karizmatikus náci tank-parancsnokot, Karl-Otto Alberty-t pedig a Piedone Egyiptombanban láthattuk, ahol ő volt a bérgyilkos. A történettel sincs semmi gond, mert ugye sokszor úgy tűnik, hogy minden rendben megy, aztán történik valami gebasz és új akadály gördül a hősök elé. Izgalomban sincs hiány, gondoljunk csak az aknamezős részre, vagy a kisváros centiről-centire történő elfoglalására. Az állandóan ordítozó tábornok mellékszála pedig biztosít egyfajta kifigurázási lehetőséget a hadseregről: az amcsik hónapok óta nem tudták áttörni a német vonalat, de amint dohány a tét, máris megtörténik a dolog napok alatt:)

 

 

Néhány érdekesség: Az eseményeket a valóság ihlette. A Nazi Gold: The Sensational Story of the World's Greatest Robbery - and the Greatest Criminal Cover-Up című könyvben leírták, hogy anno egy csapat szövetséges és náci renegát végrehajtott egy ilyen rablást. A '60-as évekig ez a bűncselekmény volt a Rekordok Könyve szerinti legnagyobb rablás. Vaskalap angol neve Crapgame, amit leginkább szarjátéknak fordíthatnánk:) A forgatás Jugoszláviában zajlott, mert akkoriban a jugoszláv seregben még szolgáltak igazi, működő Sherman tankok és rengeteg amerikai gyártmányú felszerelésük volt. Ezen kívül az ott vetített külföldi filmek hasznát nem lehetett kivinni az országból, így a felhalmozódott pénzt visszaforgatták a Kelly's Heroes költségeinek fedezésére.

 

Donald Sutherland súlyosan megbetegedett a forgatás alatt, már-már attól tartottak, hogy életét veszti, de szerencsére nem így lett. A film betétdalát Clint Eastwood énekelte anno, a felvétel egy másik általa énekelt dallal együtt megjelent kislemezként. A főszereplő emellett évekkel a bemutató után azt nyilatkozta, hogy a rendező, Brian G. Hutton eredetileg nem így képzelte a filmet, de az MGM még a bemutató előtt megvágatta az egészet, így a karaktereknek mélységet adó jelenetek eltűntek. Az itt látható Tigris-tankok valójában átalakított T34-es orosz harckocsik. A lövegtornyaik mozgása közben hallható elektronikus hanghatást később felhasználták az Alien-filmeknél a rakodógépekhez. A katonákra támadó amerikai vadász pedig egy jugoszláv Ikarus 522-es. A végső szembenállásnál egyértelmű főhajtást láthatunk/hallhatunk Eastwood westernjei felé: A Jó, a Rossz és a Csúf zenéje szól, mikor a három főhős szemben áll a Tigrissel. Az 1975-ös Inside Out című mozit a Kelly hősei ihlette, ebben egy volt náci háborús bűnöst üldöz egy csapat egykori világháborús veterán, hogy megtudják tőle egy titkos aranykincs rejtekhelyét. Utólagos számítások alapján a 14.000 rúd arany nem 16 milliót, hanem 196 milliót érne; ráadásul több mint 16 tonnát nyomna az egész és legalább 1100 db ládából állna a teljes kincs (egy láda 12 rudat tartalmaz)! A Kelly's Heroes 4 millió dollárból készült és legalább 5.2 milliót hozott. A kritikusoknak tetszett, főként a háború-ellenes felhangjai miatt. A Channel 4 100 legjobb háborús filmjének listáján a 34. lett.

 

Szerintem baromijó, vicces, izgalmas, látványos, szerethető karakterekkel, akikért lehet szorítani. Aki kibírja a majdnem három órás játékidőt, az bátran nézze meg!

 

Pontozás:

 

imdb: 7.5 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 6/5 (A kedvenc háborús filmem!)

 

Hírek:

 

- Clint Eastwood újabban ismét rendez. A J. Edgar című dráma az amerikai hírszerzés legendás főnökének életét mutatja be, a címszerepben Leonardo DiCaprioval. Eastwood producer is lesz.

 

- Donald Sutherland a Kincses sziget legújabb feldolgozásában szerepel legközelebb Eddie Izzarddal és Elijah Wooddal.

 

Várható írások: A ház hideg szíve.

2 komment

Címkék: vígjáték háborús


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr92869793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jawarider 2012.09.13. 23:37:54

"én nem is emlékszem, hogy jut hozzá címszereplőnk az első aranyrudakhoz."

Az elfogott német alezredesnél van pár darab.
süti beállítások módosítása