Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.02.15. 20:16 Mozsárágyú

Meglógtam a Ferrarival (Ferris Bueller's day off) 1986

       Ferris Bueller (Matthew Broderick) megvalósítja minden gyerek álmát; lóg a suliból és míg az osztálytársak, meg a világ diákjainak nagy része egy oktatási intézményben sínylődik, ő addig élete legeslegjobb napját élvezi.

       Kezdődik mindez a szülők átverésével, a testvérhúg, Jeanie (Jennifer Grey) nem szándékos lelki bántalmazásával és legjobb haverjának, Cameronnak (Alan Ruck) ugráltatásával. Miután mindenki meg van győződve arról, hogy Ferris borzasztóan beteg, megkezdődhet a városi ámokfutás. Hozzávalók; Cameron faterjának méregdrága és sértetlen Ferrarija, Ferris barátnője (Mia Sara), megfelelő biztonsági intézkedések, az igazgató (Jeffrey Jones) gyanújának elhessegetése, egy kis vagányság, talpraesettség, meg rengeteg szerencse. Ezekből eleinte mindent kipipálhat az érettségi előtt álló srác, a nap folyamán azonban a nagy mennyiségű jókedv mellett a három főszereplőnek szembe kell néznie a vészesen közelgő felnőttlét szörnyű velejáróival. Az igazgató mániákusan próbálja lebuktatni Buellert; a sokáig bátyja árnyékában dühöngő Jeanie hasonló tettre szánja el magát; Cameron idegei felmondják a szolgálatot és maga Ferris is rá kell ébredjen, hogy az élete igencsak felborul a középiskola után.

      John Hughes neve olvasható a rendező szócska mellett, akihez nem kisebb művek köthetők, mint a Repülők, vonatok, automobilok, a Karácsonyi vakáció vagy a Reszkessetek, betörők! Matthew Broderick remek ebben a szerepben, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki ne szurkolna neki, hogy sikerüljön végigcsinálnia az iskolakerülést. A szobája bármelyik hasonszőrű emberpalánta álmainak netovábbja, például van benn szarvasfej, Bryan Ferry-poszter :), meg egy szintin lejátszható tüsszögésprogram, ami tökéletes a nem orvosszülőkkel rendelkezőknek. Az ellógott nap pedig mindenkinek tetszene, mondjuk én a baseballmeccs helyett valami bl-mérkőzésre ülnék be. Szóval nyerő ötlet volt megvalósítani mindenki álmát, az iskola nélküli felhőtlen napot.  
    

      Jeffrey Jones oltári jó, láthattuk őt pl.: Az Álmosvölgy legendájában vagy a Véndögségben, tökéletes a szinkronja is, Szacsvay László. Jennifer Grey a Dirty Dancingben játszott, itt egy igazán idegesítő csajt alakít. Ő hívta egy pici szerepbe Charlie Sheent, aki egy drogost alakít. Érdekes, úgy készült a szerepre, hogy a felvétel előtt nem aludt két napig. Szerencsétlennek ma már egyszerűbb dolga lenne... Mia Sara a fiúknak, Broderick a lánynézőknek, ál-Ferrari (mert egy igazi túl drága lett volna) az autóimádóknak, mi kell több?

       Például nekem Beatles, amit megkaptam a Twist & Shoutnak köszönhetően, és még külön említi is Lennont Ferris. Már ebből látszik (na meg a Ferry-poszterből), hogy jó gyerek. Stevie Wonder neve szintén elhangzik, és különböző utalásokkal találkozhatunk a következő filmekre: Star Wars, Piszkos Harry, Nyolcadik utas a halál. És az elmaradhatatlan 80-as évekre jellemző hajköltemények, rucik is szemeink elé tárulnak. Na és egy jelenetben meg különböző művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk, például Chagall, Picasso vagy Modigliani egy-egy remekművében.

       A Meglógtam a Ferrarival egy valódi klasszikus, és mindenkinek, aki valaha volt gyerek, tetszeni fog. Szerintem. 

Ha már Mr. Ferry említésre került, akkor az olvasók figyelmébe ajánlanék egy kis csillivilli art-rockot. Vagy valami hasonlót.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr232663792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása