Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.08.28. 18:52 Tévésámán

Mystery Men - Különleges hősök (Mystery Men, 1999)

Erről már van egy bejegyzés, amit a kolleginám írt, de mivel ez a kedvenc filmjeim egyike, ezért úgy döntöttem, hogy most, miután újfent megnéztem, készítek róla egy átfogó megabejegyzést:) Először is nézzük az eredetét, merthogy most is egy képregény-filmről van szó:

1984-ben jelent meg Bob Burden bizarr szuperhősének, A Lángoló Répának (Flaming Carrot) első önálló kalandja a Dark Horse gondozásában. Maga a figura 1979 óta szerepelt rajzolt történetekben, de ekkor kapta meg saját kiadását. Flaming Carrot alapította a Mystery Men nevű szuperhős-csoportot, melyben fénykorában több, mint 30 (!) különös, valódi emberfeletti erővel nem rendelkező bűnvadász volt jelen. A Lángoló Répa-sorozat 1993-ban véget ért, de 2005-ben újraélesztették és azóta is fut. A Mystery Men filmre álmodásához azonban elég sok munkára volt szükség, hiszen a Répa nem igazán mozivászonra vihető alak, ezért őt rögtön le kellett cserélni. Még kitaláltak és kölcsönvettek pár másik alakot, aztán a mozi zöld utat kapott!

Megvolt az ötlet és készen állt minden. A rendezői székbe a reklámok forgatásában tapasztalt Kinka Usher ült, aki sem ez előtt, sem ez után nem rendezett semmit. Ő maga is szerepel művében, de nem tudom hol:) Talán elgondolkodtató, hogy miért nem kapott azóta sem állást direktorként - egyértelműen ez a mű okolható érte... Eddig talán nem lenne nagy dolog a Különleges hősök, de most jönnek a lényegesebb dolgok!

Ők maguk a Watchmenhez hasonlatosan valójában nem rendelkeznek szuperképességekkel - amilyüknek mégis van, az pedig valahogy defektes, kontrollálhatatlan, vagy nem is létezik:) MOST következik a történet VALÓDI ismertetése. Hogy miért emelem ki így? UTÁLOM, hogy se a dvdn, se a tvújságban, se sehol máshol NEM TUDNAK ÍRNI NEKI EGY NORMÁLIS BEMUTATÁST. Mindenhol hetet-havat összehánynak, valami barom régen leírt egy állati nagy marhaságot (egész kis vadaspark itt egy mondaton belül) és azóta ez kering. Félrefordítások, valótlanságok, stb. A port.hu-s írás nagyjából jó, de akkor én is kanyarítok valamit hozzá:

A nem olyan távoli jövőben járunk, ahol Bajnok Város saját szuperhőssel bír! Az elképesztő Elképesztő Kapitány (Greg Kinnear) megtisztította az utcákat a szupergonoszoktól, így mára már csak néhány kisebb, béna banda keresi a kenyerét bűnözéssel. A Kapitányt olyan cégek szponzorálják, mint a Pepsi, vagy fogkrémgyárak, valamint a titokzatos milliomos, Lance Hunt, aki megszólalásig hasonlít emberfeletti pártfogoltjára. Csak éppen szemüveget hord... Azonban Elképesztő mai sikerei eltörpülnek a régmúlt csatáihoz képest, így valami nagy ellenfelet kellene ismét lefőznie, hogy megint a címlapokra kerüljön és megtarthassa a támogatóitól befolyó zsíros összegeket...

Ezalatt három férfi, Roy (Ben Stiller), Jeff (Hank Azaria) és Eddie (William H. Macy) saját szuper-alteregóikként (Dühös, A Kék Rádzsa és A Lapátoló) próbálják felvenni a harcot a bűnnel. Persze valójában mind átlagemberek, akik furcsa módokon harcolnak és semmit nem érnek el, mert állandóan megverik őket, a rendőrség is csak röhög rajtuk, míg a siker mindig Elképesztő Kapitányé lesz.

A velejéig romlott és őrült Casanova Frankenstein (Geoffrey Rush) viszont hamarosan kiszabadul 20 éves diliházi fogságából - a fő szuperhős javaslatára! - és megkezdi Bajnok Város romba döntését. Vajon mihez kezd a metropolisz, ha nemcsak vele, de régi bandáival, köztük a félelmetes:) Diszkó Boys-zal vagy a Nemjó Maffiával is fel kell vegye a harcot - ráadásul ezzel egy időben Elképesztő és Lance Hunt is eltűnik? Szerencsére Dühös tudja, hogy ki áll a Kapitány felszívódása mögött, így barátaival egyéb szuperhősök toborzásába kezd, hogy megrohamozzák Casanova birtokát és kiszabadítsák az első számú megmentőt! Végül tehát A Lapátoló, Dühös, A Kék Rádzsa, valamint új társaik, Spleen (Paul Reubens), Láthatatlan Fiú (Kel Mitchell), Tekéző (Janeane Garofalo) és A Szfinx (Wes Studi) megindulnak, hogy elejét vegyék a pusztulásnak! És jaj annak, aki eléjük  - vagy közéjük - áll:)

Nem kis neveket soroltam fel, és a sornak koránt sincs még vége, hiszen a mellékszereplők közt találjuk Eddie Izzardot (mint Tony P, a Diszkóboyok vezére), Claire Forlanit (Dühös szerelme) és Tom Waits-et (Professzor A. Heller). Rajtuk kívül szerepel még Cee-lo Green, a Gnarls Barkley énekese; Michael "Transformers-rontó" Bay és Doug "Abe Sapien" Jones egy-egy jelenetben. Sőt valahol még a háj szkúl mjúzikeles Corbin Bleu is bent van, de hát ki tudja hol... Egyébként pedig kikérem magamnak, hogy ezt a senki Claire Forlanit folyton második főszereplőnek írják ki, miközben Paul Reubens-t vagy Janeane Garofalot például egyáltalán nem... (Utólagos szerkesztés: Csinos senki:D) Túl vagyunk a sztori eredetén, magán a cselekményen és a színészek felsorolásán is, következzen hát a méltatásuk és az érdekességek sora!

A valódi, képregénybeli Mystery Menből csak Lapátoló, Dühös és Spleen azok, akik vászonra kerültek, a többieket mind úgy találták ki. Kivétel a Szfinx, aki egy '50-es években megszűnt sorozat hőse volt és mivel jogos tulaja nincs, ezért szabadon lehet felhasználni. Ezen kívül, a filmbeli Nemjó Maffia egy valódi rapper-csapat, a Goodie Mob, amelynek a már említett Cee-lo is tagja.

A héttagú főhős brigád nagyszerűen szerepel, még az egyébként más helyeken irritáló Ben Stiller is remekel. (Máig úgy gondolom, hogy ez a legjobb főszereplő-alakítása.) Kiemelném külön Hank Azariát és Wes Studit, talán ők a legkirályabbak. Geoffrey Rush-t talán nem kell külön méltatni, még egy ennyire furcsa kiegészítő szerepben is borzasztó jó. Eddie Izzard és az elbűvölő Tom Waits (a képen) pedig egyenesen csodásak:)

Sajnálatos módon ez a mozi nem talált jó fogadtatásra. Hiába a remek sztori, a király zene, a hihetetlen színészek, mégis bukott és rossz emlékű a Különleges hősök. Stiller legalábbis ezt nyilatkozta nemrég Howard Sternnél, a többiek véleményét viszont nem lehet tudni... Ahogy már a bevezetőben kiemeltem, máig ez az egyik kedvenc filmem - anno egy barátom ajánlotta és máig emlékszem, mikor először láttam, hogy mennyire tetszett. Csak dicsérni tudom, mert nagyon kedvelem és bármikor megnézem, ha adják!

imdb.com felhasználói szerint: 6/10 (Azért ez nem is rossz - és az utóbbi 7 évben 0.2-t emelkedett!)

Szerintem: 6/5

Még a befejezés előtt egy lista a hőseink szupertehetségeiről:

Dühös - Roy (Ben Stiller): Szuperereje a dühöngés, azonban ténylegesen csak egyetlen egyszer használja ezt a hatalmat. A legtöbbször mindössze megjátssza magát, a legnagyobbnak, legerősebbnek mutatkozik, pedig közben egy normális, jó fej srác lenne. Csak túl soknak akar tűnni.

Lapátoló - Eddie (William H. Macy): Nappal tisztességes családapa, akinek négy gyereke van, éjszaka azonban már 12 éve az utcákat rója - egyetlen fegyvere pedig egy méretes lapát. A legtöbbször ő az, aki józanul gondolkodik, mint a tulajdonképpeni vezető - csakhogy nem tartja magát annak. Kicsit több magabiztossággal a végére viszont nagyszerű hőssé válik!

A Kék Rádzsa - Jeff (Hank Azaria): Kés helyett villákat és kanalakat dobál ez a vérbeli angol szuperhős, aki erősen a Brit Birodalomhoz tartozó India kultúrája felé tendál. Bár beszédstílusa sokszor nevetségesnek hat, és a villák korántsem olyan effektívek mint a kések, tehetségével és udvarias modorával nagy segítője - vagy olykor hátráltatója - a csapatnak. Furcsa módon nevével ellentétben semmi kék nincs az egyenruháján...

Láthatatlan Fiú (Kel Mitchell): A csapat örökké optimista tagja. Bár képességét csupán egyszer használja, de nélküle mégsem tudnának győzedelmeskedni a gonosz felett. Legfőbb szuperereje azonban Spleen (lásd lejjebb) elviselése - sőt, még mintha kedvelné is őt. Láthatatlan tehát segít elfogadtatni a többiekkel Spleent, saját magát és kicsit mindenkinek önmagát is. Az ő képessége emberfeletti hatalom, de defektes, nehezen működő. 

Spleen (Paul Reubens): A gusztustalan külsejű és pösze Spleen eget rengető szellentését használja elsődleges fegyvereként. Tulajdonképpen ez nevezhető szuperképességnek - elmondása szerint egy öreg cigányasszony átka tette ilyenné. Reménytelenül szerelmes az extravagáns Tekézőbe (lejjebb), aki azonban nem viszonozza érzéseit. A végső csatában találat éri nemesebbik felét, ám szuperfingját ez sem állíthatja le! 

Tekéző - Claire (Janeane Garofalo): Carmine-nak, a híres tekézőnek a lánya, aki meggyilkolt apja koponyáját - és vele annak szellemét - egy bowling-golyóba rakatta. A golyó önálló akarattal rendelkezik és beszél is, de csak Tekéző hallja. Ez a szuperfegyver tulajdonképpen az alapvetően meglévő legerősebb képesség a bandában. Egyébként Dühössel állandó ellentmondásban vannak, csipkelődésüknek általában Kék Rádzsa vet véget.

Szfinx (Wes Studi): A legkésőbb beálló tag, aki titokzatosságával és bölcs tanácsaival segíti társait - nem mellesleg pedig puszta akaratával ketté tudja vágni a fegyvereket! A film közepétől övé a reflektorfény, a kezdő egyenruhája talán neki a legjobb (a végső ruhákból Dühösé tetszik leginkább). Közte és Roy közt nagy a feszültség, mivel utóbbi nem viseli el, hogy Szfinxet a többiek vezetőnek akarják. A végső harcban már viszont csak mellékszerepet kap, onnantól háttérbe szorul. A fegyvervágó-akarat szupertehetség, de csak egyszer használja azt, pedig később még jól jönne párszor!

A bejegyzés giga-mivoltára való tekintettel két videó következik.

Eredeti trailer: 

Eredeti soundtrack, ami ehhez a filmhez készült klippel együtt teljes. (Ezt a videót levették, de a Smash Mouth All Star című számára gondoltam.)

Szólj hozzá!

Címkék: paródia vígjáték szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr411344729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása