Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.01.18. 12:39 Tévésámán

Cyberbully (Az internetes zaklató, 2015)

03cbb7382132655.jpg

Angol filmkedvelő kollégáim igen gyorsak és hatékonyak voltak, ennek köszönhetően a 15-én a Channel 4 csatornán debütáló Cyberbully másnap már elérhetővé vált a világ azon részének, ahol nem fogható ez az állomás. A Gold után bizakodóan vártam Maisie Williams következő filmjét, és ezúttal, ahogy a 100%-ig Sophie Turnerre épülő Another Me-nél is, teljesen elégedett voltam. Lássuk, miről van szó:

A cyber bully szó jelentése „internetes piszkálódó”, és azokra használják ezt a kifejezést, akik álnéven, a közösségi médiák felületein intéznek támadást identitásukat vállaló embertársaik ellen. Főhősünk a 17 éves Casey (M.W.), aki egy napon elég gonosz megjegyzést olvas saját magáról, amit az exe írt ki a twitterre. Szeretne visszavágni, és éppen kapóra jön egyik osztálytársa, aki feltöri neki egykori szerelme profilját és segít neki bosszút állni. Ám hamarosan kiderül, hogy a segítő valójában csak kiadta magát ennek az osztálytársnak és igazából egy ismeretlen kódtörő, aki pillanatok alatt hatalmába keríti a hősnő internetes oldalait. A névtelen támadó saját szobájában ejti foglyul Casey-t, akit azzal fenyeget, hogy közzéteszi róla a legféltettebb, legkompromittálóbb felvételeket, kivéve, ha együttműködik. De vajon mit akarhat és miért éppen őt szemelte ki? 

574308382133062.jpg

Manapság a 30 év alatti generáció túlnyomó többsége a világhálón tölti ideje nagy részét, profilokat hoz létre a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a Tumblrön és így tovább, chatel, képeket oszt meg, játszik, vásárol és a pénzügyeit is ezen a felületen intézi. Éppen ezért, aki képes visszaélni ezekkel az adatokkal, az súlyos károkat tud okozni másoknak – nem csak anyagi értelemben véve. A „köznép” szemében az Anonymous-mozgalom és a 4chan közössége testesíti meg ezeket a hackereket, valamint az angol doxxing (adatok feltörése/ellopása/nyilvánosságra hozatala) szleng-kifejezés. 

"Egyszerűbb, ha senki sem tudja, hogy mi vagyunk azok. Bármit mondhatunk!" 

A Cyberbully ezt a témakört járja körül a tinik szemszögéből, izgalmas fordulatokat tartogatva a néző számára. Egy igazi klasszikus kamaradráma elevenedik meg, egyetlen személy, egyetlen szobában; és a cselekmény is valós időben történik. A legérdekesebb központi kérdés az, hogy az interneten ki a piszkálódó, ki az áldozat és hogy ezek a szerepek milyen gyorsan fel tudnak cserélődni. Elgondolkodhatunk, beleképzelve magunkat Casey szituációjába, hogy mi az, amit fel tudnának használni ellenünk, miért kellene felelnünk, és hogy meddig lennénk képesek elmenni, hogy megvédjük önmagunkat meg a szeretteinket? 

5c4c32382132844.jpg

SZPOJLER ITT 

Az első húsz-harminc perc környékén jön a fordulat, amikor a hacker kijelenti, hogy Casey nem áldozat, hanem piszkálódó, akinek felelnie kell a tettéért. Ezek után fokozatosan, tapogatózva tudjuk meg a lánnyal együtt, mi is az ő hatalmas bűne, hová fajult egy gonoszkodó, névtelen megjegyzése, és hirtelen rádöbbenünk, hogy mennyire komplex hálózatot alkot ez a sok profil és milyen gyorsan tönkre lehet tenni bárkinek a jó hírét rajtuk keresztül. Amikor pedig a világhálós hecckampány már a valódi életet fenyegeti, akkor bizony kiderül, hogy a névtelen kommenteknek is brutális súlya lehet, főleg egy instabil személyiség számára. 

SZPOJLER VÉGE 

Ez az egy órás alkotás a fenyegető atmoszféra és a hitelesen bemutatott kiber-támadás mellett teljes egészében Maisie fenomenális alakítására épít. Ő a valóságban is híres arról, hogy előszeretettel használja az Instagram képfeltöltő oldalt, a vine nevű telefonos videó-rögzítőt, a Twitter meg a Facebook közösségi oldalakat, szóval biztosan könnyen bele tudta élni magát a szerepbe, pláne mivel pontosan abban a korban van, mint a karaktere. Csodásan éli meg a helyzeteket, reakciói természetesek és semmiféle mesterkéltség nincs benne – külön jó, hogy káromkodik, a szövege ettől csak még hitelesebbé teszi. Mellette akad még egy szereplő, akit már láthatott a magyar közönség is itt-ott, a Casey legjobb barátnőjét alakító Ella Purnell (Demóna, Kick-Ass 2). Kiemelném még Wilson Haagens-t, ő a hacker hangja. A rendező-író a főként tv-filmeket, sorozatokat és dokumentumfilmeket készítő Ben Chanan, a másik író a nagy moziknál asszisztensként dolgozó David Lobatto (A titánok haragja, Casino Royale) volt. 

190a4b382132799.jpg

Érdekességek: Állítólag a történet csupa valós eseményen alapul. Egyedül Casey jelenik meg teljes fizikai valójában, hozzá legközelebb az apja van, akinek csak a hangját halljuk és az árnyékát látjuk. A többi szereplő a laptop képernyőjén tűnik fel, őket webkamerával vagy telefonnal vették fel. Ahhoz, hogy a hősnő a lehető legvalóságosabb legyen, a rendező saját lányával és Maisie-vel is konzultált a forgatókönyvről. 

Filipa Jodelka, a The Guardian újságírónője ezt írja: „… a Cyberbully készítői (…) belenyúltak a tutiba, de ez csak akkor látható, ha nem úgy nézzük a filmet, mint az internetes piszkálódás realista bemutatását, hanem mint egy kétezres-évekbeli szellem-a-gépezetben rémisztgetést, ami hagyományos horror-elemekkel (fausti egyezség, névtelen ghoulok, a moralitás tesztjei), finoman adagolt veszéllyel és sikamlós szálakkal dolgozik. (…) Ügyesen megoldották, hogy sosem egyértelmű, hogy Casey az áldozat vagy az elkövető. De az arctalan behatoló keresztes hadjárata folytatódik, tovább üldözi Casey-t minden online felületen, és végül ráveszi, hogy nézzen szembe a benne lakozó szörnyeteggel – ez pedig a viktoriánus gótikus irodalom egyik kedvenc témája. (…) A Cyberbully néha olyan, mintha a történet ügyetlen moralitása harcban állna magával Williams-szel, aki viszont mindig idejében töri meg azt, még mielőtt az egész nevetségessé válna, könnyedén navigálva az allegorikus kibontakozások közt, ahol mások – hogy finoman fejezzem ki magam – seggre ülnének a digitális cicik láttán. Ha a cél a nézők internetezési szokásainak megváltoztatása, akkor a készítők gyakorlatilag semmire nem mennek; hiszen mind szemétládák vagyunk, csak különböző szinteken és gyakorisággal, és a saját mocskos szokásaink csak alátámasztják ezt. De ha a cél egy egyórás dráma volt, ami garantáltan megborzongatja a nézőt, akkor le a kalappal.” 

Szintén a The Guardiannek író Lucy Mangan szerint a film részben gótikus horror, részben Váratlan vendég (1954-es film) a digitális korszak számára. A szerző úgy érezte, hogy Williams tényleg jó volt, de a legnehezebb feladat a Jennifer Lit megszemélyesítő Haruka Abe-ra hárult – tovább nem idézem a cikket, mert az már szpojler lenne. 

e451f0382132919.jpg

A költségeiről nem találtam adatokat, de szerintem igen olcsó lehetett, a kritikusoktól pozitív értékeléseket kapott. Nekem nagyon tetszett, hiszen egyrészt egy órányi tömény Maisie Williams, másrészt érdekes, izgalmas és a mai világban bármelyikünk számára ijesztő távlatokat feltáró alkotás a Cyberbully – megtekintése után sokáig gondolkoztam, hogy leragasztom a laptopom webkameráját… Aki jól tud angolul, annak csak ajánlani tudom, hogy nézze meg, nem fog benne csalódni! 

Pontozás: 

imdb: 7.0 (2 év alatt 0.9-et esett vissza...)

Szerintem: 6/5 

Megjegyzés 2017-ből: Míg a Cinemax megelégedett az eredeti címmel, a Filmbox Extra HD már Az internetes zaklató néven mutatja be ezt az alkotást. Valamennyire lefedi az igazi megnevezést, de elvesz a hangulatából. Ezen kívül különös módon nemrég felbukkantak az interneten valódi fotók Ms. Williams-ről, amiket valószínűleg sosem szeretett volna nyilvánosan viszontlátni - ez eléggé elgondolkodtató, mert azt feltételezi, hogy akkor hiába volt az a forgatás, semmit sem okult belőle...

Hírek: 

- Közeledik a Trónok Harcának ötödik évadja, melyben Maisie Williams újból Arya Starkká válik. Állítólag az új évad rengeteg változást hoz majd a gyilkos Stark-lány számára és sok időt szentelnek majd neki. 

- Ella Purnell fogja játszani a Tarzanban a fiatal Jane-t. Lehet, hogy csak annyi szerepe lesz, mint a Demónában, ahol mindössze egyetlen jelenetben egy árny-alak… 

Várható írások: Birdman.

Szólj hozzá!

Címkék: thriller dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr887085103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása