Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.04.04. 15:29 Tévésámán

A Titánok Haragja (Wrath of the Titans, 2012)

Tegnap jött egy telefon a barátaimtól, hogy nincs-e kedvem megnézni ezt este? Azt válaszoltam: miért ne - az első rész nagyon tetszett, hátha ez is van olyan jó. Aztán, mikor odaértünk a moziba, kiderült, hogy megtarthatjuk a 3d-s szemüvegeket, ami tök poén és innentől kezdve nem kell szemüveg-kölcsönzési díjat fizetni, hanem mindenki viheti magával a sajátját. (Sajnos időközben rájöttem, hogy ez csak a mozis térhatáshoz jó...) Mielőtt rátérnék a véleményemre, néhány mondatban összefoglalom a történetet: 

Jó pár év eltelt már a Titánok Harca óta, Perszeusz (Sam Worthington) egyszerű halászként él és felesége elvesztése óta egyedül neveli fiát. Egy napon aztán Zeusz (Liam Neeson) eljön hozzá és a segítségét kéri. Az istenek kezdik elveszíteni a hatalmukat, mert az emberek már nem imádkoznak hozzájuk, ez pedig borzalmas következményekkel járhat. Ha ugyanis a halhatatlanokból halandók válnak, minden művük megsemmisül, így az Alvilági börtön, a Tartarosz is, ahová szörnyű démonokat és minden isten atyját, Kronósz titánt zárták be az idők végezetéig. Ha ezek a lények elszabadulnak, az ismert világnak vége lesz, így Perszeusznak össze kell fognia Poszeidón félisteni fiával, Agenorral (Toby Kebbell) és Androméda királynővel (Rosamund Pike), hogy együtt bejussanak a pokolba, megmentsék a csapdába esett isteneket és megakadályozzák Kronósz szabadulását. De vajon sikerrel járnak-e? És ha nem, meg tudja-e valaki állítani a Földre rátörő borzalmat? 

Két bajom van az egész filmmel: sajnos szinte ugyanaz, mint az előző, csak a király felvezetés és csapat-összeállítósdi nélkül; meg túlságosan gyors. A második percben jön Zeusz, az ötödiktől kezdve pedig máris nagy balhé van. Persze nincs min csodálkozni, ez egy látványmozinak szánt látványmozi, így a történet csak egy váz, amire az akciót fel lehet pakolni. Nekem hiányzott az előzményben felbukkanó Szulejmán sejkhez hasonló természetfeletti társ, a misztikus fegyverek pedig mégse annyira misztikusak, mert gyakorlatilag kézről-kézre járnak és bárki tudja használni őket. A történethez csak annyit fűznék hozzá, hogy Dávid barátommal a vetítés alatt azt figyeltük, hogy az adott mozzanatot/szöveget/eseményt honnan "vették kölcsön". Többek közt nyilvánvalóan érezhető a Star Wars, a King Kong és A Gyűrűk Ura hatása, de bennem felmerült a végső csatában a Transfomers-képregény is, Kronósz és a gonosz robot-isten, Unikron ugyanis szinte teljesen azonos módon pusztítható el/pusztul el végül. Azért jár a pluszpont a szörnyek beszédéért, ami baromi jó, sokkal élőbbé teszi őket, és egyikük sem szólal meg a hősök nyelvén, vagyis nem "ereszkednek le" hozzájuk.  

Az első epizódból megismert karaterek közül Zeusz és Perszeusz mellett visszatér Hádész (Ralph Fiennes) is, Androméda és Árész (Édgar Ramírez) pedig szintén benne voltak a Clash of the Titans-ben, de akkor más játszotta őket. Új szereplő Agenor, aki a vicces kísérő, Balázs barátom szerint erőteljes Jack Sparrow-utánzat - van benne valami, nekem csak egyszerű klisészereplő volt, de szimpatikusabb, mint ahogy az a hasonló alakokkal lenni szokott. Nekem Rosamund Pike mint nő, nem tetszik, a karaktere amolyan kötelező "kellék" – az egész sztorit a mellékszereplők dobják fel. Neeson és Fiennes megint uralják a vásznat, bár most inkább esendő "emberi istenek", mint mindenható erők. Bill Nighy apró, bolondos alakítása Héphaisztoszként nagyon tetszett, igaz, volt benne egy pici Davy Jones, de az külön vicces:) Ramírez Árésza pedig az egyetlen isten, akiről minden pillanatban el lehet hinni, hogy emberfeletti lény, szerintem remek volt. Nekem ismerős arc még Sinéad Cusack (Clea), aki a Cracks-ben volt az iskola igazgatónője.  

A mitologikus bestiák sorát az előző epizódban megkezdett módon folytatják, ezúttal a kissé eltúlzott kimérák, a csúcs küklopszok, a kicsit logikátlanul felbukkanó, rém ronda minotaurusz, és Kronósz csatlósai, a makhai kerülnek sorra. Maga a titán nem túl ötletes, ahogy a képen látható, elég egyszerű a koncepciója - az őt megelőző Kraken sokkal jobb volt. A háromdé egyébként odabasz, egy alkalommal önkéntelenül elhajoltam valami szikla elől, ami a nézőtér felé "repült", szóval ez nagy mértékben javítja az élvezeti faktort. A helyszínek szépek, bár nem valami változatosak, mindössze Héphaisztosz szigete hoz némi színt a mindent beborító homoksivatag képei közé.  

Érdekességek: Ió azért halott, mert Gemma Arterton nem ért rá - egyébként elég vicces, hogy a sírfelirata angolul van. Agenor létező mitológiai figura, eredetileg föníciai királyként élt, mégse tartották félistennek, egyes források szerint az ő lánya Europé, akiről kontinensünk a nevét kapta. A Titánok Haragjának rendezője Jonathan Liebesman volt, a producerek közt pedig megtalálhatjuk az első rész direktorát, Louis Leterrier-t. A Wrath of the Titans 150 millió dollárból készült, eddig 112 milliót hozott be, a kritikusok viszont utálják. 

Pedig nincs igazuk, ez a mozi sokkal szórakoztatóbb volt, mint az egekig magasztalt Hunger Games, bár nem éri el a Titánok Harca színvonalát. Folytatásként viszont megállja a helyét (a haveri körből is pozitívabb reakciót váltott ki, mint Az éhezők viadala). Akinek az első rész tetszett, az ne hagyja ki ezt se és ajánlom még a 3d szerelmeseinek (már ha vannak ilyenek:))!  

Pontozás: 

imdb: 5.8 (Az előző 5.8-at kapott.) (2016-ra ez is 5.8 lett, ezzel 0.5-öt csökkent.)

Szerintem: 4/5 (Az eleje annyira gyors, az nagyon sokat ront rajta.) 

Hírek: 

- 2014-es bemutatási dátummal már beígérték A Titánok Harca 3-at. Az itteni lezárás után el se tudom képzelni, hogy lehet még ezt továbbvinni... (Ebből semmi se lett.)

- Jonathan Liebesman rendezi a Michael Bay nevével fémjelzett Ninja Turtles-t, ami az ismert szuperhős-négyes, a Tini Nindzsa Teknőcök kalandjainak újraértelmezése. Ebből a moziból még gyakorlatilag semmi nincsen meg, de a neten már támadják, mondván "de rossz lesz". Sajnos, ha a Transformers-ekkel véghezvitt "újításra" gondolok, akkor megértem a rajongók aggodalmát. A képregény-figurákat és szuperhősöket nem kell realizálni, ez a legtöbb esetben rosszul sül el... (Ez a szenny meg már a második részénél tart.)

- Louis Leterrier pénzeli a Now You See Me-t, akit érdekel, mi ez, keressen rá a keresőben, mert már annyiszor leírtam, hogy elment a kedvem tőle. (2016-ra ez is kétrészessé bővült.)

- Sam Worthington szereplése az Avatar 2-ben már nem biztos, de egyelőre úgy tűnik, visszatér Jake Sully-ként. (2018-ig nem valósult meg.)

- Liam Neeson megint életre kelti Ra's Al Ghult A Sötét Lovag: Felemelkedésben és ismét valakinek a megmentésére siet a Taken 2-ben. 

- Bill Nighy három érdekes moziban is felbukkan hamarosan: Total Recall (sci-fi), Jack the Giant Killer (fantasy) és I, Frankenstein (horror). (Az utóbbi kettő megbukott.) 

Jelenleg valami máson dolgozom, így nem igazán nézek filmeket. Ha legközelebb megtekintek valamit, amit én választok ki, az valószínűleg az Elveszett gyerekek városa lesz, de ez korántsem biztos. Ja és még valami: Hétfőn elindult a Trónok Harca második évadja, de eddig nem volt valami nagy eresztés, az első rész elég lapos...

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr184363474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása