Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.06.17. 21:29 Tévésámán

Guai quan guai zhao guai shi zhuan (Drunken Master Strikes Back, 1978)

drunken-master-strikes-back.jpg

Ezúttal csak találgatni tudok, hogy vajon tényleg ezt a filmet láttam-e. A helyzet az, hogy két hete a turkálóban találtam ezt a dvdt, ami azt ígéri, hogy a nagyszerű Jackie Chan-féle Részeges karatemester öreg Sam Seedje (’szamszinnek’ nevezik a magyar szinkronban) visszatér és mivel nagyon kedveltem ezt a karaktert, így gondoltam, adok egy esélyt neki. Hát, ilyent még nem láttam… 

Történet, mint olyan, csak nagy vonalakban van, a színészek nevéről pedig fogalmam sincs. A lényeg annyi, hogy itt egy Charlie nevű srác, aki a haverjával (?) dolgozik egy öregembernél (ő Siu Tin Yuen, a részeges karatemester alakítója) és ez a két fiatal összefut egy idős kung-fu-mesterrel, aki megtanít nekik egy stílust. Ezek után bosszút állnak két bordélyházi kidobó-emberen, részt vesznek egy kakasviadalon, majd szembenéznek a mester nagy ellenfelével.

simon (2).jpg

(A kép nem ebből a műből származik.) Az egész olyan, mintha egy csomó jelenet lenne összefűzve, amiket alig köt össze valami. Tulajdonképpen még főszereplő sincs, leginkább talán a viccesnek szánt hülyegyerek meg Charlie az, de velük kb. egyenrangú a mester alakja. Na, de az a pofátlanság, hogy Drunken Master Strikes Backnek (A részeges karatemester visszaüt) nevezik ezt a valamit és nem hogy a címadó figura nincs benne, de még Siu Tin Yuen is csak kb. 15 percet szerepel és egy teljes órát kell várni, mire harcol, akkor meg megverik. Szóval ezt hívják úgy, hogy ÁTVERÉS, olyan, mintha az X-Men: Az elsőket elnevezném Farkas 2-nek és Hugh Jackmannel reklámoznám. De ha ezen túllépek, akkor ott a lemez maga, amire se egy dátum, se egy eredeti cím nincs ráírva, ezért jó fél órát kellett kutatnom, mire ráakadtam erre a címre, amiben a borítón kiírt első három színész mind benne van és a rendező neve is Chang. De lehet, hogy nem ez az! 

Oké, egy extra igénytelen kiadással állunk szemben, de attól még maga a film lehet(ne) jó. Sajnos nem az. Az elején 5 perces harcművészeti bemutató van a stáblista helyett, utána 3 percig egy csirkét üldöznek, „Sam Seed” meg csak mellékszereplő. A mester még úgy-ahogy érdekes, de kb. a 40. perc környékén kidől, hogy aztán csak instruktor legyen, majd a végső csatában a legutolsó percben megjelenik, hogy gratuláljon, és valahogy úgy "lóg a levegőben". Ezeknek a karaktereknek nincs súlyuk, nincs személyiségük és bizony majdnem 40 éves poénokat löknek, amiken ritkán lehet röhögni. Azért vannak vicces pillanatok, például az eredeti angol szinkron olyan mondatokat tartalmaz, mint az ominózus "You wanna take over my big black cock?"; és a porcelántányéros meg az élő kakasos párbajok szórakoztatóak. (Állatvédőknek nem ajánlott, bár a csirkének nem esik bántódása.) 

Nyilvánvaló az alacsony költségvetés, de még az angol hangsáv meg a dvd is ugyanilyen elképesztően kevés pénzből jöttek létre. A szinkron egyébként rémesen gagyi, elég csak arra gondolni, hogy a kakasviadalnál ugyanaz a két tömeg-hang ismétlődik sokszor, és egyetlen sértést ismer mindenki („you bastard”). Fura módon viszont ez a mű sokkal erőszakosabb a névrokon Jui kuennél, itt ugyanis véreznek a harcosok, csúnya sérüléseket szenvednek és páran meghalnak. Az elég szar volt, hogy a végén ketten mentek a főellenség ellen és csaltak is, egy pajzsnak használt téglával, ami nem túl fair. Ez a két fiú nem válik nagy harcossá, sem jobb emberré a történet végére és igazából senkinek nincs motivációja semmire se – várjatok, tudom, itt a szórakoztató jelleg a lényeg, de a Jui kuenben sokkal szórakoztatóbb és érdekesebb harcok/gyakorlatok voltak, ott tudtam szorítani Freddie Wongnak és Sam Seednek, volt tétje a harcoknak. Hiába, no, Siu Tin Yuen ekkor már bőven hatvanon túl járt és ezek a tejfölösszájúak képtelenek felérni Jackie Channel…

Érdekességnek annyit, hogy szerintem a vicces fiú az, aki a Részeges karatemesterben az étteremben az őr (vagy nagyon hasonlít rá), a csaj meg Freddie Wong unokatesója (vagy a kiköpött mása). Ezeket valószínűleg csak én látom bele amúgy, mert a két film stáblistáján nincs egyezés Yuen személyén kívül. 

Meg lehet nézni a Drunken Master Strikes Backet, de nem érdemes. Aki szerette a Jui kuent, az ne dőljön be a borítónak, SEMMI KÖZE HOZZÁ! 

Pontozás: 

imdb: 5.7 (Amennyiben tényleg ez az.) (Ez 0.3-at csökkent 3 év alatt.)

Szerintem: 2/5 

Ezen a héten még megpróbálok írni egy cikket, a Demónával meg még nem tudom mi lesz…

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr46318498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása