Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.17. 15:53 Tévésámán

X-Men: Az elsők (X-Men: First Class, 2011)

Nemrég Csabi barátom felhívott telefonon és két filmet is ajánlott. Az egyik az Ismeretlen férfi, amiről semmit nem tudok; a másik meg ez - és mivel az eddigi négy X-Ment mind láttam és valamennyire meg is akartam nézni Az elsőket, így emellett döntöttem. Ráadásul Csabi hozzátette, hogy ez még jobb, mint a kettő meg a három, szóval igazán kíváncsivá tett!

1944, Lengyelország: Egy furcsa képességekkel rendelkező kisfiút egy náci haláltábor kegyetlen tudósa a lehető leghatásosabb módszerrel motiválja természetfeletti erejének használatára - a fájdalom és a harag eszközével... Ugyanekkor Angliában két fiatal, rendkívüli gyermek találkozik éjszaka egyikőjük házának konyhájában és azon nyomban összebarátkoznak, mert rádöbbennek, hogy nincsenek egyedül csodálatos adottságaikkal a világban...

18 évvel később a hidegháború a tetőfokára hág, az események középpontjában pedig ott van az azóta megállíthatatlan bosszúállóvá érett Erik (Michael Fassbender), a békés szándékoktól vezérelt ifjú genetikus professzor Charles (James McAvoy) és az általa testvérként szeretett, örökké boldogtalan Raven (Jennifer Lawrence). E három csodabogár aztán egy végzetes estén találkozik Amerikában, ahol a CIA speciális különítményébe kerülnek. Társai lesznek a szuperintelligens, de nagy titkot rejtegető Hanknek (Nicholas Hoult), a repülni és tüzet köpni képes Angelnek (Zoe Kravitz), a hanghullámokkal mesterien bánó Banshee-nek (Caleb Landry Jones), a túlélésre szakosodott Darwinnak (Edi Gathegi), az energia-löketeket létrehozó Havoknak (Lucas Till) és a velük dolgozó egyedüli embernek, Moiranak (Rose Byrne). A csapatnak szembe kell néznie egy félelmetes erejű főgonosszal, aki egyikük nemezise (Kevin Bacon), és e szörnyeteg kompániájával: a forgószeleket kreáló Riptide-dal (Alex Gonzales); a teleportáló, démoni külsejű Azazellel (Jason Flemyng) és a telepata, látszólag elpusztíthatatlan Emma Frosttal (January Jones). Hőseink mindannyian másképp akarják legyűrni az atomháború kirobbantására törekvőket és eközben meg kell küzdeniük saját bizonytalanságaikkal, az emberek ellenségességével, meg a fellépő belviszályokkal is. Az akció végül elkerülhetetlenül beindul, és a három hős fedőneveket kap: Raven lesz Mystique, Charles X Professzor, Erik pedig Magneto...

Az ajánláson, egy pár képen, és a Cinemania cikkén kívül semmit sem tudtam Az elsőkről, így nem voltak előzetes előítéleteim vele szemben. Meglepő módon viszont elváráson felül teljesített ez a mozi, amit valamiért elég sokan támadnak. Az egyik dolog, ami sok régi X-Men-rajongónak szúrja a szemét, az az eredeti First Class lecserélése (Küklopsz, az igazi Angyal, Jégember, Marvel Girl és az egyetlennek meghagyott Bestia voltak a valódi Elsők). A másik kritikus pont a rendező Matthew Vaughn (Ha/Ver) eddigiektől eltérő megközelítési módja; a harmadik "gyengeség" pedig a legendás Ian McKellen és nem kevésbé nagyszerű filmbeli társa, Patrick Stewart karaktereinek újraalkotása lett.

A véleményem az, hogy ideje lenne megszokni a Hollywoodból induló trend-hullámokat. Csak az X-Mennél maradva: az alap egy negyven éve sikeres képregény-univerzum (tehát nem eredeti forgatókönyv), a legfőbb alakok szuperhősök (a pár éve beindult hagyományoknak megfelelően) és miután az első rész óriási sikert hoz, jönnek a folytatások (pénz beszél). A legújabb nagy húzás meg az, hogy egy már bejáratott film-sorozatot (mondjuk Halloween, Rémálom az Elm utcában) a legelejétől újragondolnak, átszabnak és felfrissítenek. Ezek a trendek most a filmiparban. Jelen esetben írásom tárgya tehát egy olyan mozgókép, ami egy másik médiából vett sztoriból, klisének számító karakterekkel operáló, piacorientáltan létrehozott többrészes szériából jött létre - és ami a legnagyobb poén, hogy még így is nagyon jó!

Az egyik kolosszális pozitívum, hogy ezúttal Rozsomák úr helyett a jó és "rossz" mutánsok vezérei, Charles Xavier és Erik Lehnsherr köré épül a cselekmény. Mindkettejüknek olyan elképesztően király képességei vannak, amiknek Farkas a közelébe sem érhet! Persze ő se semmi; de azért egy fickó, aki meg tudja állítani az időt, meg egy másik, aki önerőből megemeli a Golden Gate hidat anélkül, hogy kézzel hozzáérne, azért sokkal nagyobb durranás:) De most komolyan, az eddigi filmek lényege dióhéjban: X-Men (Farkas vs mindenki), X2 (Farkas vs Stryker), X3 (Farkas megment mindenkit), Kezdetek (kicsoda Farkas?):D Meg aztán engem például mindig is érdekelt, hogy hogyan bénult le Xavier, hogy készült el Cerebro, vagy honnan szerezte Magneto a sisakját? Itt mindenre választ kapunk!

Ha nem számítjuk az erőteljesen a Hannibal ébredéséből átvett bosszúálló férfi-vonalat; a rémesen gagyi új mutánsokat (Angel viszi a pálmát, Banshee meg Darwin ritka bénák; Frost meg hülyén néz ki átalakulva, ráadásként túl erős) és a "mi vagyunk a globális jók, mi akkor is harcolunk érted, ha te nem kérsz belőle"-dolgot, akkor egy hibátlan filmmel van dolgunk. Adott a fiatal figura, aki megijed/összezavarodik a hirtelen őt ért változásoktól (anno Vadóc volt ez, most majdnem mindenki ebbe a kategóriába esik); ott a "szeretnék egy ellenszert az állapotomra, mert szégyellem magam"-vonulat; plusz a hidegháború réme, ami a Watchmen óta igencsak fenyegető árnyként vetül a fantasy/szuperhősös mozik vásznára. Ezen kívül a már ismert figurák (a két vezető, az alakváltó, meg a bozontos kék szörny) eddig még nem ismert titkaira/motivációira derül fény; az új karakterek közt pedig a rosszfiúk oldalán az igen jó vörös ördög és az elegáns lég-úr is szimpatikusak. Az emberi nemet olyan kiváló színjátszók képviselik, mint Oliver Platt, Rade "Penge Borisz" Serbedzija és Michael Ironside; a sztori és a lóvé nagy része pedig egy bizonyos Bryan Singertől származik - meg valami Stan Lee-től:D Amiket még meg kell említenem: a dobókéses trükk, amit Lensherr bemutat, az óriási; a báros jeleneten, mikor Charles és ő bemennek valakihez, azon meg egy fél percig hangosan röhögtem, akkora poén:D

James McAvoy játéka tetszett, nagyon erőteljesen mutatja be figurája erőfeszítéseit; Michael Fassbender meg egy olyan oldalát jeleníti meg a mágneses mezők mesterének, amit az elmúlt évek alatt sosem láthattunk. Kevin Bacon szintén meglepetés volt, még egyszer se láttam őt antagonistaként, de jól nyomta. (Árnyék nélkül?)Rose Byrne cuki; Jennifer Lawrence pedig mind kéken, mind simán tetszik - vagyis nőkből se rossz a felhozatal:) A mellékszereplők közt van az Underworld és a Penge II vámpírja, Tony Curran; valamint mind Rebecca Romijn, mind Hugh Jackman feltűnik. Magyar vonatkozás: Erik édesanyját Magyar Éva játssza - duplán hazai:)

Érdekességek: Ez a mű kezdetben egy újabb X-Men Origins-epizódként indult, ami Magnetot mutatta volna be - anno írtam valahol a Hírekben, hogy lesz egy Magneto-eredetmese. Kétféle történet készült hozzá, végül ezek elemeiből és a '63-as Uncanny X-Menből, valamint a 2006-os First Class képregényekből lett a végső változat. Az elsők a teljes eddigi film-széria előzménye, de valójában legfőképpen a 2003-as X-Mené; a többivel sok ponton eltérést mutat. A rendezést eredetileg Singerre bízták, ám ő egy másik munka miatt lemondott erről és inkább maradt producer - a direktori széket Matthew Vaughnnak ajánlották fel, aki korábban elutasította a harmadik rész dirigálását, mert nem bízott magában (vagy valami ilyesmi). James McAvoy szerette volna utánozni Patrick Stewart akcentusát a filmhez, ám a rendező ezt megtiltotta neki. A színész saját bevallása szerint sosem olvasott képregényeket, de kiskora óta rajongott az X-Men-rajzfilmekért. Michael Fassbender tanulmányozta Ian McKellen játékát, ám a későbbiekben (elsősorban szintén Vaughn miatt) inkább a képregényekben és a forgatókönyvben leírt módon alakította Magnetot. Fassbender egyébként német származású, így tök jó választás erre a németül sokat beszélő szerepre. Nicholas Hoult szintén elődje, Kelsey Grammer színjátszását figyelte meg; ezen felül atlétika-, boksz és harcművészeti leckéket vett. A főgonosz karaktere egyrészt a képregényekből, másrészt pedig a hírhedt náci tudós, dr. Mengele alakjából lett. A jófiúk ruhái olyanok, mint amilyeneket eredetileg viseltek a nyomtatott képkockákon. Erik neve itt Lensherr, eredetileg viszont Lehnsherr. A Cerebro-jelentben gyerekként látható Küklopsz és Ciklon (utóbbit én is kiszúrtam). Hugh Jackman beugrásával új rekordot állított fel: 5 különböző filmben játszott szuperhőst.

A First Class 160 millió dollárból készült és több mint 343 milliót hozott. Pozitív kritikákat kapott mindenfelől és jelenleg a legmagasabb pontszámot tartja minden X-mozi közül az imdbn.

Jó kis film ez, megvan benne az a nagyszerű hangulat, ami az első X-Menben; majdnem olyan látványos, mint a harmadik és végre egy új szemszögből láthatjuk a mutánsokat, kitűnő színészek előadásában. Aki látta a többit, az már csak azért is nézze meg; akinek az utolsó pár rész nem tetszett, az meg azért:) Én ajánlom, tetszett!

Pontozás:

imdb: 7.8 (5 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- A Fox stúdió szeretné trilógiává bővíteni Az elsők történetét, szerintem ennek már semmilyen akadálya nincs. Ha jól sejtem, két éven belül láthatjuk a folytatást. [Elkészült, király volt, írtam róla.]

- Matthew Vaughn író-rendező-producer lesz a Ha/Ver következő epizódjánál, az egyelőre dátum nélküli Kick-Ass 2: Balls to the Wallnál. [Ebből lett a Ha/Ver 2, amit végül az új rendező elcseszett.]

- Bryan Singer rendezi a Jack The Giant Killert, aminek címszereplője Nicholas Hoult; ezen kívül dirigálja és pénzeli a még csak elvben létező Battlestar Galactica-filmet. [Előbbi bukott, utóbbi terv maradt.]

- Michael Fassbendert a Prometheus-ban láthatjuk; ez a horror/dráma illusztris társaságot hoz össze, ha jól tudom egy űrhajóra, csak néhány név közülük: Charlize Theron, Noomi Rapace, Guy Pearce, Ben Foster (X3 Angyala), Idris Elba (Heimdall a Thorból). [Láttam, írtam róla.]

- Jennifer Lawrence egy éppen befejeződő új Transformers-valamiben lesz a főhős barátnője, Carly - rendező: Michael Bay. Emellett a hölgy játszik még Az éhezők viadala című akció/sci-fiben és a borzongatós House at the End of the Streetben. [Az elsőben mégsem ő lett a csaj, a másodikban nagyot csalódtam, a harmadikat nem láttam. Első kettőről olvashattok a Filmrajongón.]

- Oliver Platt a Dorothy of Ozban egy baglyot szinkronizál, majd görög istenné válik a Gods Behaving Badly című vígjátékban, ahol Hellász istenségei napjaink New Yorkjában okoznak kalamajkát egy szerelmespárnak - ismertebb szereplő még John Turturro és Christopher Walken.

- Jason Flemyng a The 4th Reich névre hallgató horror/akcióban Tom Savini mellett jelenik meg.

- Zoe Kravitz a készülőben lévő, legújabb Mad Max-moziban, a Fury Roadban játszik legközelebb. Tom Hardy kelti életre Maxet, plusz Charlize Theron itt is felbukkan. [Nagyon durva lett!]

- Nicholas Hoult következő munkája egy igen különös szerelmes zombis dráma (?!), amit Warm Bodies néven nézhetünk meg jövőre.

- Lucas Till és Edi Gathegi együtt játszottak már a House-ban (vagyis mindketten benne voltak, de ha jól tudom, nem volt közös jelenetük), most pedig a Vacation 8-ben dolgoznak közösen - az előbbi úriember pénzeli ezt a produkciót. Till szintén producer és szereplő lesz a szuperhősös-leszámolós Vs.-ban.

- Rade Serbedzija egy még cím nélküli Nikola Tesla-filmben játszik - talán ő maga bújik a nagy feltaláló bőrébe?

- Michael Ironside az izgalmasnak tűnő horror/sci-fiben, a Liberty-ben látható legközelebb; a hangja mostanában a Transformers 3-hoz készült játékban hallható, ahol Sokkolót szólaltatja meg, ám neve nincs feltüntetve a stáblistán...

- Hugh Jackman jövőre megint Farkasbőrbe bújik Kelly Huval a The Wolverine-ben: ebben Rozsomák szamurájosdit játszik a Távol-Keleten. Jackman ezen kívül egy animációs filmen dolgozik, ez pedig a Rise of the Guardians; amiben Télapó, Húsvéti Nyuszi, Fogtündér, Jack Frost és Álommanó összefognak a Mumus ellen:)

Várható írások: Sherlock Holmes, Rémálom az Elm utcában 3.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr543074581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása