Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.04.29. 17:10 Tévésámán

Knights of Badassdom (2013)

Knights_of_Badassdom_art.jpg

Amennyiben szeretnéd látni River Tamet, Jason Stackhouse-t és Tyrion Lannistert démont ölni, akkor olvass tovább! Ha nem tudod, kikről van szó, akkor ne olvass tovább...

knights-of-badassdom-pic-1.jpg

Joe-t (Ryan Kwanten), a metál-imádó autószerelőt dobja a barátnője, ezért legjobb haverjai, Eric (Steve Zahn) és Hung (Peter Dinklage) megpróbálják felvidítani, mégpedig úgy, hogy kiütik piával, aztán magukkal viszik kedvenc szórakozásukra, egy élőszereplős szerepjátékra (LARP). Emberünk felébred és hallani sem akar a dologról, de mikor kiderül, hogy a játékmester az a srác, akit még sulis korában vert el D&D-ben, mégis igent mond és beszáll a buliba, ahol a vesztesekből egyetlen hétvégére mindenre elszánt, mágikus erőkkel felfegyverzett kalandorok válnak! Ám Eric véletlenül egy igazi varázskönyvet vásárolt az interneten, majd ezt használja fel a játék során és ezzel tudtán kívül rászabadít a közösségre egy valódi démont! Az emberek lassan hullani kezdenek és hamarosan a szerepjátékosok sorsa Joe, Eric és a csinos Gwen (Summer Glau) kezébe kerül. Vajon a hamis hősökből valódi héroszok születnek ezen a hétvégén, vagy mind halálukat lelik a pokoli lény keze által?

739612knightsofbadassdompeterdinklagearmbracegiveaway.jpg

„Ezt a buzogányt az anyukám csinálta nekem…” 

Ez a film annyira király, hogy nehéz leírni. Ugye mostanában divatos lett a régen veszteseknek nevezettek életstílusa, ma már mindenki nézi a Trónok Harcát, ami 10 évvel ezelőtt még színtiszta veszteseknek való dolog volt és így tovább, itt viszont ez csak egy mellékes dolog, nem azt akarják bemutatni, hogy a senkikből hősök lesznek. A lényeg az, hogy senkit se kell lenézni a hobbija miatt, pláne mivel egyszer akár hihetetlenül fontos lehet, hogy tudj egy ősi, misztikus nyelven olvasni, számszeríjat kezelni vagy pallost forgatni és valójában a LARP-osok is teljesen normális srácok, csak így élik ki magukat.

0.jpg

Az első negyven perc nagyon vicces, főleg az, ahogy a modern világ keveredik a fiktív középkorral, lásd például a két király párbeszédét vagy a hangosbemondó szövegét. A nagyképű játékmester (Jimmi Simpson) pofára esései, a „barbár” (Brett Gipson/Tom Hopper) marcona megmozdulásai vagy éppen a kívülálló szemével elég viccesnek ható harcok, jelmezek látványa szintén szerez néhány önfeledt percet. Aztán onnantól kezdve, hogy a Pokolból jött teremtmény megöli első áldozatát, fordul a kocka és a Knights of Badassdom átmegy igen véres horrorba, de a mindent belengő lazaság megmarad. Mindezt überfasza rockzene festi alá, ráadásul ugye a bevezetésben említett három közkedvelt karaktert alakító színész jelenléte tovább emeli a királyság-indexet:) A speciális effektek remekül sikerültek, főleg az átváltozott démon, amit nem számítógéppel rajzoltak, hanem egy pofa játssza gumijelmezben (Douglas Tait). Elsősorban a Trónok Harca miatt hatalmas népszerűségnek örvendő Peter Dinklage nevével próbálták a kész művet eladni, de szerintem a legjobb mégis Steve Zahn. Ő az, aki leginkább beleéli magát a szerepébe, és a külseje csodásan illik az alakításához. Mellette még Jimmi Simpson volt, aki kissé kiemelkedik a többiek közül, de végülis asszem Zahnnal együtt az arcberendezésük miatt van ez, mert róluk tényleg el tudom képzelni, hogy meglátom őket egy ilyen LARP-eseményen.

images.jpg

Érdekességek: A rendező a Halálos kitérő 2-t jegyző Joe Lynch, Peter Dinklage pedig a stáblista szerint producer volt, ám az imdbn ez az adat nem szerepel. A démont alapformában Margarita Levieva jeleníti meg, a későbbiekben szó szerint a bőrébe bújó Douglas Taitet pedig olyan filmekben láthattuk korábban, mint a Freddy vs. Jason (Jason dublőrjeként) vagy J.J. Abrams Star Trekje (a hosszúfejű űrlényként a bárban). A zeneszerző a The Walking Dead meg a Csillagközi romboló komponistája, Bear McCreary, Joe énekhangja és a filmben elhangzó dalok előadója pedig a tesója, Brendan McCreary. A forgatás előtt a szereplők igazi LARP-gyakorlatokon vettek részt, egybehangzó állításaik szerint Dinklage érte el a legtöbb sikert bennük. A kitalált helyszínek egyike, a The Temples of Syrinx a Rush együttes 2112 című számára utal, a királyok egyikét pedig King Diamondnek hívják, ahogy a Mercyful Fate énekesét. A Knights of Badassdom készítési költségeiről nem találtam adatot, ám tény, hogy elég sokáig tologatták ide-oda, a végefőcímnél például 2012. van kiírva copyright dátumnak és legjobb tudomásom szerint mozikba se került, hanem csak on demanden lehet hivatalos módon hozzájutni. A bevétele mindenesetre majdnem 124 ezer dollár lett, a kritikusoktól vegyes értékelést kapott.

knights-of-badassdom-5.jpg

Nekem baromira tetszett, ennél tényleg nehezen lehetne királyabb mozit összehozni. Csak ajánlani tudom, a vígjátékok, a horrorok, a szerepjátékok és a metálzene kedvelőinek! A legfőbb üzenete pedig ez: Az vagy, aki vagy, ne szégyelld magad miatta! 

Pontozás: 

imdb: 5.7 (3 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 6/5 

Hírek: 

- Peter Dinklage az X-Men: Az eljövendő múlt napjai mellett két jónak tűnő alkotásban vállalt főszerepet: A 2015-ben látható animációs Pixels-ben „videojáték szakértők csatlakoznak a hadsereghez, hogy a ’80-as évek játékaiból kiszabadult karakterek ellen harcoljanak, akik megszállták New Yorkot”. Istenien hangzik, nem? A rendezői székben Chris Colombus, a főbb szereplők közt viszont (sajnos) ott van Adam Sandler – reméljük producer nem lesz. Dinklage másik érdekes munkája az O’ Lucky Day című vígjáték, amit pénzel is, ebben „egy férfi megpróbálja elhitetni magáról, hogy kobold”. (Előbbi jó nagyot bukott.)

- Ryan Kwanten marad a horror vizein, vagy inkább légáramlatain, ugyanis következő filmje, a 7500 egy repülőgépen játszódik, ahol valamiféle természetfeletti erő szabadul rá az utasokra. 

- Douglas Tait szintén ugyanebben a zsánerben alkot a közeljövőben, lévén legfőbb tehetsége a szörnyek éltre keltése. Több munkája közül kettőt találtam méltónak arra, hogy hírt adjak róluk: Az első a Malibu Horror Story (megtörtént [?] eseményeken alapuló, Ideglelés-szerűség), a második a Havenhurst („A gondokkal küszködő fiatal főszereplőnő egy gótikus apartmanházban húzza meg magát, ahol kénytelen szembenézni egy rémisztő gonosszal.”) Főleg a második hangzik jól. 

Az elkövetkezendőkben mindenképpen ígérhetem a Hellraiser második részét, és talán a harmadikat, ezeken túl pedig majd meglátjuk, mivel jelentkezem legközelebb!

Szólj hozzá!

Címkék: horror fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr606098519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása