Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.03.14. 13:00 Tévésámán

Star Trek: Sötétségben (Star Trek - Into Darkness, 2013)

Matt_ferguson_INTO_DARKNESS_web-600x1200.jpg

A Csillagok Háborúja és az Űrszekerek a két nagy, halhatatlan űreposz – utóbbi már lassan 50 éve örvendezteti meg hűséges rajongóit újabb epizódjaival. Az én életemben a Star Trek Új Generációja derítette fel a világűr végtelenségét az Enterprise fedélzetén, majd Pickard kapitány csapata átadta a helyét a következő társaságnak, akik újdonságuk ellenére is régiek voltak. Ők J.J. Abrams 2009-es Star Trek-mozifilmjének hősei, akik ugyanazok a karakterek, mint a ’60-as évekbeli szériában látható nagy elődök, ám mégis mások. Az előző bejegyzésben említett, 5 évvel ezelőtti alkotás nagy sikerrel vette be a mozipénztárakat, hiszen egyrészt sosem látott, másrészt viszont mindig is ismerős dolgokat mutatott be rajongóknak és laikusoknak egyaránt; a készítőknek pedig sikerült megreformálniuk Gene Rodenberry galaxisát és „gyermekeit”; Kirk kapitányt, Mr. Spockot, Scotty-t, McCoy dokit, Chekovot, Sulut és Uhurát. A folytatás elkerülhetetlen volt, tavaly érkezett hozzánk a furcsa módon magyarul felcserélt című Sötétségben (2020-ra megjött az eszük és immár a rendes nevén adják a tvben), ami az első rész iránt érzett lelkesedésem ellenére se érdekelt annyira, hogy megnézzem. Aztán mikor barátaim meséltek róla, gyorsan kitaláltam, ki is az a titokzatos főgonosz, aki itt keveri a szalámit – az előző 11 Star Trek-film beható ismeretében viszont ez elvárható. Lássuk hát, miért is megy Kirk és csapata a sötétségbe:

Khan-in-prison.jpg

A Csillagflotta zászlóshajója, az Enterprise, a nyitó misszió során egy fejletlen civilizációt próbál megmenteni saját planétája haragjától, ám a vakmerő kapitány (Chris Pine) megsérti az Első Direktívát azzal, hogy nem hagyja porrá égni első tisztjét és barátját (Zachary Quinto). Ezek után súlyos büntetést kapnak – vagyis csak kapnának, ha nem jönne közbe egy terrortámadás a Flotta szívében. Az első részből ismert karakterek (Pine, Quinto, Simon Pegg, Karl Urban, Anton Yelchin, John Cho és Zoë Saldana) felsőbb utasításra a John Hammond néven ismert terrorista (Benedict Cumberbatch) nyomába erednek, ám a veszélyes közellenség éppen a klingonok anyabolygóján bújt el. Ráadásul kiderül, hogy nem is az, akinek a parancsnokság mondja, és sokkal többről van itt szó, mint egy magányos őrült bosszúhadjáratáról. Vajon sikerül megállítani a gonoszt – na de ki ő igazából? 

Négy napig készültem megnézni ezt, de mindig közbejött valami, végül szerda este lett időm rá. Igazából elvárások nélkül ültem le elé, csak egy király Star Trek-filmet akartam látni és reménykedtem benne, hogy megtudhatom, mitől tartja oly sok ember annyira jónak az Into Darkness-t. Nehéz lenne szpojlerek nélkül beszélni a fő szálról, de mivel már mindenütt lelőtték az összes poént, ezért most én se fogom vissza magam. 

Ha tehát még nem láttad és nem tudsz róla semmit, de meg akarod nézni, akkor ne olvass tovább! 

Star-Trek-3-Benedict-Cumberbatch.jpg

Anno a második Trek-mozgóképben, a Khan haragjában találkoztam először az egyenesen a sorozatból érkező rosszfiúval, Ricaldo Montalban Khanjával, aki genetikailag módosított szuperember. Emlékezetes karakter, ám korántsem annyira, mint Cumberbatch Khanja. A manapság egyre több szerepet kapó angol színész különös arcberendezésével, mozgásával és lenyűgöző hangjával sokkal inkább elhiteti magáról, hogy fölötte áll mindennek és mindenkinek, mint elődje, aki bár akkoriban igen impozáns izomzattal és jellegzetes külsővel bírt, gyakorlatilag egy Chekovval történő rövid találkozáson kívül közvetlenül egyáltalán nem kerül szembe a világűr híres kalandoraival. Benedict úr kézitusában, lövöldözésben, üldözőként és üldözöttként is ott van mindenütt, ráadásul könnyű vele azonosulni – ki ne akarná Khan képességeit? 

A cselekmény egyetlen komoly gondjaja: elsősorban azokra a nézőkre épít, akiknek nincsen előzetes Star Trek-ismeretük, vagy az kimerül Abrams előző filmjében. Képtelen vagyok azt hinni, hogy egy igazi rajongó, vagy egy olyan valaki, mint én, aki minden korábbi Trek-mozit látott, ne jönne rá azonnal, ki rejtőzik Hammond álcája mögött. Ugyanakkor az elején ott van a korábbi epizódból kimaradt klingon-szál; a galaktikus háború réme köröz a hősök feje felett és pluszban még az Enterprise fedélzetére került titokzatos torpedók is külön izgalmakat ígérnek a nézőknek, meg kihívást a figuráknak. Később aztán Khan felfedi a lapjait, és úgy tűnik, őt is csak felhasználták, de akik ismerik, már sejthetik, bizony ez korántsem ilyen egyszerű. A végjáték aztán picit rontott számomra az összképen, mert bár egyrészt egy nagyon király utalás a Khan haragjára, másrészt viszont kitalálható, mi fog történni...

A már említett főhős-körön kívül visszatér Pike admirális (Bruce Greenwood), Kirk mentora; Keenser (Deep Roy), Scotty űrlény segédje; és egyetlen rövidke felbukkanásig Leonard Nimoy is. Új szereplő Marcus admirális (Peter Weller), aki a hajtóvadászat szervezője és a csinos doktornő (Alice Eve), aki a rosszfiúhoz hasonlóan szintén más, mint akinek mondja magát. A „vezetőség” szintén maradt, a producer-rendező még mindig J.J. Abrams, az író-producerek meg Roberto Orci és Alex Kurtzman.

star trek into darkness 650 paramount.jpg

Érdekességek: A forgatókönyvhöz Arthur C. Clarke és Larry Niven tudományos-fantasztikus regényei adtak inspirációt. A történet egy évvel az előző rész után játszódik. Ez volt az első a szériában, amit az Egyesült Államokon kívül forgattak, néhány trükkfelvételt ugyanis Izlandon rögzítettek. A Paramount 3D-snek akarta a mozit, Abrams viszont IMAX 2D-snek, végül 30 perc IMAX-minőségben készült, aztán az egész anyagot utólag, digitálisan konvertálták át térhatásúvá – ez a világon az első, ahol a szuper szélesvásznú felvételeket később 3D-ssé alakították. 

Benedict Cumberbatch tesztfelvétele egy barátja konyhájában készült. Őt és Chris Pine-t vonóhoroggal húzták végig a stúdió padlóján, így vették fel az űrben siklást. Karl Urban kisujján láthatunk egy gyűrűt, ezzel tisztelgett elődje, DeForest Kelly előtt, aki ugyanígy hordta saját ékszerét a ’60-as évekbeli sorozatban. Chekov nem véletlenül vág fancsali képet, mikor Kirk azt parancsolja neki, hogy húzzon vörös inget, ugyanis a széria egyik visszatérő eleme a „red shirt”-nek nevezett, vörös egyenruhás, jelentéktelen mellékszereplők halála. Mikor a U.S.S. Vengeance fedélzetén a nagydarab őr felszólítja Scotty-t, hogy mutassa meg a másik kezét, akkor amaz nem tesz eleget a felkérésnek – ám azon túl, hogy oda van kötözve a konzolhoz, azért sem mutatja meg, mert az első Scotty, James Doohan se tette ezt soha, ugyanis az egyik ujja egy háborús sérülés miatt hiányzott, így mindig csak az ép kézfejét emelte a kamera felé.

A kritikusok és a rajongók egyik nagy kifogása a film ellen Eve karakterének teljesen indokolatlan fehérneműs bemutatása. A harmadik író, Damon Lindelof elnézést kért érte a twitteren, a brit színésznő viszont nem értette, mire fel van a nagy felháborodás, szerinte ez a dolog korántsem ennyire zavaró. Cumberbatch alakítását mindenütt elismerték, ám több oldalról támadás érte az alkotókat, amiért éppen őt választották, merthogy az eredeti Khan a sztori szerint indiai származású, az őt játszó Ricaldo Montalban spanyol volt, Benedict úr viszont fehér. J.J. Abrams apja, Gerald, és két gyermeke, Henry meg Gracie is felbukkan a mellékalakok közt. A Csillag Flotta tanácsában ott ül a híres producer, Akiva Goldsman, aki az előző részben a vulkáni tanács tagját alakította; az Enterprise teleporter-kezelője Christopher Doohan, James Doohan fia; a hajóhídon lévő űrlény hölgy pedig Heather Langenkamp, a Rémálom az Elm utcában-sorozat Nancy-je, aki egyébiránt maszkmester is volt. 

Star-Trek-Into-Darkness-new-ship.jpg

Ha minden igaz, 2258-ban járunk, Bones pedig azt mondja, hogy Khan legalább 300 éves. Tehát 1958-ban született, vagyis „kortársunk”:) A rengeteg harcjelenet ellenére az Enterprise egyszer sem nyit tüzet semmilyen célpontra. Az irányítópanelek némelyike fordítva felszerelt vonalkód-leolvasó. A hiperűri lövöldözésnél a sérült hajóból felszerelések és szerencsétlen Flotta-tagok mellett R2-D2 is kirepül. A nyitó küldetéshez a vulkánt tényleg felépítették, a stáb rendesen izzadt a méretes modell közelében. Khan hajója láthatóan letarolja az Alcatraz-börtönt, ez Abrams kommentárja volt arról, hogy az ott játszódó sorozatát egyetlen évad után megszüntették. Spock és a főgonosz csatája szemétszállító járművek tetején játszódik, a díszlet a sérülések elkerülése végett gumiból volt. A klingon nyelvű szövegeket a helyszínen rögzítették a nyelv megalkotójának, Marc Okrandnek a közreműködésével, ám az utómunkák során annyira szétvágták, hogy értelmetlenné vált, így újból fel kellett őket mondani.

Elvileg két szerencsés nyertes egy pályázatnak köszönhetően képernyőn átsétáló extra-szerepet kapott a filmben – azt nem tudom, hogy kik ők és hogy tényleg bekerültek-e egyáltalán. A hiperhajtómű nem díszlet, hanem egy létező építmény, a Lawrence Livermore Nemzetközi Laboratórium NIF-nek nevezett lézer-rendszere, a világ legnagyobb lézere, amiben a tudósok nukleáris fúzióval kísérleteznek. Most először engedték, hogy felhasználják szettként az NIF-et, de csak úgy, ha a stúdió minden felmerülő költséget megtérít és a forgatás nem zavarja a kísérleteket. A különleges helyszín megmozgatta a közismerten humoros Simon Pegg fantáziáját, aki Chris Pine-nal és a stáb nagy részével összefogva megviccelte színésztársait. Kitalációjuk szerint a sugárzás ellen „neutron krémet” kell kenniük magukra; Benedict Cumberbatch-csel aláírattak egy nyilatkozatot, amiben tudomásul veszi a kenőcs használatát (ebben benne volt, hogy az egész csak vicc, ám ő el sem olvasta, csak szignózta); Karl Urbant és John Chot pedig rávették, hogy kamerák előtt beszéljenek a neutron krém fontosságáról.

Star-Trek-Into-Darkness-Premiere167939294.jpg

A Sötétségben – Star Trek 190 millió dollárból készült és több mint 467 milliót produkált, ezzel a valaha volt legnagyobb bevételt hozta a Rodenberry univerzumából létrejött mozgóképek közül. A kritikusokból egyértelmű pozitív reakciót váltott ki, csak néhányan fanyalogtak. 

Szerintem jó volt, azt kaptam tőle, amit vártam, bár korántsem annyira fordulatos és lenyűgöző, mint az elődje. A csúcs látvány és az „aztarohadt” pillanatok kárpótoltak a kitalálható befejezésért, úgyhogy nem vonok le pontot tőle. 

Pontozás: 

imdb: 7.8 (3 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Jön a 13. Star Trek, ebben viszont Abrams már csak producer, Kurtzman kiszáll, Orci marad, a bemutató 2016-ban várható. (Ez lett a Mindenen túl.)

- A leghamarabb érkező Űrszekerek-történet a Star Trek: Renegades című tv-film lesz, amiben visszatér Walter Koenig, az eredeti Chekov. 

- J.J. Abrams rendezi, írja és pénzeli a Star Wars VII.-et, valamint producerként részt vesz a Mission: Impossible 5-ben (ez minek?), a még cím nélküli Cloverfield-folytatásban (ezt már majdnem egy évtizede ígérgetik), a Portalban és a Half-Life-ban (Hollywood már nem tud mit kitalálni, így a videojátékok sztorijait adaptálják…). (Az Ébredő Erő egy rakás szar lett, az utolsó 2 sosem készült el, a másik 2-t meg mindenki imádja...)

- Alex Kurtzman fogja rendezni a Venomot, ő és Roberto Orci pedig együtt írják A csodálatos Pókember 2-t meg a 3-at, pénzelik a 4-et; valamint producerkednek A Múmia-újránál (ez állítólag igazi horror lesz) és pénzzel meg szkripttel járulnak hozzá a Van Helsing-újrához, amiben viszont a főhős Tom Cruise, szóval engem hidegen hagy, pedig az elsőt kedvelem… (Az Andrew Garfield-féle Pókember a második résznél megbukott, a figurát azóta újratervezték, benne volt a 3. Amerika Kapitányban, és hamarosan jön az új önálló filmje. Venom szerepére Tom Hardy-t szerződtették, az említett Van Helsingről még nem sokat lehet tudni, Tom Cruise viszont átkerült A Múmiába, amit hamarosan szintén bemutatnak.)

- Chris Pine-t a Förtelmes főnökök 2-ben láthatjuk viszont. (Ez is miért kell?) 

- Zachary Quinto az Agent 47 (egy Hitman-újra) gárdáját erősíti. (Na, ez tényleg odabaszott!)

- Zoë Saldana marad a sci-finél, ő lett ugyanis Gamora A Galaxis Őrzőiben, valamint továbbra is ő bújik Neytiri kék bőrébe az Avatar 2, 3, 4-ben. (Imádnivaló, hogy még csak egy rész van kész, de már kihirdették, hogy lesz 3 másik. Mi van, ha a második megbukik?) (A Galaxis Őrzői jó volt, 2017-re elkészült a folytatása, az Avatarral viszont szerencsére azóta se csináltak semmit.)

- Karl Urbant a Viasat3-on futó Emberi tényezőben nézhetjük mostanság hetente. Ez a széria szintén J.J. Abrams műve, ám ha jól tudom, az USA-ban két évad után leállították… 

- Simon Pegg az érdekesnek/viccesnek ígérkező Absolutely Anything főhőse Kate Beckinsale, Robin Williams és a Monty Pythonok (mínusz Eric Idle) mellett, a rendező Terry Jones. Pegg állítólag szerepet kap a Mission: Impossible 5-ben is. 

- John Choval mostanság Az Álmosvölgy Legendája-sorozatban találkozhatunk.

- Anton Yelchinnek a Burying the Ex névre hallgató zombis horror-vígjátékban egy feltámadt csajjal kell szembenéznie jövőre. 

- Benedict Cumberbatch hamarosan A hobbit: Oda és visszában Smaug hangjaként hallható, és ugyanígy szinkronizál még a Magik animációs fantasy-ben meg a Madagaszkár pingvinjeiben (amit szintén nem értek, mi a francnak jön létre). Látni pedig a Gary Oldman által írt és rendezett Flying Horse-ban lehet. 

- Akiva Goldsman szponzorálja a Logan futása-újrát (az eredetit gyakran adja a Filmmania, de ismerve azt a csatornát, inkább nem nézem meg), valamint a (tök fölösleges) Legenda vagyok 2-t. (Ezekből egyik se készült el 2017-ig.)

- Heather Langenkamp visszatér a horror műfajához egy borzongatós drámával, a Home-mal. 

Jelenleg a Wild Child (Vadócka) eredeti dvdjének extráit nézem, az erről szóló írást fogom először kiegészíteni, majd horrorok jönnek, továbbá várható a Blöff kétlemezes változatának elemzése. Ezen kívül újabb címmel bővült a megnézendő filmjeim listája, és amint lesz időm rá, haladni fogok vele. 

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr165860124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása