Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.06. 20:14 Tévésámán

Star Trek (Star Trek 11. - Star Trek: The Future Begins, 2009)

 

A tavalyi év nagy durranása volt a '60-as évek klasszikus sci-fijéből készített Star Trek, amely (kissé az új Batmanhez hasonlóan) nem elsősorban a rajongóknak, hanem az egyszeri embereknek készült. Mivel itt egy legendáról van szó, a fanatikus imádói úgyis beültek megnézni, de a lényeg az, hogy másokat is be lehessen csábítani erre az űrbéli kalandra. A szériából készült mozifilmek sorában ez a tizenegyedik; az általam kedvelt, de kritikailag és pénzügyileg bukást hozó Nemesis-t követte, amely még az Új Generációhoz kapcsolódott. A Paramount és a CBS felkérte a Transformers-mozikat elkövető Roberto Orci - Alex Kurtzman párost hogy készítsenek forgatókönyvet egy, az eredeti legénység tagjairól szóló előzmény-filmhez (ők producerek is voltak), a két úriember mellé harmadiknak beszállt rendezni a tv-sorozatos J.J. Abrams (pl. Alias) és egy csomó fiatal színész, a végeredmény pedig valami olyan lett, amit egymástól függetlenül többen is ajánlottak, hogy nézzem meg, sőt, a világ egyik legjobb filmjének kiáltották ki! Ezt természetesen látnom kellett, a kb. 10. vetítésekor végre meg tudtam nézni a mozicsatornán. Lássuk, miről is szól:

 

 

A fiatal, nemtörődöm, de rendkívül tehetséges Jim Kirk (Chris Pine) egy olyan férfi fia, akit hősként emlegetnek szerte a Föderációban, ő maga azonban nehéz gyermekkort élt meg és nem érdekli különösebben a békefenntartói pályafutás. Egy jól sikerült kocsmai verekedés után viszont az ellenfeleként jelenlévő Föderációs kadétok parancsnoka rábeszéli a céltalan ifjút, hogy lépjen be a flottához... Az akadémián a félig ember, félig vulkáni Spock parancsnok (Zachary Quinto) a kadétok egyik fontos kiképzését, a félelemmel való szembenézést oktatja egy rémisztő szimulációval, amit még soha, senkinek nem sikerült megoldania. Spock két világ gyermeke, így sokszor gyötrik őt kételyek, de vulkáni habitusa látszólag erősebb emberi mivoltánál, ezért semmilyen érzelmet nem mutat a külvilág felé. Még akkor sem, amikor az egyik újonc harmadik nekifutásra teljesíti a tesztjét - ez a valaki pedig maga Kirk! Spock és Kirk ekkor kerül először szembe egymással, hamarosan pedig ismét farkasszemet néznek a vészhelyzet miatt a Vulcan planéta felé száguldó Enterprise fedélzetén, ahol szembesülnek egy gigászi romulan hajóval, ami a hegyes fülűek bolygóját készül megsemmisíteni. Jim nem sokkal később egy zord jégvilágon találja magát űrkabinjában, majd némi kalandos üldözés után az egyik jeges barlangban találkozik egy öreg vulkánival, akit szintén Spocknak hívnak (Leonard Nimoy!)! Az események ekkor felgyorsulnak, és hamarosan kiderül, mi irányítja a romulan vezért, miért akarja elpusztítani a Vulcant és hogy mi lesz a következő célpontja - és szépen, lassan összegyűlik egy csapat az Enterprise fedélzetén, akikért már nagyon sokan, nagyon régóta rajonganak szerte a világon!

 

Szerintem nincs olyan igazi Űrszekerek-imádó, aki ne lenne kíváncsi rá, hogyan találkozott Spock és Kirk először; hogy lett Kirkből kapitány; vagy, hogy hogyan verbuválódott össze az Enterprise csapata. Ebből a filmből minden kérdésre választ kapunk, ráadásul olyan módon, hogy nem is zavarnak bele a 40 éves mítosz idővonalába. Bevallom, egyetlen részt sem láttam a Kirkös sorozatból, de a többiből se, viszont a filmeket mindig megnézem belőlük. [A Star Wars-nál ugyanez a helyzet, nem láttam belőle készült sorozatot; viszont a Babylon 5-ből végignéztem mindent, amit lehetett (kivéve a Crusade-et, de az nem is érdekel).] Jó ötlet volt visszanyúlni a kezdetekhez, elkezdeni mindent úgy előröl, hogy mégse rondítják össze Gene Rodenberry életművét, valamint a fiatal színészek miatt a mai generációhoz is közelebb hozták a tudományos-fantasztikum egyik alapkövét. (Ugyanakkor a hasonló kategóriába tartozó Transformers-t kár volt erre a sorsra kárhoztatni.. Ugyanazok az urak írták a forgatókönyvet, hogy lehet, hogy ami itt működik, az a robotoknál nem? A válasz talán a rendező személye...)

 

 

A képen a sorozat legendás szereplői, mindegyikük alatt pedig ott van 2009-es megfelelőjük.

A karakterek és neveik: Spock elsőtiszt - tudományos tiszt (Leonard Nimoy - Zachary Quinto); Pavel Chekov fegyverkezelő és navigációs tiszt (Walter Koenig - Anton Yelchin); [Nyota] Uhura kommunikációs tiszt (Nichelle Nichols - Zoe Saldana); James T. Kirk, a kapitány (William Shatner - Chris Pine); Montgomery "Scotty" Scott hajómérnök (James Doohan - Simon Pegg); Hikaru Sulu kormányos (George Takei - John Cho) valamint Leonard "Bones" McCoy a hajó főorvosa (DeForest Kelly - Karl Urban). Mellettük megismerhetjük még a két főhős szüleit (az anyák: Jennifer Morrison és Winona Ryder, utóbbit fel se ismertem), valamint az "új" ellenséget, a re-dizájnolt romulanok fejét, Nerot (Eric Bana, szintén totál felismerhetetlenül).

 

 

A csúcs egyértelműen az élő legenda, Leonard Nimoy megjelenése. Mindenkit simán lejátszik a vászonról és igazán a történet is onnan indul be, miután az öreg Spock feltűnik. A megoldás, amivel itt operálnak, már nem újdonság, ha láttad az előző négy Űrszekerek-film valamelyikét, sőt, ez a sci-fi egyik állandó visszatérő toposza. Viszont ezzel a dologgal el lehet érni, hogy a már ismert hősök új, eddig sosem látott kalandokat élhessenek át. A mellékszereplők közt találjuk még a neves producer Akiva Goldsmant (vulkáni bölcs), a FvsJ-ben Jasonként kaszkadőrködő Douglas Taitet (a hosszú arcú űrlakó a bárban) és Deep Roy-t (Scotty apró termetű, gyíkszerű segítőtársa). Hallhatjuk a forgatás után nem sokkal elhunyt Majel Barrett hangját is, aki a '60-as évekbeli sorozat összes részében szólaltatta meg a komputert - és Gene Rodenberry felesége volt. James Doohan fia, Christopher Doohan kelit életre Scotty asszisztensét. Szerepet kapott még a nagy Trek-rajongó Randy Pausch is, aki professzor volt a Carnegie-Mellon Computer Science-nél és Last Lecture című könyve tette híressé, ami a hasnyálmirigyrákkal folytatott hosszas küzdelmét mutatja be. Az elején Kirk apjának hajóján egy apró mellékalak, viszont sajnos ő sem érhette meg a bemutatót. Az akcióval nincs gond, láthatunk űrhajó-csatát, kocsmai verekedést, lövöldözést, hősiességet és van pár igazán jó poén is!

 

Néhány érdekesség: Gene Rodenberry és Majel Barrett emlékének szentelték a Star Treket. Ez a film több ponton is kapcsolódik a Csillagok Háborújához: az ILM csinálta a számítógépes grafikát, Ben Burtt a hangeffekteket, és az írók is merítettek a Star Wars mozgalmasságából, látványvilágából. George Lucas tanácsokat adott Abrams-nek a megvalósításhoz, állítólag azt javasolta, tegyen bele fénykardokat, hogy izgibb legyen:D (Egyéb összefüggések is észrevehetőek!) Az Enterprise ajtóinak hangját egy orosz vonat wcjének lehúzás-hangjából állították elő:D Ezelőtt soha nem hangzott el, mi Uhura hadnagy keresztneve - itt derül ki először (lásd feljebb)! A Star Trek 150 millió dollárból lett, 385 milliónál is többet fialt. 2009-es bemutatója óta a legnagyobb bevételt hozó élőszereplős sorozat-feldolgozás és az eddigi legnagyobb bevételt produkáló Star Trek-film. A kritikusok is dicsérték, sőt, az Űrszekerek-mozik történetében először, Oscar-díjjal jutalmazták. (Ebben az évben, a Legjobb Maszkmesteri Munka kategóriájában.)

 

Ha úgy ültem volna le elé, hogy "egy Star Trek-filmet akarok látni", akkor azt kellene mondanom: mindent megkaptam, amit vártam, J.J. Abrams rendező úr műve teljesítette az összes elvárásomat. DE! Én úgy ültem le elé, hogy valami nagyon nagyot vártam és szerintem a felhajtás mérete kissé túlzás. Kapunk egy nagyszerű sci-fit, ami Rodenberry műve is, meg nem is, új és fantasztikus, meg nem is, de mindenképpen szórakoztató, izgalmas és rendkívül látványos!

 

Mint már mondtam, úgy gondolom, hogy azoknak szól, akik nem nézték a régi sorozatot, de szerintem a Shatner-féle szériák rajongói se fognak csalódni benne!

 

Pontozás:

 

imdb: 8/10 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Készül a Star Trek 2012-es folytatása, sőt, a főszereplőkkel három részre íratták alá a szerződést, így ha a következő epizód sikeres lesz, akkor még egyszer találkozhatunk a régi-új Enterprise legénységével. (A folytatás címe Sötétségben, amiről már olvashattok itt a blogon, a harmadik rész pedig ebben az évben, 2016-ban jön, és nagy valószínűséggel előbb-utóbb megnézem.)

 

- J. J. Abrams a producere a már említett Űrszekereknek, valamint a Cloverfield következő felvonásának. Íróként a Mission: Impossible - Ghost Protocolon dolgozik, ami ha jól számolom, a negyedik lesz Tom Cruise lehetetlen feladataiból. Ezeken kívül írja, pénzeli és rendezi is a Super 8 című sci-fit, amit jövőre láthatunk. (Utóbbiról van cikk az oldalon.)

 

- Alex Kurtzman és Roberto Orci forgatókönyv-íróként közreműködnek majd a 2012-es Treknél, valamint írói és producerei lesznek a hamarosan látható Cowboyok és űrlényeknek (Cowboys & Aliens). (Ez nagyot bukott. Érthetetlen, amit ez a két pofa művel.)

 

- Leonard Nimoy ez év április 21-én hivatalosan visszavonult a filmezéstől, de állítólag mégis benne lesz a 2013-as A hobbit(ok)ban. (Asszem végül nem került be, de már szegény meg is halt azóta...)

 

- Bruce Greenwood (az Enterprise első kapitányát alakítja) Danny Gloverrel szerepel majd a Donovan's Echo című dráma-fantasy-ben.

 

- Simon Pegg a Tintinben bukkan fel, valamint írója és egyik főszereplője is a jövőre megnézhető Paul című űrlényes vígjátéknak.

 

- Karl Urban a Priest című vámpíros horror főhőse és a Judge Dredd címszereplője lesz.

 

- Zoe Saldana ismét bekékül 5 év múlva az Avatar 3-ban (én azt se tudtam, hogy 2. lesz...).

 

- John Cho a vele és Kal Penn-nel fémjelzett Kalandférgek-mozik kitudjahányadik részében ismét eljátssza Haroldot, az A Very Harold & Kumar Christmas-ben (ez tényleg kell?).

 

- Anton Yelchin az egyik törpöt szólaltatja majd meg a The Smurfs-ben, és benne lesz a Fright Night című horror-remake-ben. Az igazán érdekes munkája viszont a Mel Gibsonnal készülő The Beaver - dráma-vígjáték egy fickóról, aki egy hódbábun keresztül kommunikál a világgal...

 

- Chris Hemsworth (itt Kirk apja) kapta a 2011-es Thor címszerepét és az utána készülő The Avengers-ben is ő alakítja majd a villámok istenét.

 

Pillanatnyilag kissé le vagyok törve méltatlannak érzett fizetésem miatt, de biztosra ígérhetem a tegnap látott Star Trek: Nemesis-ről szóló írást erre a hétre. Egyebet nem tudok mondani.

 

You cannot change the laws of physics rovat:

 

1 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr192497887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubb 2012.08.07. 18:43:27

Szerintem az egyetlen Star Trek mozi, ami majdnem teljes egészében megéri a nézésébe fektetett pár órát. Két nagy hibája van: a közepén kicsit belassul, vontatottá válik, meg az alapsztori (romulán őrült támadása egy bányász(!)hajóval) sem egy nagy vaszisztdasz, de ebből aztán egy nagyrészt pörgős, ötletekkel teli, szerethető filmet készítettek.
süti beállítások módosítása