Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.01.10. 22:43 Tévésámán

Carrie Alternatív Verzió (2013)

BcRoG2rCcAAI6AK.jpg

A 2013-as Carrie-ről szóló írást itt olvashatjátok. 

Anno Chloë Grace Moretz azt nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva, hogy a Carrie-nek nem volt és nem is lesz alternatív befejezése, úgy jó, ahogy van. Nos, már akkor sok kritika érte Kimberly Peirce rendezőnő munkáját, főleg a lezárása miatt, ahol egy az egyben leutánozta Brian de Palma klasszikusának végét. Egyrészt gagyi speciális effektet használtak, másrészt értelmetlen a jelenet, harmadrészt meg ott van az a gyagya és unalmas bírósági meghallgatás, amire szintén semmi szükség. Azóta viszont felbukkant az interneten VOD-n, majd később dvdn és blu-rayen a film új változata, amiben teljesen megváltoztatták a lezáró szekvenciát. Alapvetően elég rossz véleménnyel voltam erről a moziról, csalódást okozott, ám az újdonság ereje és a Chloë filmjei iránti rajongásom miatt adtam neki egy újabb esélyt - megérte. (A rajongás kb. ezzel a filmmel meg is szűnt...)

1379875964063_iba8fCtPfFrqZq.jpg

Innentől muszáj szpojlereznem, mert máskülönben nem tudom érzékeltetni a különbséget a két változat között. 

Bár alapvetően mindössze a lezárást vettem észre, mint különbséget, az Alternatív Változat ennek köszönhetően már olyan, mintha egy másik filmet néznék. Először is, sajnálattal vettem észre, hogy a magyar szinkron rontott a színvonalon és egyes dolgokat homályossá tett, amik angolban érthetőbbek. Másfelől persze az intenzív utánaolvasás és a korábbi nézés után tudtam, mire és hol kell figyelni, ez segített, ám tény, hogy az első fél óra szinte értékelhetetlen. És most jöjjenek az észrevételeim! A HD-felbontás miatt még szembeötlőbb, hogy Portia Doubleday sokkal idősebbnek látszik a társainál, pláne ha Gabriella Wilde-hoz vagy éppen Ms. Moretz-hez hasonlítjuk. Sue hirtelen pálfordulása még mindig érthetetlen, de korántsem annyira, mint Chris motivációja az elején. Nem mehet el a bálba, oké, hogy dühös és gyűlöli Carrie-t, de korábban ugyanezek a reakciók megalapozatlannak tűnnek. Az előző írásomban felvetettem, hogy a szülésnél nincs köldökzsinór, hát, mégis van, csak annyira rövid ideig mutatják és olyan pici, hogy alig észrevehető. Beugrott, hogy a kőeső magyarázata a bibliai idézet, amit Margaret mond, vagyis hogy a boszorkányt meg kell kövezni, a lány ezt hajtja végre önmagán. 

Néhány ökörség elég szembeötlő: 1. A vérző Krisztus-szobor. Ez micsoda? Ha Carrie csinálja, akkor mégis miért? Éppen ezt a bigott vallásosságot próbálja meg levetkőzni, és ha azt mondom, jó, még nem tudja irányítani a hatalmát, akkor is, miért idézne meg pont valami ilyet tudat alatt, ami rossz neki? Ha viszont nem ő csinálja, akkor ez egy látomás? És ha igen, miért nincs belőle több? 2. Tommy a bálon azt mondja partnerének, hogy "A pokolba vele!". Carrie végülis helyeslően megismétli a frázist, de ha belegondolunk, Tommy ennyire bunkó lenne? Mégse kéne ilyet mondania egy köztudottan keresztény lánynak... Vagy csak a csajok tudják Ms. White-ról, hogy hívő? 3. Mikor a tragédia megtörténik, Chris és Billy készülnek elhagyni a várost. Kocsijukkal megállnak a pirosnál, ahol egy csomó rendőrautó elhúz mellettük, észre se veszik őket, de semmi gond, végülis nem gyanúsak. Na de amikor tovább hajtanak, Carrie feltűnik mögöttük, ami azt jelenti, hogy végig követte őket gyalog/repülve. Hogy az életbe kerüli el a zsaruk figyelmét a tetőtől-talpig véres lány?! Annyira nincs sötét, hogy ne vehessék észre, de még ha sötét lenne, a közvilágítás meg a villogók együttes fényében látszódnia kellene. 4. Chris-t sem az eszéért szeretik, ezt bebizonyítja a leszámolásos szekvenciában. Az elején még rendben van, hogy nem érti, miért áll egy helyben az autója, de amikor már jóval a föld fölött lebeg, akkor mégis minek nyomja tovább a gázt? A jármű nem tud haladni a levegőben és semmi se utal arra, hogy Carrie le fogja tenni. Akkor miért? Egyáltalán, miért teszi le aztán mégis a telekinetikus lány a kocsit újból? Miért nem csapja neki simán a benzinkútnak vagy hajítja el? 

Szpojlerek vége

1380874155595_chlo_25.jpg

Szerencsére az eddig leírtakért tényleg kárpótol a jobban átgondolt, igényesebben kivitelezett befejezés. Sajnálatos, hogy első igazi cím- és főszerepe dacára Chloë-nak nem sikerült többet elérnie a Carrie-vel, nekem inkább úgy látszik, hogy Gabriella Wilde került reflektorfénybe általa - ám ez összesítésben korántsem rossz dolog. Ha eltekintek az első fél órától, akkor azt mondhatom, hogy az Alternatív Carrie sokkal jobb, mint filmszínházas testvére, mindössze az a kérdés, hogy miért nem lehetett ezt ebben a formában bemutatni? Egyébiránt dacára a sok negatívumnak, mégiscsak sokaknak tetszhetett ez a mű, hiszen nemrég megnyerte a People's Choice Awardot Legjobb Horror kategóriában... A lényeg tehát az, hogy ha még nem láttad ezt, de szeretnéd megnézni, keresd az alternatív befejezésű blu-ray kópiát! 

Pontozás: 

imdb: 5.9 (3 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 4/5

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr245752002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása