Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.12.16. 13:53 Tévésámán

Péntek 13. - III. rész: Véres kirándulás (Friday the 13th: Part III, 1982)

FRIDAY THE 13TH PART 3 IN 3D POSTER.png

Megint eljött a péntek 13, ideje volt hát megtekinteni a sorozat következő epizódját. A harmadikat a másodikhoz hasonlóan csak egyszer láttam, de a kulcsmomentum a végéről nagyon élesen megmaradt. Lássuk, hogyan zajlik a Véres kirándulás

A második epizódban történtek után Jason Voorhees (Richard Brooker) rejtélyes módon túléli a rá mért halálos csapást és elindul a tó körül új áldozatok után nézni. Nem is kell sokat mennie, hogy rátaláljon egy fiatalokból álló nyaraló csapatra, akik egy nagy házban húzták meg magukat. Egyikük, Chris (Dana Kimmel, lányról van szó) viszont sejti, hogy veszély leselkedik rájuk, mert hónapokkal korábban ugyanitt már egyszer szembenézett a rémisztő külsejű férfival, aki most az életükre tör. Vajon sikerül legyőznie a hokimaszkot öltő Jasont, vagy másodszori próbálkozásra a szörny győzedelmeskedik?

Friday-the-13th-Part-III-Chris-Dana-Kimmell.png

Ez a rész újabb mérföldkő a szériában, mert itt jött létre Jason később is látható ikonikus külseje: kopasz, nagy feje van, torz arca, rossz fogai és hokimaszkot visel, amit ebben az epizódban szerez meg az egyik sráctól. A probléma sajnos ott van, hogy a dilettáns írókat meg a pénzéhes stúdiófőnököket egyáltalán nem izgatta, hogy miféle ökörséggel hozzák vissza a főgonoszt egy újabb éjszakai mészárlásra, ezért elképesztően zagyva megoldásoknak lehetünk tanúi. Az első az, hogy a rém egyetlen este alatt külsőleg totálisan megváltozik – ezt persze később megmagyarázták azzal, hogy a második rész végi leleplezés meg az álom-jelenet során valójában csak azt látjuk, amit a hősnő elképzelt, vagyis lehet, hogy Jason tök máshogy nézett ki. De a magassága szintén módosul, erre nincs magyarázat. Ugyanígy totál érthetetlen, hogy Chris traumája hogyan lehetséges? Elképzelhető, hogy álmodta a dolgot, ám ezt cáfolja, hogy Jason a végén direkt felfedi az arcát előtte, hogy megmutassa „én vagyok az”, tehát tényleg találkoztak. Akkor viszont a lány hogyan élhette túl a dolgot egy karcolás nélkül? Ki szabadította ki és az az illető hogyan győzte le Jasont? Senki sem szólt a rendőrségnek, hogy „a lányunkat meg akarta ölni egy torzpofa az erdőben, aki még most is ott van”? De a legnagyobb talány, hogy a gyilkos miként viselhette pontosan ugyanazokat a ruhákat a visszaemlékezésben, mint a jelenben, ha egyszer tudjuk, hogy ezeket most szerezte, a film elején?

4L1MSZo8dQ20x4AhBDKfDs1cOjs.jpg

Szpojler itt 

Ha ezektől eltekintünk, akkor is van pár végtelenül nagy barmóság. 1. Amikor a villany másodszorra megy ki, Rick megpróbálkozik a kapcsolóval a konyhában, ami nem működik. Ezután átmegy a nappaliba, ahol szintén felkattint egy kapcsolót, megint nem történik semmi, ezután viszont arrébb megy két métert és ugyanabban a szobában egy ugyanolyan másik villanyt próbál ki, ami ugyanúgy döglött, de ő még mindig csodálkozik. Ki az, aki ennyire hülye? 2. A motorosok aligha tűnnek kemény legényeknek és a nagy bosszú-tervnél kezdetben homályos, hogy a csaj egyáltalán miért megy be az istállóba. De rajta kívül mindenki más is oda vágyik. Oké, rendben. Viszont azt magyarázza már meg valaki, hogy miként történhet meg az, hogy a néger pasi: a) Túléli, hogy Jason három erőteljes csapást mér a koponyájára? b) Az építménynek arra a részére, ahol ő van, még véletlenül sem megy senki, rögtön mindenki az ellenkező irányba fordul, vagy fölfelé megy a létrán. c) Milyen okból vár a jelenléte fölfedésével? Nem hiszem el, hogy majdnem 24 órára kiütik, aztán pont abban a pillanatban tér magához. A korábbi sikolyok, zajok nem keltették fel? Miért nem segít Chris-nek, amint meglátja? De a legviccesebb az, hogy puszta kézzel támad rá a maszkosra, még csak egy kés sincs nála. Milyen motoros ez? 3. Hogy a fenébe jön elő Pamela Voorhees a tóból?! Egyfelől semmi köze nincs hozzá, másfelől Chris csak akkor tudhat a létezéséről, ha valaki mesélt neki róla. De mivel azt sem tudja, hogy a férfi az erdőből Jason, így honnan ismerhetné Pamelát? És miért képzeli el zombinak? 

Szpojler vége

Ha nem nézzük a történetet, akkor benne vannak azok a dolgok, amiket elvárhatunk egy Péntek 13-filmtől: hulla berepül az ablakon, leszúrás, cicik, füvezés, szex, és különböző tárgyak használata fegyverként. Tetszett, hogy a gonosz még ember, de van valamiféle betegesség, valami vadállatiasság, ami körüllengi. A gyilkossági módok a korábbi epizódokat idézik, és összesítésben az egész moziról elmondható, hogy egyfajta főhajtás a korábbi részek előtt, újítások helyett biztosra mentek vele a készítők, mert szerették volna ténylegesen lezárni a trilógiát. Ekkor még csak trilógia volt… A szereplőkről nem sokat lehet mondani, a hősnő cuki, a többiek vagy irritálóak, vagy érdektelenek, Brooker jól teljesít Jasonként, szóval a szokásos színvonal megvan, bár észrevehetően kevesebb az erőszak meg a pucérkodás. Végülis ha figyelmen kívül hagyjuk a bugyuta sztorit és a színészek játékának sem szentelünk túl nagy figyelmet, akkor lehet egy borzongató másfél óránk.

Friday-the-13th-Part-III-by-Jason-Edmiston.jpg

Érdekességek: A II. rész ténylegesen egy péntek tizenharmadikai napon játszódott, ám mivel ez utána történik közvetlenül, így valójában a felvezetés a boltossal meg a feleségével szombat tizennegyedikén, a cselekmény java része pedig vasárnap tizenötödikén történik. Az eseménysorban rengeteg olyan dolog van, amit közvetlenül az eredeti Friday-ből emeltek át, például Debbie halála vagy Chris látomása a tavon. A legtöbb gyilkossági jelenetet meg kellett vágni, hogy elkerüljék az X (csak 21 éven felülieknek) besorolást. Háromféle befejezést forgattak le: a végső változat mellett volt egy olyan, amiben a néger motoros is túléli az estét és Jason eltűnik; valamint egy olyan, amikor Chris-t álmában a mészáros lefejezi. Bár a Part III-t a széria lezárásának szánták, a címe ezt nem tükrözi. 

Néhány saját megfigyelés, talán szpojlerek, szóval óvatosan: Ugyanúgy mint a II., a III. is visszaemlékezéssel kezdődik, de a korábbi események összefoglalása helyett csak az előző darab lezárást mutatják, azt viszont egészben, az álom-jelenet nélkül. Jason az elején sehogy sem takarja el az arcát és ez az egyetlen alkalom, mikor lőfegyvert használ, konkrétan szigonypuskát. Itt szerzi az ikonikus hokimaszkot és a vágást a tetejére; már nagyon erős, de még nem bír természetfeletti képességekkel, és ekkor még hangja is van, hallhatjuk, ahogy fájdalmában nyögdécsel. Az út közepén fekvő őrült öreg pasas az előzményekben szereplő Ralph mása. Debbie egy Fangoria Magazint kezd el olvasni, amiben láthatjuk a Tom Saviniről meg a Godzilláról szóló cikkeket – érdekes módon Savini nem dolgozott a III. részen. Ha figyelünk, kiszúrhatunk egy Coca-Cola- meg egy Nike-termékelhelyezést. A nyitó résztől meg a lezárástól eltekintve a mama itt nem jelenik meg, elveszti fontosságát. 

Vissza a neten talált információkhoz: A rendező az a Steve Miner volt, aki unit production managerként (nem tudom mi a helyes magyar fordítás) részt vett az első; és rendező-producerként a második rész létrehozásában; később pedig ő dirigálta a remek A szörnyet, és a Halloween – Húsz évvel későbbet. Miner szinkronizálta a híradást, amit a boltos felesége néz. Az írók személyének vizsgálatakor azt hiszem, kiderül, hogy mitől lett olyan ostoba a történet. Egyikük Martin Kitrosser, aki elsősorban forgatókönyv-ellenőrzőként dolgozik még ma is, híres filmeken (pl. Kill Bill, Django elszabadul); a másik meg Carol Watson, aki teljes filmográfiájában a Dilibogyók 2 című izébizét meg a South Park egyik epizódját tudja felmutatni. Fura módon mégis mindkettejüket visszahívták a IV. részhez… A tavat, a házat meg az istállót mind a filmhez építették fel, a tó a forgatás első hetében felszívódott a talajba, mert nem megfelelően alapozták meg. Bár úgy tűnik, hogy nyár van, valójában januárban és februárban készültek a felvételek, a szereplők leheletét az éjszakai képeknél kameratrükkökkel fedték el. Ez volt az első felvonás a Friday the 13th-áradatban, amiben: felbukkan az ikonikus hokimaszk, a hangzás térhatású, és a forgatás titokban tartására álcímnek egy David Bowie-dalt (Crystal Japan) választották - utóbbi azóta hagyománnyá vált. Ez máig az egyetlen, ami 3D-snek készült, és egyedül itt nem nevezi meg a főgonoszt egyetlen karakter sem – bár a nyitó visszaemlékezésben többször elhangzik a neve. 

A II. részben főszereplő Amy Steelnek felajánlották a visszatérés lehetőségét, ám ő nem élt vele. A Shelly-t alakító Larry Zernerre úgy akadtak rá, hogy éppen egy horrorfilm bemutatójára szóló szórólapokat osztogatott, megkérdezték tőle, akar-e maga is szerepelni egyben, ő meg igent mondott. A befejező látomás-szekvenciában Mrs. Voorhees-t a segédrendezőnő, Marilyn Poucher alakította. A 2006-ig működő kanadai Royal Independent Movie Theater birtokolt egy ritka 3D-s kópiát a Véres kirándulásból, amit minden Halloweenkor levetítettek. A III. rész bemutatója egy péntek tizenharmadikai napra esett. A Deluxe Edition dvd-kiadáson meg a későbbi blu-ray-en a 2D-s mellett a térhatású változat is helyet kapott, amihez két darab, hokimaszkot formázó 3D-s szemüveg járt a nézőknek.

30026_393550621639_1330933_n.jpg

„Sosem felejtem el azt a rémisztő arcot.”-rovat 

A Jasont játszó brit Richard Brooker eredetileg cirkuszi trapéz-akrobataként dolgozott. Azért őt kérték fel a szerepre, mert Miner egy magas rosszfiút akart, Brooker meg 191 centis volt. Gyakorlatilag csak 4 filmben szerepelt, ám mivel ő viselhette először a maszkot, így bekerült a horror nagy könyvébe. Később rendezőként, producerként és weblap-tervezőként dolgozott. Ebben az évben hunyt el, 59 évesen. 

Ahhoz, hogy elérjék a kívánt testalkatot, Richardnak habszivacsból készült bélést kellett viselnie a jelmeze alatt. Minden kaszkadőr-mutatványt maga hajtott végre. Brookernek kétféle szörny-smink állt rendelkezésére: Amikor rajta volt az álarc, akkor egy egyszerű, kapucnira hasonlító gumi-tákolmányt húzott a fejére, ami az arcát szabadon hagyta, de a koponyája többi részét befedte. Amikor Jason a maszk nélkül járkál, akkor egy 11 darabból álló protézist kapott, amit hat órába tellett feltenni. Jason állítólag azért szerzett álarcot, mert egy alkalommal a maszkmestereknek nem volt kedvük újból kisminkelni Brookert. Az ikonikus hokimaszk egy módosított, ötvenes évekbeli jégkorong-kapus arcvédője a Detroit Red Wings csapatából. Az eredeti darab a film 3D-effekt felügyelőjétől, a jégkorong-rajongó Martin Jay Sadofftól származott, aki mindig magánál tartotta ehhez a jeges sporthoz szükséges felszerelését. Minernek megtetszett a dolog, ám az arcvédőt módosítani kellett, mert túl kicsi volt. Doug White és Terry Ballard alkották meg a végső formáját a lyukakkal meg a vörös jelzésekkel. Jason Voorhees-t az Amerikai Filmintézet az ebben a mozgóképben látható formájában választotta be a 100 év legnagyobb hősei és gonoszai listájára, amin az antagonisták Top 50-ébe került. 

friday-the-13th-part-3-3d-422692l.jpg

Extra információk a fridaythe13thfilms.comról: Azért döntöttek a térhatás mellett, mert a ’80-as évek elején trendi volt, plusz valamivel vissza kellett csalogatni a cenzúra által túlságosan megvágott Part II. után a rajongókat a mozipénztárakhoz. Martin Jay Sadoff kb. egy éven keresztül kísérletezett 3D-s effektekkel, hogy minél meggyőzőbb trükkökkel nyűgözhesse le a nézőket. A forgatókönyv-írást azért kellett Martin Kitrosserre bízni, mert a korábbi installációkat gyártó Ron Kurtz elhunyt. Carol Watson Kitrosser felesége. A szkripten még egy Petru Popescu nevű úriember is dolgozott, aki azonban akkoriban még csak hallgató volt az Amerikai Filmintézetben. Ez a forrás azt mondja, hogy Larry Zerner a Mad Max II-t hirdette szórólapjaival. Dana Kimmel személyes okokra hivatkozva kérte, hogy a sztoriból tüntessenek el mindenfajta utalást arra, hogy Chris és Rick valaha szeretkeztek volna. Ténylegesen Steve Miner döntése határozta meg a hokimaszk létrejöttét. A színészek tudatosan játszottak rosszul, mert a film lényege a producerek meg a direktor szemében a 3D volt és nem ők. A szigonypuskás jelenetet egyben kellett felvenni, mert amint Catherine Parks, az áldozatot alakító színésznő a vízbe esett, a maszkja szétmállott. Ez az első rész a szériából, amit ténylegesen péntek 13-án mutattak be. A Michael Zager által komponált diszkó-sláger, amit a nyitó stáblistában hallhatunk, a későbbiekben nagy siker lett a klubokban, eredeti kiadása mára gyűjtői ritkaságnak számít. Bár a film maga sem a kritikusoknak, sem a rajongótábor egy részének nem tetszett, mostanra kult-státuszba került, mert „annyira rossz, hogy már jó”. Jason külsejét először a pályája elején járó Stan Winstonnal terveztették meg, ám a túlzottan szörny-szerű arc nem tetszett a készítőknek, így máshoz fordultak. Brooker a protézisek miatt képtelen volt enni, szívószállal tejet adtak neki. A rendező engedett némi improvizációt számára a rém megmintázásához. Miner szerint Jasonnek nincsenek motivációi a gyilkoláshoz. 

A Friday the 13th: Part III. megközelítőleg 4 millió dollárból lett és majdnem 37 milliót hozott vissza, ám a kritikusoktól csupa negatív értékelést kapott. Tény, hogy cselekményét tekintve az első háromból ez a legbénább, ám a hokimaszk megjelenése miatt mérföldkő jellege elvitathatatlan. A nyitó trilógiából nálam minőségileg a második helyezett, megelőzve a ’80-as Pénteket, ám lemaradva a II. résztől. Hogy ajánlanám-e, az kérdéses, mert számomra igazán a VI. résszel indult be a széria… 

Pontozás: 

imdb: 5.7 (4 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Péntek 13 filmként: 4/5

Sima filmként nézve: 3/5 

Hírek: 

- A sajnálatos módon egyből VOD-re, vagyis pénzért letölthető formátumba kerülő Knights of Badassdomban felbukkan Larry Zerner egy ugyanúgy Shelly nevű karakterként. Én már nagyon várom ezt a mozit, remélem, hamarosan elérhetővé válik! (Azóta láttam, írtam is róla!)

- A fridaythe13thfilms.com szerint a Paramount bejelentette, hogy 2015. március 13-ai bemutatási dátummal készül egy újabb Péntek 13-mozi. Mást egyelőre nem nagyon lehet tudni róla, de állítólag az Ideglelés/Paranormal Activity „talált filmes” vonala felé kacsintgatnak a producerek… (2017-ig nincs meg...)

Személyes megjegyzés: A PowerDVD ritka szar lejátszó-program. Komolyan nem láttam még olyat, hogy egy letöltött film megakadt volna, ez viszont még erre is képes. Plusz rohadtul lassú, körülményes, és lehetetlen normálisan szüneteltetni a lejátszást, az eddigi kettő próbálkozásból egyetlen egyszer sem tudtam vele végignézni egy mozit. Az eredeti dvdn meglévő Kick-Ass 2 a közepénél akadt be, ez a letöltött Péntek 13 meg érthetetlen módon szintén leterhelte a szoftvert. És még mielőtt valaki azt mondaná, hogy „biztos rossz verziót töltöttél le, öreg”: A blu-ray-meghajtómhoz adtak belőle egy legális, teljes verziót, ami ugyanilyen szar. Nevetséges, hogy ez az egyetlen program a piacon, amivel számítógépen lehet blu-ray-t nézni…

1 komment

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr165695097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2013.12.25. 15:55:59

Használj VLC-ét, bár ott a menüt nem tudod előhozni, de egyenként meg tudod nézni az extrákat, ha szeretnéd.
süti beállítások módosítása