Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.10.28. 20:28 Tévésámán

G.I. Joe: Megtorlás (G.I. Joe: Retaliation, 2013)

G.I.Joe Retaliation [2013]-Extended ActionCut-720p-BRrip-x264-StyLishSaLH (StyLish Release).jpg

Pár hónapja a VOX Magazinban láttam, hogy kiadták dvdn a Stokert meg ezt, és akkor felírtam őket a megnézendőim listájára. Előbbit pár nappal később megtekintettem, erre viszont nem volt időm, mert közbejött pár másik dvd, de aztán szombat éjjel megnéztem újra a Rise of the Cobrát, tegnap meg a Retaliationt. Pár szóban össze tudnám foglalni a véleményem, de előbb nézzük a sztorit: 

Egy elég érthetetlen nyitó akció után megtudhatjuk, hogy az előző epizód hőse, Duke (Channing Tatum) immár egy kis csapat Joe vezetője. Az újabb küldetés során Pakisztánba mennek, ahol nukleáris rakétafejeket kell megszerezniük, ám a sikeres végrehajtás után elképesztő tűzerővel ütnek rajtuk és csak hárman élik túl a csapást: Roadblock (Dwayne Johnson, A Szikla), Flint (D.J. Cotrona) és Jaye (Adrienne Palicki). Ám ez még csak a jéghegy csúcsa, mert közben Viharárny (Byung-hun Lee) és Firefly (Ray Stevenson) kiszabadítja a Cobra Parancsnokot (Luke Bracey) szupertitkos börtönéből, az álcázott Zartan (Jonathan Pryce/Arnold Vosloo) pedig ördögi tervet készít elő a világ uralmára. A megmaradt három harcos összefog a Távol-Keletről érkező Kígyószemmel (Ray Park) és Jinx-szel (Elodie Yung), valamint az első Joe-val, Colton ezredessel (Bruce Willis), majd útnak indulnak, hogy megállítsák a Cobrát – de vajon sikerül-e?

6_1.jpg

Nem kertelek tovább: Ez a film egy baromság. Utólag perszer megértettem, hogy miért, de akkor is. Szóval képzeljétek el, hogy az a zseniális ember, aki a justin bieber-filmet és a Step Up-sorozatot adta nekünk, bizonyos Jon M. Chu, és a mindenki által imádott Zombielandet író Rhett Reese-Paul Wernick-páros a stúdióval karöltve eldöntötték, hogy olyan folytatást csinálnak, ami egyben újra. Értitek? Micsoda baromökörség ez?! Most jöjjön pár példa az ostobaságára, mert egyszerűen elviselhetetlen ez az egész… 

image_175578_1.jpg

SZPOJLEREK KÖVETKEZNEK 

1. Minden korábbi Joe eltűnt, kettőt kivéve és vitték magukkal a sivatagi szuperbázist is.

2. Duke csaja, Ann, szintén eltűnt.

3. Viharárny túlélte azt, hogy kimelegedve, több sebből vérezve, összeverve belezuhant az Antarktisz jeges vizébe, majd ezután nemcsak az elképesztően vastag jégtakaró, de az egész tengeralatti bázis ráomlott. Emberünk viszont annyira király, hogy nemcsak visszajön a halálból, de Kígyószemnek öltözve megöli a pakisztáni elnököt, majd úgy szabadítja ki a Parancsnokot, hogy megállítja a saját szívverését, aztán újraindítja.

4. A Parancsnok a böriben új maszkot kapott, csak úgy, mert miért ne, ráadásul annak ellenére, hogy biztosan nem tudtak kommunikálni egymással, csúnyán összeveszhetett Destroval, mert a fémarcút otthagyják a zárkában - ami mellesleg még véletlenül sem az, ahová az előző rész végén zárták őket.

5. A G.I. Joe-k már csak egyszerű kommandósok, a futurisztikus cuccaikat annyira minimalizálták, hogy a távirányított golyót meg Roadblock kerítésszaggatóját kivéve fel se tűnnek.

6. Roadblock bárkit lenyom, legyen szó az ő járművénél legalább háromszor nagyobb és erősebb Cobra tankokról vagy a harcművész-mester és nála képzettebb Firefly-ról. Ráadásul morálisan tökéletes és hibátlan a fogsora.

7. A RED 2-nek talán ez az előzménye, ugyanis nemcsak hogy Byung-hun Lee karaktere ugyanazt a pálfordulást hajtja végre, de még Bruce Willis is itt van. 

Azért az jó volt, hogy London elpusztul és a főgonoszt sem sikerül lefülelni. 

SZPOJLEREK VÉGE

5.jpg

Na, de szerencsére akadnak pozitívumok. Ilyen például a teljes Viharárny-Kígyószem-mellékszál, ami önmagában sokkal izgalmasabb, érdekesebb és szórakoztatóbb a mozi többi részénél. Külön plusz pont jár Jinxért, aki majdnem olyan király, mint a másik két nindzsa. A Cobrának ténylegesen lehet itt szurkolni, mert egyrészt a Parancsnok remekül néz ki, dacára annak, hogy nem Joseph Gordon-Lewitt játssza, Zartan és Firefly szintén nagyszerű gonoszok és nekik még tényleg vannak szuper-fegyvereik meg fasza cuccaik. Az utolsó pozitívumok: Jonathan Pryce kitűnő rosszfiúként és Adrienne Palicki csinos, jól esik ránézni.

1_4.jpg

Nem mondom, hogy Dwayne Johnson a világ legrosszabb színésze, de ennél a karakternél nincsen nagyobb klisé. Azon túl, hogy tökéletes katona, elképesztően kidolgozott izmokkal, még jó barát, példás apa és tiszteletreméltó feljebbvaló is. Az egyetlen alkalom, amikor hibázik, az meg nem jön össze neki, tehát gyakorlatilag hibátlan – ezzel az emberrel képtelen voltam együtt érezni. Mellette Flint annyira lényegtelen, hogy nem is tudom, minek volt szükség rá… Ugyanígy rémesen erőltetett Willis szerepeltetése, akit egyébként kedvelek, de csak tölteléknek van, nyilván azért, mert a tényleges sztárt, Tatumot az első fél órában kinyírják, kellett helyette egy húzónév… A mellékalakok közül három személyt emelnék ki: a börtönigazgató Walton Goggins-t, akit sok helyen lehet látni, mindig mellékszerepekben; a Vak Mester RZA-t, aki nagyon ismert rapper; a harmadik pedig a főleg gyermekszínészként híressé vált Joe Mazzello (pl. Jurassic Park). A sztori maga alapvetően oké lenne, de a lényege az, hogy A Szikla egy amolyan FPS-játék karakterré avanzsálva, egyszemélyes hadseregként lenyomja a több száz fős Cobrát, amit zászlólengetéssel és kitüntetés-adományozással ünnepelnek meg.

gi-joe-2-retaliation-movie-image-snake-eyes.jpg

Az első rész ugyanúgy tele van ilyesmikkel, de akkor adtak egy tényleges csapatot, sok szereplőt, akik közül kiválaszthattam a kedvencemet, a gonoszok sorából szurkolhattam a legromlottabbaknak, plusz ott volt a kismillió kütyü, amiket már ránézésre is el tudtam képzelni egy akciófigura tartozékának. Ezeket támogatta a kitűnő, pörgős alaphangulat, aminek nem volt hűdenagy morális mondanivalója, ha leszámítjuk a szerelmi szálat, és egy percre sem tűntek fel a képtelenségek. Ez viszont olyan, mintha egy random ’90-es évekbeli amerikai katonás akciófilmet összevágtak volna egy 2013-as távol-keleti harcművészeti mozival, amibe valamiért belekevertek egy adag sci-fit; az elegyet azonban annyira rosszul mérték ki, hogy az első összetevő íze elnyomja a többiét, ráadásul ezt még önmagában sem jó lenyelni, így meg azt kérdezem, hogy a másik két fincsi dolog mellé minek kell? És ráadásul miért ilyen sok? A 2010-es években egy ennyire amerikanizált, patriotizmussal nyakon öntött képtelenségre miért kellett pénzt adni?

storm-shadow.jpg

Érdekességek: A történetet a most is futó animációs sorozat, a G.I. Joe: Renegades és a képregény 126. száma inspirálta. Stephen Sommers, az első epizód rendezője producerként segédkezett. A Parancsnok hangja nem a testét adó Luke Bracey, hanem Robert Baker; a maszkja pedig az egyik eredeti Commander-dizájnt utánozza, szóval valamennyivel jobban hasonlít „önmagára”. Arnold Vosloo tényleges arcát alig pár másodpercre lehet csak látni, ám maszkot viselve, képeken vagy számítógépes animációval még feltűnik párszor. Zartan és Viharárny párbajánál a háttérben az egyik fémkonténeren a Resident Evilből ismert Umbrella-cég logója látható. A börtön neve, amiben a rosszfiúkat tartják fogva, németül azt jelenti „valakit koporsóba tenni”. Roadblock járgánya kísérleti stádiumban lévő amerikai katonai jármű, a neve Ripsaw vagy Ripper; a filmben Cobra-katonákat alakító Howe-testvérek tervezték, elvileg 80 mérföld/órával képes haladni és létezik belőle kétéltű verzió is. A forgatás során egy stábtag életét vesztette egy balesetben.

A bemutatót 2012 közepére tervezték, ám az addig reklámozásra költött irdatlan mennyiségű pénz ellenére majdnem egy évet csúsztatták a premiert. Egyrészt a 3D-effektek hozzáadása miatt; másrészt mivel a tesztközönség azt nyilatkozta, hogy szívesen láttak volna többet Johnson és Tatum karaktereinek haverkodásából, úgyhogy ilyesmiket utólag még tettek bele; harmadrészt pedig egy másik Channing Tatum-film, a Magic Mike pont akkor jött ki, így nem akarták, hogy a két "mű" ütközzön. Pakisztánban a Retaliationt betiltották, mert negatívan ábrázolja az országot – ez érthető… A G.I. Joe képregények/játékok információi szerint Kígyószem azért viseli a maszkját, mert egy helikopter-szerencsétlenségben csúnyán megsérült, az arcát folyamatosan állítják helyre plasztikai műtétekkel, ám a hangszálait teljes mértékben elvesztette, vagyis nem képes beszélni. A filmben a karján és Viharárny kardján a Ba gua jelkép látható, ami a tüzet, a vizet és a teljességet jelképezi. Ez a jele az Arashikage nindzsaklánnak, aminek mindketten tagjai. Az imdbs stáblista tanúsága szerint elképesztően sok uncredited szereplő volt. A G.I. Joe: Megtorlás 130 millió dollárból született és majdnem 376 milliót hozott vissza, a kritikusoktól negatív értékeléseket kapott. 

Nekem se tetszett, túl sok benne a logikátlan, agyatlan amerikai akciófilm és túl kevés benne az első részben átélhető szuperfegyveres szupercsapatok szupertagjainak összecsapása. A pozitív szereplőkkel lehetetlenség azonosulni, a gonoszok meg nem játszanak elég nagy szerepet ahhoz, hogy megkedvelhessük őket; túl kevés a tényleg jó poén, túl sok a barmóság. Rossz, de azért le a kalappal Byung-hun Lee és Ray Park előtt!

Pontozás: 

imdb: 5.8 

Szerintem: 2/5 

Hírek: 

- Lesz sajnos G.I. Joe 3, amit ugyanez a Jon M. Chu rendez, az írást a Hófehér és A Vadászt jegyző Ewan Daugherty-re bízták, a szereplők közül A Szikla és Willis bácsi már biztosak, Ray Park elvileg szintén visszatér. Az alkotók vagy Transformers-crossovert akarnak (jujj…) vagy visszahoznák Scarlettet és a Bárónőt, Kígyószem pedig megkapná legendás társát, Timbert, a farkast. A forgatókönyv még a készítés stádiumában jár. (2017-ig szerencsére semmi nyoma annak, hogy valaha megvalósul.)

- Jon M. Chu újabb justin bieber-dokumentumfilmet készül elkövetni az emberiség ellen…

- Rhett Reese és Paul Wernick már dolgoznak a Zombieland 2 szkriptjén, valamint ők készítik a forgatókönyvet a Deadpoolhoz (kár érte, szeretném, ha az a film jó lenne…), sőt, lesz egy önálló Venom-mozi is, amitől már előre félek, hogy mennyire el fogják szúrni. (A Deadpool megszületett és hatalmas siker lett, még nem láttam.)

- Dwayne Johnson alakítja Herkulest a Hercules: The Trachian Wars-ban (nem így képzelnék egy görög hőst), de ez még csak a jéghegy csúcsa, merthogy jön ám a Halálos iramban 7 (atyaég) és az Utazás a Föld középpontja felé, majd az azt követő Utazás a rejtélyes szigetre harmadik felvonása, a Journey 3: From Earth to Moon – tegye fel a kezét, aki látta bármelyik előzményét… 

- Channing Tatum a The Lego Movie-ban (magyarul A Lego-kaland) Superman szinkronjaként szólal meg, majd egy újabb sci-fi, a Jupiter Ascending gárdáját fogja erősíteni. És hogy a baromságoknak ne legyen vége, lesz 22 Jump Street (az igen…) és Magic Mike 2 (utóbbinál emberünk csak producer). (Legalább a Legos jó volt, erről írtam is.)

- Ray Stevensont hamarosan megint láthatjuk Volstaggként a Thor: Sötét világban. (Szintén írtam róla.)

- Ray Park egy tudományos-fantasztikus mozin, a Future Figthers-en dolgozik jelenleg. 

- Bruce Willis megint Hartigan bőrébe bújik az általam már nagyon várt Sin City: A Dame To Kill Forban, utána meg ismét John McClane lesz a Die Hardestben… (Az előbbiről született bejegyzés a blogra.)

Bejutottam a HearthStone zártkörű bétájába, úgyhogy most ez lefoglal, de azért még a héten biztosan nézek filmeket. (Három hét után abbahagytam, mert egyszerűen meguntam, hogy mindig ugyanazok az ellenfelek, ugyanazokkal a lapokkal jönnek...)

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr45603662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása