Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.15. 16:07 Tévésámán

Hófehér és a Vadász (Snow White and the Huntsman, 2012)

snow_white_and_the_huntsman_ver22.jpg

Van egy csomó olyan színész, akiket egy bizonyos szerepükkel azonosítanak az emberek, többen közülük hosszú karrierrel büszkélkedhetnek, mégis csak azért az egy alakításukért emlékeznek rájuk igazán. Így például Robert Downey Jr. összeforrt a Vasemberrel, Christina Ricci Wednesday Adams-szel, Peter Sellers pedig Clouseau felügyelővel. Ugyanakkor néhányan azért vannak beskatulyázva, mert még igazán fiatalok, így nem sok lehetőségük akadt az ikonikus karaktereiken kívül egyéb figurák életre keltésére; így van ezzel Daniel Radcliffe, Vanessa Hudgens és Kristen Stewart is. Kristen számomra akkor lett igazán érdekes, amikor láttam őt A rocker csajokban, ahol egyik kedvelt énekesnőmet, Joan Jettet formálta meg és baromijó volt. Onnantól fogva figyeltem a mozijait és bár a megítélését nagyban befolyásolja a világszerte gyűlölt alkonyat, mégis szerintem nagyon szép lány és a The Runaways-es teljesítménye tetszett, és azért fogott meg a Snow White and the Hunstman, mivel ő az egyik címszereplő. Ha mellé hozzátesszük a manapság dolgozó egyik legtehetségesebb és legszebb színésznőt, Charlize Theront; a Thorral azonosított jóképű Chris Hemsworth-t meg egy rakás ismert mellékszereplőt, akkor már csak valami jó sülhet ki az egészből! A baj az, hogy a nagyszerű lehetőséget egy abszolút kezdő rendező kezébe adták, aki sajnos nem hozta ki belőle a maximumot - de erről majd később, előbb néhány szót a klasszikus alapra épülő történetről:

Charlize-Theron-Snow-White.jpg

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy csodálatos ország, ahol a király mindent megtett, hogy az emberek jól éljenek, béke és nyugalom uralkodott a vidéken. Ám egy napon a királyné megbetegedett és hamarosan meg is halt, hátrahagyva kisgyermek leányát és búskomorságba süppedő férjét, miközben az országot háború fenyegette. A csata végül győzelemmel zárult, ráadásul a király fogságába került a gyönyörű Ravenna (C.T.), akit már másnap elvett feleségül. A fantasztikus külső azonban gonosz lelket rejtett, az újdonsült királyné tőrbe csalta férjét és elfoglalta a trónt, az árván maradt leányt pedig tömlöcbe vetette... Az évek múltán aztán a rabságban sínylődő Hófehér (K.S.) csodás nővé érik. Hirtelen feltárul előtte a menekülés lehetősége; mikor pedig az elfogására küldött Vadász (C.H.) úgy dönt, nem öli meg, a nép és a természet új lehetőséget kap, hogy egyesülve a hősnő zászlaja alatt, véget vessenek a gonosz uralmának. A Vadász, a herceg (Sam Claflin) és a hét törpe mindent megtesznek a sikerért, de vajon elég erős-e a szépséges hajadon, hogy a lázadás élére álljon és megölje Ravennát?

snow-white-huntsman-chris-hemsworth2.jpg

Dávid barátom azt mondta, hogy egy ilyen című filmtől az ember nem vár nagy fordulatokat, hiszen mindenki tudja, mi lesz benne - talán ez az egyik legnagyobb gond vele, mert nyilvánvaló, mi a mese vége. Egyébként én se úgy ültem be, hogy most nolani vagy aronosfky-i magasságokba akarok szárnyalni, mindössze a főszereplő trióért mentem, ők pedig jók voltak, így megkaptam, amit vártam. De mivel mégiscsak fantasy-ről van szó, ezért az alkotók megpróbáltak néhány dolgon változtatni, belevinni olyan elemeket, amik (legalábbis látványilag mindenképpen) elnyerik a műfaj szerelmeseinek tetszését; gondolok itt A Tükörre, a Sötét Erdőre vagy a Menedékre, de pofásan néznek ki a törpék és az a pár szörny is.

A sztoriban van egy óriási fordulat (nekem legalábbis nagyon tetszett), a feléledős rész, az volt számomra a csúcspont; de a királyné varázslatai, a mérgezett almás jelenet és a természet szépségeinek bemutatása szintén hatásos. Külön nagyszerű Hófehér harcossá válása: annak ellenére, hogy inspirál, mégsem ő a vezér, vagy a legnagyobb harcos és nem szerez instant szuperkatona-képességeket a semmiből. Csak az ösztöneire és arra a pár fogásra hagyatkozhat, amiket a Vadásztól meg a többi katonától lesett el. Ha már a férfi hősnél járunk, szerintem jó ötlet volt ezt az egyébként lényegtelen szereplőt kidolgozni, háttértörténetet, motivációt adni neki, a végén pedig nála is meglepő, hogy hogyan alakulnak a dolgok - szóval a központi alakokkal kapcsolatban sikerült elkerülni a kliséket.

snow-white-huntsman-kristen-stewart9.jpg

Azonban a Snow White and the Huntsman nagyon nagy hibája, hogy nincs benne ritmus. A csaták iszonyúan gyorsak, a köztes események borzasztóan lassúak - a kettő közt pedig nincs átmenet, egyikből kerülünk a másikba. Van néhány szembeöltő hiba is, például a végső csatában mikor szállnak le a lovakról? Alkalmi írótársamnak, SickRatnek az tűnt fel, hogy a felvonultatott remek fantáziaelemek valójában semmilyen szerepet nem játszanak az események alakulásában, csak szép díszletekként funkcionálnak - ezért kár, de végülis mindegyik valamilyen jelkép, mondjuk a Fehér Szarvas a Természet, a troll pedig a meggyötört, megrontott természet. Sajnos vannak homályos dolgok, engem leginkább az foglalkoztatott, hogy Muir tényleg vak-e vagy csak annak látszik? A hivatalos magyarázat szerint vak, de ahhoz képest túlságosan jól "lát"...

Snow white12.jpg

A színjátszók közt egyértelműen Theron a legjobb, de ez aligha meglepő, a többiek hozzá képest kezdők. Ravenna őrült, gonosz és romlott, de ugyanakkor szánnivaló - mondhatni a körülmények áldozata. Kristen Stewartot mindenütt szidják, sajnos van két jelenet, ahol a neten "still more expressions than Kristen Stewart" néven ismert jelenség bekövetkezik, talán tényleg rossz színésznő, de remekül néz ki. Chris Hemsworth képtelen antipatikus lenni és bár elvileg céltalan, bánatos, alkoholista férfit játszik, túl szép a külseje. Mindenesetre a teljesítménye jó, kár, hogy nem kapott több humoros szöveget. A mellékalakok közt a királynő bátyja (Sam Spruell) elég irritáló, de rajta kívül nincs több zavaró szereplő. Ismert arcok: Lily Cole (Greta), Bob Hoskins (Muir), Ian McShane (Beith - Bífnek mondják), Eddie Marsan (Duir) és Toby Jones (Coll). A rendező az eddig reklámokat csináló Rupert Sanders volt, a fő író és ötletgazda pedig Evan Daugherty - egyikük sem csinált ezelőtt semmilyen filmet, ez sajnos meglátszik...

snow-white-fashion-march-17-stewart-theron_610.jpg

Érdekességek: Bár mindenki tudja, hogy a Grimm-testvérek meséjén alapszik a film, a stáblistában még sincsenek feltüntetve - azért ennyi illett volna. A vadász neve Eric, Duir és Coll pedig testvérek. A chichesteri és az oxfordi egyetem konzultánsai segítettek a középkori csaták és a tündérmesék világának rekonstruálásában. A törpék neve az ősi kelta "Fa-ABC"-ből ered, amiben minden betű egy-egy fának felel meg és valamilyen szimbolikus jelentése van, pl: Beith=Nyír - új kezdet, egy út kezdete; Coll=Mogyoró - inspiráció, bölcsesség; Gort=Borostyán - küzdelem, átalakulás. Ezek az apró karakterek számítógépes animációval keltek életre, ez nagy felháborodást keltett a Hollywoodban dolgozó törpe színészek közt; Warwick Davis például azt mondta, hogy ez olyan, mintha egy fehér színészt befeketítenének (mintha ez sosem történt volna meg...). Sam Spruell nem parókát visel, a saját haját vágták le ilyen ósdi divat szerint - a színész azt mesélte, hogy bár nagyon jól mutat a középkori világban, a civil életben borzasztó ilyen frizurával mászkálni:)

Kristen Stewart többféle balesetet elszenvedett, például az egyik hüvelykujját tartó ínszalag elszakadt egy csatajelenet felvétele alatt, valamint a lába szintén megsérült. Viszont ő is okozott sérülést, amikor véletlenül ténylegesen behúzott egyet Chris Hemsworth-nek, akinek ettől monoklija lett:D Kristen 9 éves kora óta fél a lovaktól - akkoriban baleset érte lovaglás közben és eltörött a könyöke -, de a mozi (vagyis a pénz...) kedvéért túltette magát fóbiáján. Sam Claflinnek hazai terep a középkor és a fantasy, hiszen ő volt a Karib-tenger kalózai 4-ben a pap és Hayley Atwell karakterének bátyja A katedrálisban, ahol Ian McShane-nel játszottak együtt. A fiatal királylányt Raffey Cassidy alakítja, ő volt az Éjsötét Árnyékban a fiatal Angelique; a Gus bőrébe bújt Brian Gleeson pedig a híres brit színész, Brendan Gleeson fia. A Hófehérből regény is készült, Lily Blake tollából. Végül egy vicces név: Hattie Gotobed (Hattie Menjaludni:D), ő volt a sebes arcú nők falujában a Lily nevű kislány. A Snow White and the Hunstman 170 millió dollárból készült és mostanáig 188 milliót hozott vissza, ez az összeg még valószínűleg nőni fog. A kritikusok vegyes értékelést adtak neki, de a megítélésén sokat javított a Tükröm, tükröm "bukása".

Snow White 2.jpg

Nem vártam semmit a Hófehértől, elszórakoztatott, a látványa (főleg a főszereplőnőké:)) remek, a csaták és a szörnyek jók, csak kár a lassuló iramért. Jó volt, de nem annyira, mint amennyire lehetett volna. Aki egy király Kristen Stewart-mozit akar látni, annak inkább ajánlom a The Runaways-t, egy fasza fantasy-hez meg inkább az Elveszett gyerekek városát; de akinek tetszett a Thor és/vagy a tvájlájt, az nézze meg a Hófehért! 

Pontozás: 

imdb: 6.7 (4 év alatt 0.6-ot csökkent.)

Szerintem: 3/5 (Szerettem volna, ha ez a film jó lesz, de csalódást okozott, ezért utólag lehúzok egy pontot.)

Hírek: 

- Már biztos, hogy jön a folytatás, a Hófehér és a Vadász 2-t szintén Rupert Sanders rendezi, viszont legalább egy neves írót, David Koeppöt kértek fel a forgatókönyv megírására, így a sztori biztosan jobb lesz. De mi a búbánatról szól majd?:D (Ez végül A Vadász és a Jégkirálynő című rémdrámává torzult, amire [micsoda meglepetés] senki sem volt kíváncsi...)

- Kristen Stewartot az utolsó alkonyat-moziban láthatjuk legközelebb, majd azután a Cali című akció-vígjátékban, aminek producere is - engem egyik se érdekel, csak gondoltam, közlöm a tényeket:) 

- Chris Hemsworth a baltát megint kalapácsra cseréli a Thor 2-höz. (Láttam, írtam róla.)

- Charlize Theron elkövetkezendő munkáihoz lásd: Prometheus hírei. 

- Sam Claflin Jared Harris-szel dolgozik majd egy kopogó szellem életre keltésén a The Quiet Ones című horrorban. 

- Ian McShane és Eddie Marsan tovább színesítik a következő nagy durranásnak ígérkező meseátdolgozást, a Jack the Giant Killert. (Ami szintén megbukott.)

- A Gortot életre keltő Ray Winstone lesz Noé a Noah névre hallgató drámában, Emma Watson és Logan Lerman mellett, a rendező: Darren Aronofsky - na, így már mindjárt érdekesebb az egész! (Winstone helyére Russell Crowe-t vették fel, ez szintén rossz lett.)

- Toby Jones a The Girlben Alfred Hitchcockot játssza, ez a mozi a legendás rendező és Tippi Hedren kapcsolatáról fog szólni. Ezen kívül Jones felbukkan még a Berberian Sound Studio névre hallgató borzongatós alkotásban is. 

Jelenleg egy nagyobb lélegzetű íráson dolgozom, amiben a Vasember és a V mint Vérbosszú dvdk extráit foglalom össze, úgyhogy legközelebb ez várható, aztán a jövő hónap vége felé pedig a legújabb Batman.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr434590646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása