Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.03.05. 18:57 Tévésámán

Ördög (Devil, 2010)

poster_1.jpg

Egy vagy két éve találkoztam ezzel a filmmel dvdn az akkor még létező nagy fehérvári videotékában, vagy az Intersparban, és rögtön felkeltette a figyelmemet. Annyira viszont nem érdekelt, hogy letöltsem, így megfeledkeztem róla, egészen a múlt hétig, amikor megláttam, hogy adja az HBO. Szóval most megtekintettem és tetszett, de először lássuk, vajon fel tudom-e csigázni az érdeklődéseteket iránta: 

devil.jpg

Philadelphiában, egy toronyházban járunk, ahol az egyik liftbe beszáll öt ember: egy fiatal, drága göncöket viselő nő (Bojana Novakovic), egy idős asszony (Jenny O'Hara), egy jól öltözött férfi (Geoffrey Arend), egy alkalmi ruhákat viselő, borostás pasi (Logan Marshall-Green) és az egyik biztonsági őr (Bokeem Woodbine). A felvonó valahol a 20. emelet környékén elakad és az öt utas bent reked, a szorult helyzet pedig próbára teszi az idegeiket. Ám a dolgok különös fordulatot vesznek, amikor egy időre kialszik a villany és az egyikük megmagyarázhatatlan módon megsérül. A fogságba esettek dühödten és félelemmel telve néznek egymásra, miközben a lift kameráján át biztonságiak és egy rendőrnyomozó (Chris Messina) kísérik figyelemmel az eseményeket, amik minden egyes áramkimaradásnál egyre borzalmasabbá válnak. Az őrök egyike a képeket látva meggyőződéssel állítja, hogy tudja, mi folyik a fülkében: szerinte az utasok egyike maga a Sátán, aki ember alakban érkezett a Földre, hogy a bűnösöket még haláluk előtt megkínozza. De lehetséges ez? És ha igen, melyikük az Ördög? 

Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a sztorit, akkor annyi a lényeg, hogy öt embert bezártak egy dobozba és az egyikük veszélyes gyilkos, a játékidő alatt pedig a rendőr és a néző próbál rájönni, hogy melyikük a gonosz. Ám a Devil M. Night Shyamalan ötletén alapszik és ő az egyik producer is, így szövevényesebb a dolog, mert valójában minden és mindenki összefügg, plusz még ugye ott van a természetfeletti motívum, ami már az elejétől nyilvánvaló. Az igazi kérdés nem az, hogy ki az Ördög, hanem hogy miért éppen ezek az emberek vannak a liftben és miért azok a szemtanúk, akik - meg az, hogy a modern társadalom miképp reagál a földöntúli jelenségre. A liftben rekedtek között mindenki találhat magának egyet, akire a leginkább gyanakodhat, de elárulom, hogy sosem fogtok rájönni, melyikük az. A színészek tűrhetőek, a legjobb szerintem Logan Marshall-Green, akit a Prometheus-ban láthattunk azóta. Nekem ismerős volt Geoffrey Arend (A buborék srácban a pingvinfiú), az egyetlen aprócska mellékszerepben feltűnő Jonathan Potts (a professzor a Jason X-ből) és Bokeem Woodbine (az Életfogytigból Mit-Sem-Ért) is. A rendező John Erick Dowdle (és elvileg a tesója, Drew Dowdle segítette), akinek a nevéhez a Karantén című horror fűződik. 

devil-2010-dvdrip-xvid-amiable-avi_000757298.jpg

Érdekességek: Az ötletet egy népmese, a Találkozás az ördöggel (amiről az említett vallásos őr mesél), valamint Agatha Christie regénye, a Tíz kicsi néger adta. Ez a The Night Chronicles-trilógia első része, a sorozat a modern kori városi emberek és a természetfeletti találkozását fogja bemutatni. Mind az öt karakternél van valami vörös: a borostás férfi táskája, az öregasszony haja, a fiatal nő körmei, az őr ruháján a jelzés és a matracügynök nyakkendője. A liftszerelőt játszó Joe Cobden négy hónapig készült a szerepére, az ő utolsó jelenetét volt a legbonyolultabb felvenni. A Devil 10 millió dollárból készült és 63 milliót hozott vissza. A kritikusoknak nem vetítették le, ők később vegyes értékelésben részesítették. 

Jó kis mozi ez, bár nem annyira meglepő és feszültséggel teli, mint A falu, de bizonyítja, hogy Shyamalan mégsem égett ki teljesen az évek alatt. 

Pontozás: 

imdb: 6.3 

Szerintem: 5/5 (Biztos, hogy mindenki végig fogja nézni, hogy megtudja, melyikük is az Ördög.) 

Hírek: 

- M. Night Shyamalan írja, rendezi és pénzeli A Föld utánt, amiben a Will Smith és Jaden Smith által alakított apa-fiú-páros űrhajójával lezuhan egy lakatlan bolygón, amin ezer évvel azelőtt még emberek éltek, de hirtelen távozniuk kellett és ezt a planétát fogják együtt felfedezni. (Nagyot bukott...) 

- Bokeem Woodbine benne lesz az új Riddickben. 

- Alakul a The Night Chronicles második része, a címe elvileg Reincarnate lesz. Ebben egy amerikai bíróság esküdtszékének 12 tagja áll majd a középpontban, akik egy ügy feltérképezése alatt kerülnek kapcsolatba a természetfelettivel. A harmadik epizód állítólag A sebezhetetlen soha el nem készült folytatásán alapszik majd... (Ebből lett talán a Széttörve? Meg az Üveg.)

1 komment

Címkék: horror thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr685118508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilostenonis · http://nuadastenonis.blogspot.hu/ 2013.03.06. 20:46:40

Úúú, ebbe most beleborzongtam. Felírtam a listámra :)
süti beállítások módosítása