Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.20. 17:56 Tévésámán

Menekülés az életbe - Három nő, három lehetőség (Personal Velocity: Three Portraits, 2002)

Láttam egy képet a műsorújságban, amin a poszteren legalul látható színésznő szerepelt és még a neve is ismerős volt, de nem tudtam hova tenni. A sztori ismertetése és a kép alapján viszont tudtam, hogy ezt érdemes lesz megnézni és egy valóban különös élményben volt részem.

A történet (ahogy az eredeti címe is sugallja) három különálló részből áll, három nő életéből láthatunk egy-egy pillanatot, de közben megismerjük a múltjukat, a jelenüket és elgondolkodhatunk, hogy vajon mi lesz velük a jövőben. 

Az első Delia (Kyra Sedgwick), aki három gyermeket nevel egy erőszakos férj árnyékában sínylődve, ám képtelen szabadulni a kapcsolatból, mert szereti a férfit. De nála is betelik a pohár egy napon és elhatározza, hogy otthagyja urát és új életet kezd valahol... 

A második Greta (Parker Posey), aki hosszú ideje monoton, egyszerű boldogságban él házastársával, szinte semmi sem történik velük. Ám mikor egy fantasztikus lehetőség adódik a munkahelyén az előrelépésre, akkor a nőben mélyen eltemetve ott élő sikerorientált, hódításokra vágyó, ambiciózus személyiség előtör. De mi lesz így a házasságával? 

(Ez volt a kép, ami miatt meg akartam nézni.) A harmadik Paula (Fairuza Balk), aki pedig egy megfoghatatlan cél felé tart autójával, egy ismeretlen, fiatal stoppos fiú társaságában. Paulát rengeteg gond nyomasztja, és azok elől próbál menekülni, miközben mindenütt jeleket keres, amikkel a döntései helyességét szeretné alátámasztani. De mi van, ha eddig mindent rosszul csinált és most kell változtatnia a sorsán? És vajon kicsoda az útitársa - milyen titkokat rejteget?

Már a legelső pár percben kiderült, hogy ez valami egészen nyers, valóságos dolog lesz. A narrátor és a szereplők is eléggé szókimondóak, főleg az első történetben. Delia sztorija nekem nem tetszett, mert a hozzá hasonló múlttal rendelkező nők taszítanak, de ezen felül Kyra Sedgwick játéka nagyon meggyőző volt és a befejezés a semmilyen mivolta ellenére valahogy mégis vidám. A következő eseménysortól sem vártam túl sokat, mert nekem Parker Posey-ról a Josie és a Vadmacskák jutott eszembe, de pozitívan csalódtam benne. Greta története igen különös, mert a biztos, nyugodt életet felcseréli a kockázatos, ám bizonytalan létezésre, de kénytelen ezt megtenni, mert máshogy nem lehet boldog. Pluszban ott van az apa-lánya ellentét: a nő kiskorában olyan akart lenni, mint az apja; később ellene volt; aztán mégis ugyanolyanná lett - sőt, a szekvencia vége azt sugallja, hogy éppen azt a lépést készül megtenni, amit apja is megtett és amiért annyira meggyűlölte őt...  A kedvencem egyértelműen a befejező részlet, Paula sztorija. Fairuza Balk jelmeze és külseje is nagyon tetszett, meg az egész eseménysor road movie-szerű hangulatot áraszt. Bár szinte semmi nem történik, megtudhatjuk, hogy a hősnő csodával határos módon menekült meg a halál karmai közül, mialatt méhében már ott növekszik egy új élet. A teremtés és a pusztulás határvonalán álló főszereplő keres valamit/valakit, ami/aki utat mutathat neki és időre van szüksége, hogy eldöntse, mi a helyes ösvény számára. Azért lett számomra annyira kedves ez a rész, mert itt kivételesen nem jelent meg a hűtlenség/kurválkodás, hanem inkább az anyaság, az anyává válás bemutatása került előtérbe rendhagyó formában.

A három sztorit egyetlen dolog köti össze: a hír egy balesetről, amiben egy norvég férfi életét vesztette. Míg Gretánál csak észrevettem, hogy "jé, ez ugyanaz a hír, amit Delia is hallott", addig Paulánál tudtam, hogy majd fény derül ennek az eseménynek a részleteire és hogy miért fontos a film szempontjából. Ahogy haladunk előre, úgy tudunk meg egyre kevesebbet a soron következő hősnőről: Deliát gyakorlatilag születésétől figyelemmel kísérhetjük, Pauláról viszont már az se derül ki, hogy hol dolgozik, honnan jött, ki ő egyáltalán. Ezen kívül egyik történetnek sincs befejezése, valójában csak sejthetjük, hogy mi lesz a szereplőkkel. Greta esete az egyetlen, ahol a lezárás negatív, bár ez is csak nézőpont kérdése. Még egy közös vonás: mind a három nő életében van egy abszolút pozitív figura, aki valamilyen módon segíteni akarja őket. Deliánál Fay, aki befogadja; Gretánál Lee, a férj (aki egyébként személyiségében kicsit hasonlít rám, meg én is éppen úgy jártam, ahogy ő fog); Paulánál pedig az édesanyja.

Érdekességek: Az író-rendező Rebecca Miller saját könyvét dolgozta át a vászonra. Fairuza Balkot a Majdnem híresben láttam, de nem onnan volt ismerős, hanem abból a klipből, amit a bejegyzés végén nézhettek meg. Ismertebb mellékszereplő Wallace Shawn (pl. A Jáde Skorpió átka), a Paula anyjának pasiját játszó David Patrick Kelly-t pedig a K-PAX-ben és a Gépállat SC-ben láthattuk. Greta anyját Maroushkának hívják, az őt játszó színésznőt pedig Kaluskának:) Egy vicces név: Dean Strange (kb. Furcsa Dénes, asszem ő a norvég fickó). A Personal Velocity: Three Portraits 125 ezer dollárból készült és 811 ezret hozott, ami független filmtől egészen jó teljesítmény.

Azt mondom, érdemes volt megnézni, főleg az utolsó történetet. Aki szereti a független, kis költségvetésű drámákat, annak ajánlom.

Pontozás:

imdb: 6.6

Szerintem: 5/5 (Másodszor nem biztos, hogy végignézném, de a harmadik rész elé szívesen leülnék újra.)

Hírek:

- Kyra Sedgwick a The Possession című szellemes horrorban lesz Jeffrey Dean Morgan partnere, elvileg ők ketten harcolnak majd az entitás ellen, ami a gyermekük életére tör. (Ez lett a Démoni doboz.)

- Parker Posey következő érdekesnek tűnő munkája az And Now a Word from Our Sponsor (dráma/vígjáték), amiben egy reklámcég igazgatója egy kórházban ébred és kiderül, hogy csak reklámszlogeneket képes mondani.

- Fairuza Balk a Dose of Reality névre hallgató drogos-rejtélyes thrillerben bukkan fel legközelebb.

- A Delia körül legyeskedő fiatal srácot játszó Leo Fitzpatrick benne van az általam már nagyon várt Jack and Diane-ben. (Láttam, írtam róla.)

Itt pedig az ígért klip, amiben Fairuza Balk mellett Christina Ricci is látható (egyik kedvenc számom):

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr943478733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása