Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.10. 19:11 Tévésámán

Terminator - A halálosztó (1984)

Ha azt mondom, Arnold Schwarzenegger, akkor biztos, hogy kevesen vannak, akinek elsőre nem a Terminator ugrik be róla. Kalifornia közelmúltban leköszönt kormányzója anno még osztrák állampolgárként a Mr. Universe-cím elnyerésével szerzett hírnevet magának, majd fantasztikusan kidolgozott izmainak hála felfedezte magának Hollywood, mint ideális harcos-alakítót. A halálosztó mellett ő volt az első Conan, az eredeti Menekülő ember, de kipróbálta magát Utolsó akcióhősként, Ovizsaruként vagy éppen szuperhősként (Hull a pelyhes) is. Az igazi elismertséget viszont a keveset beszélő, de annál többet lövöldöző, érzelemmentes, jövőbeli kiborgként kapta meg. Rajta kívül James Cameron is a Terminátor hátán mászott fel a mozivilág élvonalába. Lássuk hát, miről szól ez az 1984-es filmtörténeti gyöngyszem:

A nyolcvanas évek közepén, Amerika egyik nagyvárosában rejtélyes gyilkosság-sorozat kezdődik. Az áldozatok egyetlen közös vonása, hogy mindegyiküket Sarah Connornak hívják... Mikor a rendőrség rájön, hogy ki lesz a következő áldozat, az említett lányt (Linda Hamilton) már ketten is üldözik. Egy borostás, furcsa külsejű pacák (Michael Biehn) és egy talpig bőrbe öltözött, hatalmas termetű fegyveres (Schwarzi). Hamarosan hősnőnk az előbbi fickó, a jövőből érkezett Kyle Reese védelme alá kerül, ugyanis fény derül a megállíthatatlan gyilkos valódi mivoltára és céljára: ő egy félig ember-félig gép gyilkos, akit 2029-ből indított útnak egy masinák által uralt világ, hogy megölje Sarah Connort és ezzel megakadályozza a nő fiának, Johnnak megszületését. John Connor ugyanis az emberiség egyetlen reménye a Föld teljes elfoglalására törekvő Skynet ellen. Vajon a Terminátor sikerrel jár és jövőnk a pusztulás vagy mégis van módja e szörnyeteg legyőzésének?

Még régebben láttam egyszer, most pedig másodszorra, de vannak olyan részek, amiket egyszerűen lehetetlenség elfelejteni. Például amikor a gonosz önmagát "javítja" a tükör előtt; mikor a kezét szedi széjjel, vagy mikor megvívják a végső nagy csatát a gyárban. Ez egy sci-fivel körített akciófilm, pici romantikával, némi humorral; ugyanakkor a tökéletes akciómozi iskolapéldája: a történet csak arra szolgál, hogy helyet adjon a lövöldözésnek, és sokáig teljesen lényegtelen, hogy az üldöző nem ember. Leegyszerűsítve: egy őrült vadászik egy férfira és egy nőre, akik a veszélyes helyzetek alatt összemelegednek.

A három főszereplő: a kevesebb mint 20 mondattal rendelkező, mindent leromboló Schwarzenegger, a szimpatikus Linda Hamilton és a szerintem lényegtelen Michael Biehn. Mellettük kis epizódszerepben feltűnik Lance Henriksen és kész, a többi ember nem fontos. Cameron írta és rendezte a művet, Gale Anne Hurd (az említett úr későbbi felesége) pedig producerkedett (meg beleszólt a forgatókönyvbe). A hölgyet íróként is feltüntették, ám a direktor szerint semmit sem írt a szkriptbe. Ugyanakkor elismerik inspirációul Harlan Ellison sci-fi-író műveit - ő többek közt a Végtelen határok és a Babylon 5-sorozatokban vállalt oroszlánrészt. Előbbiből két epizódot írt és ezek egyike, a "Soldier" nevezetű, rendkívül hasonlít A halálosztóra, ezért Ellison be is perelte Cameront. Végül kapott egy csomó pénzt és azóta megjelölik forrásként a stáblistában.

A sztori nem rossz, de különös, hogy állítólag a direktor ötlete ugyanúgy egy álomból származott, mint nemrég az Avatarnál. A mellékes időutazás/időparadoxon-vonal elgondolkodtató, de korántsem fontos, itt a speciális effektek és az akció dominál. Izgalmas, hogy az egyszerű lány és a különös férfi hogyan menekülnek a szörnyeteg elől, ám a játékidő alatt többször fedezhetünk fel fura dolgokat. Az első, hogy bár látjuk, hogyan szerzi a Terminátor a cuccait, a későbbiekben mégsem magyarázzák meg, honnan lesz a motorja vagy a napszemüvege; hogy hova teszi azt a rengeteg fegyvert és így tovább. Kárpótlásul viszont elhangzik a legendás "Visszatérek!", van lézercélzós pisztoly, rendőrőrs porig rombolása és kamionos üldözés.

Érdekességek: A gyilkos fémcsontváz ötlete állítólag egy álomból/látomásból származott. Egyes források szerint Cameron beteg volt, mások szerint álmodta, ahogy ez a lény kilép egy tűzgyűrűből. A futurisztikus kreatúrát költségkímélésből emberünk áthelyezte a jelenbe és az utolsó jelenettől előrefelé írta meg az eseménysort. Egyéb ihletforrásul az '50-es évek sci-fijeit és a már szóba került Végtelen határokat említette meg. Állítólag sem ügynöke, sem lakása nem volt ekkor, a kocsijában lakott:) A forgatókönyvet mindössze egy dollárért adta el a producer Hurdnek, azzal a feltétellel, ha ő maga rendezheti meg. Nagyon sok színész neve szóba jött Terminátorként, elsőként pl. O.J. Simpsoné, akit viszont azzal utasítottak el, hogy "nem lehet elhinni róla, hogy hidegvérű gyilkos" - mindössze pár évvel a nagy port kavart per előtt... Lance Henriksen szintén sokáig ezzel a szereppel volt megbízva, mert a kiborg eredeti funkciója az lett volna, hogy beleolvadjon a tömegbe - erre ő tökéletes, plusz a finanszírozók ragaszkodtak a szerepeltetéséhez. Végülis rendőrnyomozó lett belőle.

Schwarzit első körben Reese szerepére szerződtették, de utána ő maga győzte meg Cameront, hogy mennyire jól tudná életre kelteni a gonosz robotot. Azonban miután felvették Arnoldot, kilenc hónapot kellett várni a forgatás kezdetére, mert még ennyi volt hátra a Conan, a barbárból. Ezt az időt Cameron viszont hasznosan töltötte, mert összedobta az Aliens forgatókönyvét, meg besegített a Rambo II sztorijába is - és nem utolsósorban finomított A halálosztón. Az osztrák izomkolosszus egyébként nem volt elragadtatva a filmtől, egy interjúban, amit a Conan kapcsán csináltak vele, azt mondta róla: "Valami szar mozi, amit forgatok, csak pár hétig tart." A Terminátor kiképzése több hétbe tellett, ezalatt megtanították a színésznek, hogyan tartsa valósághűen a fegyvereket - később a Soldier of Fortune magazin elismerte Schwarzeneggert, hogy milyen realisztikusan bánik a géppuskákkal és pisztolyokkal. James Cameron hangja egyszer hallható, mikor Sarah az üzenetrögzítőjét hallgatja le, ő az, aki lemondja a randit:) Pár évvel ezek után Hamilton és a rendező összeházasodtak, ám aztán gyorsan el is váltak. Amikor Reese a jövőbeli visszaemlékezések egyikében gránátot hajít egy gép lánctalpa alá, azt a jelenetet csak huszonhatodszorra sikerült megcsinálni rendesen. A két férfi főszereplő mindössze egyetlen közös képsorral rendelkezik: amikor a klubban a katona másodszor lövi le a kiborgot. A rosszfiú alakítója egyik délután, a forgatási szünetben beugrott egy közeli kajáldába harapni valamit, ám csak jóval később vette észre, hogy még mindig rajta van a maszkja, vagyis hiányzott egy szeme, kilátszott a fémből lévő állkapocscsontja és az arca csupa égési seb volt:) Végezetül pedig egy furcsa hiba: a telefonkönyvből a robotember úgy keresi ki az adott számot, hogy az ujját használja támpontként - ahogy mi is tennénk - pedig a szemével simán rá tudna fókuszálni, és megtalálhatná egy pillanat alatt.

A Terminator 6 és fél millió dollárból készült és bár senki sem számított rá, hogy sikeres lesz, több mint 78 milliót hozott vissza; sőt, két héten át első volt a jegypénztáraknál. Készült belőle többféle képregény, regény és SEGA plusz Nintendo-játékok sora. 2008-ban az amerikai kongresszus beválasztotta a Nemzeti Filmarchívumba. Az Amerikai Filmintézet 100 Legjobb Filmes Mondatai közül a "Visszatérek!" a 37. lett, a Premiere magazin hasonló listáján a 95. Ugyanezen intézet 100 Év...100 Borzongás listáján a 42., és az Empire magazin 500 legjobb filmjének listáján is szerepel. A Terminátor az egyetlen karakter, aki az említett Filmintézet Top 100 Gonosza és Hőse listáján mindkét oldalon helyet kapott (hős a második rész miatt lett).

Szerintem nem rossz, az effektek felett kicsit eljárt már az idő, de a lövöldözés és a sok király dolog benne ma is megállja a helyét. Pár helyen megmosolyogtató/logikátlan, de mindenképpen tiszteletet érdemel, mert valódi kult klasszikus!

Pontozás:

imdb: 8.1

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Gale Anne Hurd legközelebb a jövőre látható Very Good Girls című drámát pénzeli, amely két lányról szól, akik ugyanazt a férfit akarják megszerezni, és ez próbára teszi a barátságukat, főszerepben Dakota Fanning.

- Arnold Schwarzenegger ismét felbukkan a The Expendables II-ben.

- Michael Biehnt a Jacob névvel ellátott kaszabolós horrorban láthatjuk 2012-ben.

- Lance Henriksen a magyar Thelomeris (sci-fi) mellett játszik még a Blood Shotban (vámpíros horror-vígjáték), a Gemini Risingben (szintén tudományos-fantasztikus) és a The Arcadianben (ez is az); a Mass Effect 3-ban, meg az Aliens: Colonial Marines-ben pedig szinkronizál (mindkettő videojáték). Ezen kívül részt vesz két sorozat munkálataiban: az egyik a TRON: Uprising, a másik pedig a The Last Airbender: The Legend of Korra, ezekben szintén csak hallani lehet őt.

Várható írások: Fűrész VI., Battle Royale és ha adják a következő Terminator-epizódokat, akkor azok is.

Végül pedig jöjjön két nagyszerű Terminátor-témájú klip:

A másodikat levették.

Szólj hozzá!

Címkék: akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr833216554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása