Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.20. 18:08 Tévésámán

Druidák (Druidák alkonya, Druids - Vercingétorix, 2001)

Valamikor a hónap elején jutott eszembe, hogy de szívesen megnézném ezt újra és láss csodát, pár nappal később ott volt előttem a Sparban 499 Ft-ért, hát megvettem. Még kisebb koromban láttam legalább kétszer és tetszett, ráadásul azóta megtudtam, hogy milyen rossz híre van, így egyrészt az újranézéssel a felnőttebb önmagam előtt leteszteltem egy régi kedvencet, másrészt megfigyeltem, hogy mitől olyan rossz.

Vercingetorix (kb. Kr. e. 82 - Kr. e. 46-ig) Franciaország őslakosait (a gallokat) a történelemben egyedülálló módon egyesítő törzsfő volt, akinek majdnem sikerült térdre kényszerítenie Julius Ceasart. A franciák közt amolyan ősapa-figura, egy nemzeti hős. Ebben a filmben megnézhetjük, hogyan lesz a gondtalan gyermekből bosszúszomjas harcos, hogyan áll a rómaiak mellé és miként fordul ellenük, majd a történelembe bevonuló végzetes alesiai csatában is részt vehetünk nézőként. Közben pedig ott a gall vezérek és törzsek közti belső viszály, a teutonok fenyegetése és Vercingetorix (Christopher Lambert) gyermekkori szerelmének, Eponának (Inés Sastre) visszatérése. Caesarként Klaus Maria Brandauert, a fődruidaként pedig Max von Sydow-t láthatjuk.

Sajnos igazat kell adjak azoknak, akik kritizálják a Druidákat - hosszú évek filmnézése alatt megedződött szemmel már sok-sok olyan dolgot vettem észre, amik rontanak az egészen. Az első, amin megakadt a szemem, a kövér és visszataszító pap, Diviciac esete. Ő az elején a rómaiakkal a fő konspirátor és később is károg, hogy ez meg ez az így nem lesz jó, aztán úgy a cselekmény felétől teljesen eltűnik. Viszont ugyanez lesz Mosa törzsfőnöknővel is - szintén csak úgy eltűnik. Ezen kívül tele a film rendkívül rossz vágásokkal, pl. benne maradt az, ahogy egy lovas nekimegy egy pajzsnak; Lambert haja hol erre, hol arra áll, és még sorolhatnám.

Az imdbn olvasható everyones-a-critic hozzászólása Bostonból. Ő az alábbi dolgokat kifogásolja: rossz forgatókönyv, történelmi film vagy fantasy akar lenni?, Lambert borzasztó - Brandauer jó - a többiek csak statiszták, béna akció és effektek, rossz vágás/időzítés/hangulatkeltés. Szerinte "(...)egy szimplán unalmas és semmilyen moziból így lesz a legrosszabb 100 közé való. Az igazi Vercingetorix ennek láttán a kardjába dőlne."
A rossz forgatókönyvre ott az én példám az eltűnő szereplőkkel; azonban bennem egy pillanatra sem merült fel, hogy fantasy-ről lenne szó. Kritikusunk azt írta, hogy az elején lévő druidanős kardpárbaj során a szereplők emberfeletti gyorsasággal mozognak és hősünknek varázskardja van - tényleg ott a gyorsítás, de ezt én nem érzékeltem fantasy-elemként.

Lambert-nek kb. ugyanaz a két arckifejezése van (mikor mosolyog és mikor komoly), Mephistonk tényleg jól teljesít, de szerintem azért Max von Sydow se volt rossz, Inéz Sastre pedig szépséges mosolyával felderíti az egyébként komor eseményeket (csak ne lenne olyan hülye haja az esetek többségében). A rossz vágás szintén egyértelmű, a béna effektekből nekem az tűnt fel, hogy hol van vér, hol nincs; néha észre lehet venni egy-egy lélegző hullát, és a Litovic nevű mellékalaknak egyértelműen a hóna alá van "beszúrva" a halálát okozó dárda:) A hangulat sajnos tényleg hullámzik: egyik pillanatban együtt vigadozunk a gall törzsfőkkel, aztán jön valami véres esemény, majd ezt felváltja ismét a mulatozás és megint a dráma.

A történet adott volt, de a megvalósítás rosszul sikerült - viszont például a jelmezek, fegyverek, ruhák szerintem korhűek lettek. Akcióban nincs hiány, bár a játékidő nagy részét inkább a párbeszédek teszik ki. A leforgatott anyagból talán inkább egy több részes tv-játékot kellett volna csinálni, mert úgy több dolog fért volna bele, ki lehetett volna dolgozni minden karaktert felbukkanástól eltűnésig és a hosszabb játékidő több harcot is eredményez. A már említett színészeken kívül érdekesség, hogy a gergoviai szenátorok vezetőjét a hazánkban is ismert szerb színész, Djoko Rosic alakítja, meg kiemelném még a druidanőt életre keltő Maria Kavardjikovat, az ő játéka tetszett. A rendező Jacques Dorffmann volt - ő találta ki a sztorit, részt vett a forgatókönyv írásában és pénzével is támogatta a produkciót.

Érdekességek: Angolul és franciául is leforgatták. Az igazi Vercingetorixot Kr. e. 46-ban Ceasar nyilvánosan elítélte és kivégeztette Rómában - előtte 5 évet a Tullianum fogságában tartották. Inéz Sastre 2007 óta nem szerepelt sehol. A filmet a fent említett két címén kívül pluszban Vercingetorix: A druidák királyaként ismerik francia nyelvterületen, 2003-ban regény is készült belőle. Bár pontos adataim nincsenek, az biztos, hogy kritikailag és pénzügyileg sikertelen volt, viszont Európában jobban teljesített, mint a tengerentúlon.

Összességében egy közepes történelmi kalandfilm, amit azért mégis lehet élvezni - nem tudom, vajon van-e még AKÁRKI, akinek ez a véleménye:)

Pontozás:

imdb: 2.7

Szerintem: 3/5

A dvdről: A kép nem valami tiszta, az animált menüvel legalább próbálkoztak, a kapus megoldás jó, de míg a várban az eredeti kapu kifelé nyílik, addig ez szétcsúszik. A trailer tetszetős, a képgaléria jó és van még egy reklám is (az Ördögi színjáték című filmé). Sajnos viszont minden extra után leáll a dvd... Kivéve a filmográfiákat, de onnan meg lehetetlenség visszajutni a főmenübe. Viszont legalább lejátszási gondok nem voltak, csak egy jelenetnél akadt meg egy nagyon picit. 500 Ft-ot az én szememben megért, de talán inkább a 200-as papírtokos kategóriába kéne forgalmazni.

Hírek:

- Christopher Lambert az alábbi filmekben lesz látható: Blood Shot (horror-akció-komédia, terroristák vs. vámpír-rendőr-páros, benne Brad Dourif és Lance Henriksen, érdekesnek hangzik), Ghost Rider: Spirit of Vengeance, Dark Star Hollow (horror, Ron Perlmannel, Lambert csak állítólag szerepel benne).

- Max von Sydow a The Elder Scrolls-játékszéria ötödik részéhez, a Skyrimhez szinkronizál mostanában.

Várható írások: A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr352919731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása