Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.17. 14:42 Tévésámán

Hókusz Pókusz (Hocus Pocus, 1993)

Pénteken éppen hazaértem a munkából, mikor is elkezdődött ez a film. Régen sokat láttam még gyerekként, így számomra igazi klasszikus. "Felnőttként" pedig már abból a szempontból érdekes, hogy benne van a szép Vinessa Shaw, az akkor még gyerek Thora Birch és az azóta például Abe Sapienként világhírűvé vált Doug Jones. Plusz Bette Midler, Lófejű Sarah Jessica Parker és az itthon az Apácashowból ismert Kathy Najimy.

Amerikában Salem kisvárosa hírhedt a múltban ott folyó boszorkányságról. Több, mint 300 évvel ezelőtt felakasztották a legfélelmetesebb helyi boszorkákat, a Sanderson-nővéreket (Winnie - Midler, Sarah - SJP és Mary - Najimy), azonban haláluk előtt a varázshatalmú nők átkot mondtak a lakosságra. A legenda szerint ha Halloween éjjelén egy szűz meggyújtja a fekete lángú gyertyát a Sanderson-házban, azzal visszahozza a nővéreket a halálból, hogy véghezvigyék gonosz tervüket és elvegyék minden gyermek életerejét... A nemrég ideköltözött Max (Omri Katz) nem hisz a mesében, ellentétben cserfes kishúgával, Danivel (Thora Birch). A páros, kiegészülve Allisonnal (Vinessa Shaw) - akibe Max bele van esve - elindul Mindenszentek éjjelén, hogy utánajárjon, vajon tényleg csak kitaláció az egész boszorkány-mítosz? És amit találnak, amikkel szembesülnek ezen az estén, az örök életükre emlékezetes marad számukra! 

Ez egy igazi halloweeni családi film, elsősorban a kisebbek számára. Idősebb korban már nem annyira izgalmas, nem annyira félelmetes, de még így is meg lehet nézni. Lássuk a főhősöket! Omri Katz idegesítő, nem tudom, hogy maga a srác ilyen, vagy csak a szerepe volt az, hogy így alakítson? Amikor a suli menőgyerekei szívatják, akkor együtt éreztem vele, de egyébként annyira nem. Vinessa Shaw nagyszerűen játszik és nagyon szép. Thora Birch aranyos kislány volt még ekkor, ő talán a leginkább szerethető hármójuk közül, a fiatal nézősereg biztosan vele azonosul a legtöbb esetben.

 

Bette Midler remek főboszorkány (még énekel is:P), SJP a buta szőke (mellesleg itt még nem volt annyira elviselhetetlenül ronda, sőt ideálisan néz ki romlott nőszemélynek), Kathy Najimy meg a vidám, de ostoba karakter, ő az a trióból, aki nem nagyon tud félelmetes lenni:) A mellékszereplők közt van a már említett Doug Jones, aki most is egy szörnyeteget játszik, a tőle megszokott magas színvonalon. Felbukkan még egy rövid időre a Csupasz Pisztoly 33 1/3-ból ismert Kathleen Freeman (a tanárnő), valamint az egyik legjobb részben Garry és Penny Marshall, a rendező testvérpár is látható, akik pedig férj és feleséget alakítanak:) A rendező, Kenny Ortega azóta több nagy sikerű munkát tett le az asztalra, például a This Is Itet és a High School Musical eddigi összes részét.

Néhány érdekesség: Fura, hogy a két keménycsávó közül az egyik rapper (itt még rappesnek fordították:D) a másik rocker és tök jó haverok, valamint két alkalommal is a 300 évvel ezelőttről jött varázslónők olyan dolgokat említenek, amikről elvileg nem lehet tudomásuk (pl. margarint és jogosítványt).  Bette Midler egy interjúban azt nyilatkozta, hogy ezen a filmen szeretett a legjobban dolgozni az addigi összes munkája közül. Eredetileg egy, a Disney alá tartozó kisebb cég alacsonyabb költségvetésű mozija lett volna, de a forgatókönyv olyan jó lett, hogy végül maga a főstúdió forgatta le és pénzelte a nagy nevek szerepeltetését.

A Hókusz Pókusz 28 millió dollárból készült és 39-et hozott vissza, az évek során egyre népszerűbb lett, mára pedig igazi Mindenszentek-kultfilmmé érett, amit október vége felé mindenhol a világon játszanak (talán ezért volt most itt is). Példa a népszerűségére, hogy az RTÉ nevű ír csatornán a mai napig a legtöbbet játszott film. A kritika nem szerette, lepontozták. Az egyik dolog, amin fogást találtak, az a teljes játékidő alatt végignyújtott, többször is kihangsúlyozott szüzesség-motívum, ami valahogy furcsa egy elsősorban gyerekeknek szóló történetben. Ebben azért van valami... 

De én nem értek egyet a kritikusokkal, a nálam fiatalabb korosztálynak bátran merem ajánlani, és azoknak, akik szeretnének kicsit nosztalgiázni, a '90-es évek filmjeiből csemegézve. 

Pontozás: 

imdb: 6.7 (6 év alatt 0.7-et emelkedett!)

Szerintem: 4/5 (Picit unalmas, van benne pár irritáló jelenet.) 

Hírek: 

- Készül a Hókusz Pókusz musical-feldolgozása. 

- Kathy Najimy nagy valószínűséggel egy eddig még meg nem nevezett szereplőt szinkronizál a készülő mittudoménhányadik Jégkorszakban. (Az előző KETTŐT ki a frász nézte meg?) 

- Thora Birch legközelebb a Manson Girls című filmben játssza majd Charles Manson bandájának egyik női tagját, valamint szerepel a jövőre elkészülő The Story of Bonnie and Clyde-ban, ami viszont szerintem eleve bukásra ítéltetett, mert hilöri dáff lesz Bonnie... (Ezek közül asszem egyik se készült el.)

- Larry Bagby-nél (aki az Ice nevű kőagyú volt itt) találtam meg az elég érdekes koncepcióra épülő jövőre érkező Age of the Dragons-t, ami a Moby Dick futurisztikus fantasy-feldolgozása lesz. Ebben Ahab nem bálnát, hanem egy fehér sárkányt üldöz! 

- Doug Jones az alábbi művekben vállalt szerepet: Absentia (tucat-horror), Frankenstein (újrafeldolgozás, ő lesz maga a lény, Guillermo del Toro rendezi, ez biztos baromijó lehet). Valamint állítólag A hobbit 1-2-ben is benne lesz. 

Végre újra láthattuk péntek este A Viharhegy óriását, amiről majd egy közös bejegyzést készítünk. Ma éjjel lesz a Halálmester első része, nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon olyan béna-e, mint a kettő. Ezen kívül még mindig várat magára A mágia színe...

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr822378672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása