Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.19. 20:22 Tévésámán

Das Cabinet des Dr. Caligari. (1920)

 

Ímhol a beígért filmtörténeti jelentőségű mű. Először az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalszban olvastam erről, de akkor olyan nagyon nem érdekelt. Megjegyeztem, ilyen is van. Aztán a Fangoriában újból benne volt, így már kicsit jobban érdekelt, de még mindig nem annyira, hogy utánajárjak. Ebben a hónapban pedig véletlenül ráakadtam egy helyen, így átmásoltam magamnak és eltettem, hogy később megnézzem. Mozsárágyú is velem tartott, hogy végülis 3 héttel a másolás után közösen megtekintsük.

Hollstadt kisvárosában vásárt tartanak, ahol a különféle portékák között mutatványosok szórakoztatják a közönséget. Van köztük egy ijesztő, misztikus bemutató is, Dr. Caligari kamrája, ahol az ördögi külsejű tudós (Werner Krauss) egy alvajáróval, Cesare-val (Conrad Veidt) sokkolja a publikumot. A kómaszerű álomban lévő férfit csak a doktor tudja felkelteni, ekkor pedig képes megjósolni a jövőt. Egy kíváncsi férfinak meg is mondja, hogy még aznap éjjel meghal és láss csodát, tényleg így lesz... Ez a haláleset pedig nem az első, mióta Caligari a városba érkezett! Szerencsére azonban a meggyilkolt férfi barátja, a nyomozó Francis (Friedrich Fehér) a gonosztevő(k) nyomába ered és eljut egy elmegyógyintézetbe, ahol rábukkan egy évszázados rejtély jelenbe nyúló szálaira... 

 

Sokak szerint a Dr. Caligari a világ első, valódi horrorfilmje, sőt, a zombimozik ősapjának is tartják. Robert Weine rendezése az expresszionista képzőművészet, a korai mozgókép-készítés, meg a némafilm-színészet találkozása, ahol a nézőt egy fordulatos és a korához megfelelően ijesztő cselekmény tartja izgalomban és félelemben!  Mivel egy 90 éves alkotásról van szó, ezért jöjjön most rendhagyó módon az alkotók-szereplők gárdájáról néhány fontosabb információ, hogy képet tudjunk alkotni, kik készítették ezt a legendás művet.

 

- Robert Wiene több ágát is kipróbálta a filmkészítésnek, többek között az 1934-es, Csortos Gyula főszereplésével készült Egy éj Velencében című magyar mozinak volt művészeti vezetője.

 

- Werner Krauss meglepő módon mindössze 35 éves volt, mikor eljátszotta a sokkal öregebb Caligarit. Rendkívüli erejű alakítása mellett azonban kétes hírnévre is szert tett, ugyanis a nácik hatalomra jutása után több zsidóellenes propagandafilmben játszott, sőt, Göbbels a Német Nemzet Színésze címet ajándékozta neki. Krauss aktívan támogatta a náci rezsimet, később azonban ennek megfizette az árát, mert gyakorlatilag mellőzték, 1955-ös halálakor szinte senki sem emlékezett már rá hazájában.

 

- Conrad Veidt a későbbiekben is sikeres színész maradt és ellentétben filmbeli mesterével, ő abszolút náci- és háborúellenes volt. Olyannyira, hogy a Gestapo merényletet tervezett ellene, ő azonban tudomást szerzett róla és Angliába menekült. Később olyan filmekben szerepelt, mint a Casablanca vagy a Bagdadi tolvaj, az 1928-as The Man Who Laughs című horror-dráma eltorzult főhőseként pedig inspirációt nyújtott Bob Kane-nek, Batman kiagyalójának, a főgonosz Joker kinézetét illetően. Érdekesség, hogy golfozás közben érte szívroham, és ebbe halt bele.

 

- Veidt és Krauss több filmben dolgoztak együtt, pl. a Das Wachsfigurenkabinettben.

 

- Friedrich Fehért eredetileg Weiss-nek hívták, Bécsben született, nemcsak színész, de rendező is volt. Esetleges magyar származásáról azonban nem sikerült információkat szereznem. 

 

- Lil Dagover, a női főszereplő 92 évet ért meg, Krauss-hoz hasonlatosan ő is Hitler kedvelt színészei közé tartozott. Állítólag barátságban állt a Führerrel, ez talán szerepet játszott abban, hogy 1944-ben kitüntették a nemzetiszocialisták.

 

- A stáblistában nem megjelölve, egy gazembert játszva valahol megjelenik Rudolf Klein-Rogge, a Metropolis Rotwangja (sajnos nem sikerült felismernem...)

 

 

A sztori elsődlegesen Weine és alkotótársainak misztikus gyilkosság-története, azonban e köré Fritz Lang segítségével és hatására egy kerettörténet került, amivel az egész jelentése megváltozott. A keret mellett viszont a közepén is van egy csavar. A filmtörténetben talán először itt jelenik meg a meglepő fordulatos befejezés is. A rendkívül különös látványvilágot papírból készült díszletek, festett árnyékok, torz perspektívák és különös berendezési tárgyak hozzák létre. Az őrület nem csak az eseményekben, hanem a látványban is megjelenik. Szerintem a maszkmesteri munka külön dicséretet érdemel, Caligari maga nagyon ijesztő és Cesare szintén az.

 

Ennek a történetnek számos különböző médiumra készült feldolgozása. 1991-ben The Cabinet of Dr. Ramirez címmel kijött az újrája, 1997-ben operaként debütált. Két rádiójáték és egy 2005-ös teljesen újraforgatott, hangos verzió is létrejött belőle. Zenekarok neveit és zeneszámokat, albumokat inspirált, sőt Caligari doktor szerepel A szövetség: Fekete Dosszié című képregényben, mint a HajnalHősök német zsoldos-szuperhőscsapat tagja!

 

Szerintem megéri megnézni, aki látta és kedvelte a Nosferatut, annak ez is tetszeni fog! [Sajnálatos módon, az én verzión az 1996-os felújított változat, ahol egy pasas végig dumálja az egészet angolul és már a közepén lelövi a poént. Szerencsére a zene legtöbbször elnyomja a szövegelését, de nem mindig.]

 

Pontozás: 

imdb: 8.1

 

Szerintem: 5/5

 

Ma este Kutyaütők, ami nem annyira jó film, de vannak benne remek poénok. Jövő héttől pedig elkezdődhet a Star Wars-nézés!

Szólj hozzá!

Címkék: horror néma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr102308468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása