Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.11. 11:30 Tévésámán

Minden héten háború (Any Given Sunday, 1999)

 

Újabb sportos film, ezúttal is az amerikai futballról.

 

A Miami Sharks csapatnak elég rosszul megy a mostani szezon. Bár négy éve megnyerték a kupát, most minden kezd tönkremenni. A csapatkapitány (Dennis Quaid) lesérül, a védelem oszlopa (Lawrence Taylor) folyton szédül, az új irányító (Jamie Foxx) pedig egyenes adásban elkezd rókázni a pályán. A tulajdonosnő (Cameron Diaz) pénzeket csúsztat ide-oda, beleszól mindenbe, de ezzel nem segít, inkább csak árt; a drága pénzért felvett segédedző (Aaron "Kétarc" Eckhart) egyedül akarja irányítani a csapatot; a Cápák orvosa (James Woods) pedig fiatal asszisztensének (Matthew Modine) ellentmondva még a legkomolyabb sérülésre is csak annyit mond: karcolás. Csoda-e, hogy D'Amato edző (Al Pacino) ebben az ellenséges környezetben nem tud előre jutni és folyton a pohár fenekére néz? Szerencsére a rókázós csodafocis előáll saját ötleteivel és a botrányok közepette a Sharks megindul a kupadöntő felé. De ki lesz az a személy, aki összefogja a széthúzó srácokat?

 

Oliver Stone filmje egészen reális, már-már túlságosan is valós szemszögből mutatja be ezt a rendkívül durva sportot. A történet elsősorban Rob Huizenga valós eseményeken alapuló You're Okay, It's Just a Bruise: A Doctor's Sideline Secrets About Pro Football's Most Outrageous Team című könyvére építkezik, ami az amerikai foci berkein belüli orvosok csúnya ügyeiről szól.

 

Pacino most is nagyon király, folyton ordibál, káromkodik, de totál érthető, hogy miért teszi ezt. Én nagyon szurkoltam neki és a többieknek is végig, pedig korántsem olyan szimpatikus figurák, mint az Emlékezz a titánokra! hősei. Diaz most egy alapvetően negatív szerepben látható, de nem annyira fontos, biztosan csak húzónévnek rakták bele. Quaid egészen fura választás volt a kiöregedő Cap eljátszására, szerintem ő pont egy olyan alak, akit nehezen lehetne amerikai focisként elképzelni. A merőben szokatlan szerepben viszont így is jól teljesít. Woods egy igazi tetűt, Foxx pedig a tipikus siker szele által megcsapott új fiút kelt életre.

 

A mellékszereplők közt ott van LL Cool J, aki mostanában valami bukásra ítélt nyomozós sorozatban virít a tv2n, meg Jim Brown, aki a valóságban is játszotta ezt a játékot. Utóbbi nagyon hiteles, egyébként a Támad a Mars!-ban fontos szerepe volt, onnan ismerős lehet, de mivel végig napszemüveg takarja az arcát, így nem hiszem, hogy felismerné bárki is. Diaz anyukáját Ann-Margret játssza, felbukkan egy rövid időre Charlton Heston és maga Stone is, egy kommentátor szerepében. Ismertebb arc még Lauren Holly, aki Mary Samsonite-Swanson volt a Dumb & Dumberben, valamint Andrew Bryniarski, aki a legújabb verziójú Texasi láncfűrészesekben Bőrpofa (a Metallica-rajongó izomkolosszus lehet ő, ha jól sejtem). Ki kell emelnem még Lela Rochont, aki Foxx barátnője itt, szerintem szép és jól alakít. Aki tud angolul, annak pedig egy kis poén: az egyik mellék-mellékszereplőt Dennis Funny-nak hívják:)

 

Sok durva jelenet van, nem a humorra és az összekovácsolódásra helyezték a hangsúlyt, hanem egy rakás elkeseredett embert mutatnak nekünk, akik akár utolsó vérükig hajtanak a győzelemért - sokszor viszont még ez is kevés... Érdekes, hogy a stáblistában nem említett színészek listája majdnem olyan hosszú, mint a kiírtaké. James Caviziel és Tom Sizemore is forgattak le jeleneteket, de mindkettejüket kivágták a végső verzióból. Egy rövid időre megszólal a Black Sabbath klasszikusa, a Paranoid, bár szöveg nélkül, de így is nagy pluszpont jár érte:) Az Any Given Sunday 55 millió dollárból készült, 100 milliót hozott vissza.

 

A sport-mozik kedvelői és Oliver Stone rajongói biztosan kedvükre valónak találják majd, a naturalisztikus ábrázolás szerelmeseinek is ajánlom.

 

Pontozás:

 

imbd: 6.8 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (Nem az a tipikus amerikai focis film, viszont ugye a kivétel erősíti a szabályt.)

 

Hírek:

 

- Oliver Stone-t színészként jövőre láthatjuk majd a SecretStone című horrorban.

 

- Al Pacino legközelebb Lear királyt játssza majd el az azonos című filmben, amit előreláthatólag két év múlva vetítenek a mozikban.

 

- Cameron Diaz benne lesz a készülő The Green Hornet című szuperhősösdiben.

 

- James Woods hangját kölcsönzi majd a Kung-Fu Panda 2. egyik szereplőjének.

 

- Jamie Foxx érthetetlen módon megkapta a népszerű videojátékon alapuló Kane & Lynch egyik főszerepét, bár a játékban mindkét címszereplő fehér. Társát Bruce Willis kelti életre.

 

- Lauren Holly a Scream of the Banshee című kísértetes horror női főhőse lesz 2011-ben.

 

Star Trek-hét van az HBO-n, tegnap láttam egyet a minden nap levetített filmekből, de úgy sejtem, hogy a legjobb időutazásos rész pont ma este lesz, mikor nem tudom majd megnézni. Azonban a tegnapi Nemzedékek sem volt rossz, plusz jövő héten is lesznek még majd, így ezt, valamint a legújabb Űrszekerek-mozifilmet biztosan megírom. Lesz még akkor 3 résznyi Star Wars és jövő héten a Kutyaütők című vígjáték.

Szólj hozzá!

Címkék: sport dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr992288276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása