Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.22. 20:59 Tévésámán

Happy, a flúgos golfos (Happy Gilmore, 1996)

 

Meg nem mondanám, mikor láttam először ezt a filmet, de emlékszem, hogy egy kedves barátom ajánlotta, aki középiskolában volt osztálytársam. Miután megnéztem, nekem is nagyon tetszett, úgyhogy így utólag kösz a tippet Dávid!:) Most viszont lemaradtam az első 5-10 percről, mert a pompás, finom tv2 jóval előbb elkezdte. De azt hiszem nem is az ő hibájuk, hanem inkább a nagyszerű Pannon Lapok Társasága tv-műsor mellékletéé, ugyanis pl. a múlt vasárnap esti Lehetetlen küldetés is azért maradt ki, mert nem volt beírva, hogy adják… Na, de térjünk rá A flúgos golfosra, hiszen ezért vagyunk itt!

Happy Gilmore (Adam Sandler, aki íróként is közreműködött) jégkorongosként tengeti mindennapjait. Nagyon erős lövései vannak és borzasztóan agresszíven játszik, de nem egy Wayne Gretzky. Úgyhogy egyik csapatnak sem kell, szóval a profi hokis karriernek befellegzett… Ugyanakkor a nagymami (Frances Bay) már jó ideje nem fizetett adót, ezért elveszi a házát az apeh. Happy-nek ebben a helyzetben valahogy kamatoztatnia kell „tehetségét”, hogy visszaszerezze a házat – ekkor jön a képbe (sajnos nem emlékszem hogyan) Chubbs (Carl „Apollo Creed” Weathers), az egykori élvonalbeli golfozó, aki felismeri Gilmore barátunk kétes adottságaitJ A páros felkészül az első megmérettetésre és főhősünk hamarosan üde színfoltjává válik egy golfversenynek – amit meg is nyer! Chubbs tanácsa ellenére Happy benevez a profi turnéra, ahol rátalál a szerelem a píárfőnök Virginia (Julie Bowen) személyében és a nagy rivális is felbukkan, az évek óta erre a versenyre készülő Shooter (Christopher McDonald) képében! Ha ehhez még hozzátesszük a főhős segítőjeként dolgozó hajléktalant, a verekedéseket és Richard Kielt, akkor egy igazi agyatlan vígjáték az eredmény – de olyan, amit szívesen nézek meg akárhányszor, a maga bugyutasága ellenére is!

 

„Az élet olyan, mint a golf: unalmas, értelmetlen, drága.” Vagyis a golfnál kevés unalmasabb sport van (ide tartozik pl. a snooker). Mennyivel izgibb és látványosabb egy jégkorongmeccs, mint az, ahogy millió forintos cuccokban virító vén faszok a seggüket riszálva ütlegelnek egy kis labdát végig valami nagy pusztán? Ha azonban egy vérbeli hokis bekerül ezek közé a karót nyelt milliomosok közé, abból óriási nevetés lehetHappy káromkodik, ordibál, verekszik és emellé 400 métereseket üt. Shooter egy igazi féreg, olyan tenyérbemászó pasi – érdekes módon azonban végülis neki lenne joga megszerezni a győzelmet, mert hosszú ideje készül rá, tényleg tehetséges és minden megvan benne, ami ehhez a sporthoz kell. Emberként viszont már egészen más a véleményem róla…

 

 

A mellékszereplők kitűnőek. Richard Kiel, az óriás, az egyik nagy kedvencem ebben a filmben, mellette ott van még Ben Stiller bazi motorosbajuszával, de felbukkan még cowboy törpe, félszemű aligátor és a rendező, Dennis Dugan is. Sok, mára már nem igazán jó poén látható/hallható a játékidő alatt, vannak idegesítő dolgok is – szóval kissé már eljárt filmünk felett az idő. Mégis, egy szerethető alkotás, Sandler egyik korai szárnypróbálgatása, amiben kevés toalett-humor és gagyi poénparádé van – sajnos mára ezek a védjegyévé váltak bárminek, amihez a nevét adja. 

 

 

Nem lehet nem észrevenni olyan dolgokat benne, mint a Chubbs – Hook kapitány párhuzam, vagy a Subway nevű, itt Székesfehérváron becsődölt szendvicsgyártó étteremlánc orrba-szájba reklámozása. Vagy ott van pl. Carl Weathers műkeze – jóval hosszabb a másik rendesnél! Egyébként Weathers ugyanebben a szerepben bukkan fel a Sátánkában az angyalok tánctanáraként – szerintem. Ha már Sátánka – a hajléktalant oly remekül hozó Allen Covert abban Nicky látens homokos szobatársát alakította. Másik érdekes figura a gyakran feltűnő, fejét csóváló fickó. Nos, ő Lee Trevino, profi golfosJ

 

A Happy Gilmore-t a kritikusok lehúzták, viszont 42 millió dollárt termelt – azt nem tudom, mennyi volt a készítés költsége, így ez az adat csalóka… (12 millió dollár volt a készítési költség.)

 

Röviden összefoglalva: Ha szereted Sandlert, szeretni fogod, ha nem szereted, akkor is érdemes megnézned, mert ez még nem olyan rossz, mint amiket manapság tesz le az asztalra!

 

Pontozás:

 

imdb: 7/10 (6 év alatt 0.1-et növekedett, talán a többi Sandler-film miatt?)

 

Szerintem: 4/5

 

Hírek:

 

- A. S.- nél találtam egy filmcímet, ami kíváncsivá tett: Take Me To Your Leader – egyelőre semmit nem lehet tudni róla, de ez a címe elég sokat sejtet, biztosan valami „jó” lesz! (Ez nem készült el.)

 

- Ben Stiller egyik producere a számomra mindenképpen nagy durranásnak ígérkező Megamindnak – már alig várom, hogy láthassam! (Erről van cikk is már.)

 

A tvm 3 napig nem működött, de ez alatt legalább úgyse adtak semmi érdekeset, így nem maradtam le semmiről. A munkahelyemen kezd a fejemre dőlni az aktahalom és egyelőre barátnőm sincs – de mindkét ügyön dolgozom!;)

1 komment

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr392169442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.08.08. 17:13:44

Ha valaki rendelkezik valamilyen formátumban az A Viharhegy óriása című filmmel, az legyen kedves lépjen kapcsolatba a Filmrajongó bármelyik tagjával, mert akkor hálánk örökké fogja üldözni az illetőt! Előre is köszönöm.
süti beállítások módosítása