Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.03.03. 20:07 Tévésámán

Alíz Csodaországban (Alice in Wonderland, 2010)

Tegnap este a Fejér Megyei Hírlap által szervezett "állj sorba és nézd meg a filmet ingyen-akció" keretében Mozsárágyúval közösen sikerült 2 nappal a hivatalos premier előtt megnézni a legújabb Tim Burton-filmet.

Hálás vagyok a Hírlapnak az akcióért, de a lebonyolítás nagyon durva volt. Két, húsz év körüli lány, egy hasonló korú fiú és egy terhes hölgy volt az összes alkalmazott a moziban, akiknek 2-300 ideges, ostoba tahó embert (meg minket) kellett kordában tartania és szépen rendben bekísérni a moziterembe. Az utolsó 5 percnyi sorban állás kritikán aluli volt. A magyar emberek annyira ostobák és korlátoltak tudnak lenni, ha arról van szó, hogy kapnak valamit, rögtön átgázolnak MINDENKIN, csak hogy ők előbb kapják meg. Tíz év alatti gyerekeket is simán elsodort a tömeg, csak mert minden barom be akart jutni, de a sorban állás közbeni, kb. szintén ebbe a korosztályba tartozó, elkényeztetett kiskölyök se volt senki, aki a maga 120 centijével és 40 kilójával (dagadt is volt) beszólt nekem, aki 186 centi és 90 kiló vagyok, hogy "MI VAGYUNK AZ ELSŐK". A faszom se akarta elvenni a helyét, de aztán mégis letaposta őt (is) a tömeg... Ameddig az alapvető emberi értékeket és saját társainkat nem tiszteljük még ennyire se, addig milyen változást akar itt bárki is?

Na, elég a fröcsögésből. Szóval a legutóbbi Burton-rendezés, a Sweeney Todd nekem csalódás volt, azóta se néztem meg újra, pedig az HBO állandóan adja. Valahogy egy újabb Álmosvölgy legendáját vártam és nem azt kaptam, de máig azt mondom, hogy ha túltesszük magunkat az éneklésen, akkor egy jó filmet láthatunk. Most azonban úgy ültem be, hogy semmilyen elvárásom nem volt, se semmilyen előzetes tudásom és nagyon jól szórakoztam!

Alice (Mia Wasikowska) már 19 éves, de még mindig ugyanazt álmodja minden alkalommal, amit kislányként. Élete "nagy napján", mikor egy antipatikus fiatal lord megkéri a kezét, egy apró, fehér nyuszit üldözve beleesik egy üregbe és innen kezdetét veszi utazása a különös, kedves, de kissé ijesztő álomvilágban, ahol a "népnek" egy hősnőre, Alízra van szüksége, aki majd megdönti a Vörös Királynő (Helena Bonham Carter) uralmát. És hogy Alíz-e Alíz? Kezdetben még ő se biztos benne, de a sok érdekes teremtmény (a Fehér Nyúl, az Őrült Nyúl, a Vigyori Macska, a harcias kisegér, a Bromboló, a kék hernyó és az Őrült Kalapos [Johnny Depp]) majd segít neki megválaszolni e kérdést - és talán megvívni a nagy csatát is!

Burton+Depp+irodalmi alap = mivel is? A Charlie és a csokigyár remek film, bár vannak benne irritáló dolgok. Viszont Az Álmosvölgy legendája mestermű, a kedvenc horrorom. A Fleet Street démoni borbélyáról fentebb már kifejtettem a véleményem, így egyelőre 2:1 a "nem biztos, hogy annyira jó lesz" javára. Most azonban Lewis Carroll lassan másfél évszázados két Alíz-regényének (Alice's Adventures in Wonderland, Through the Looking Glass) keretbe foglalása, összefüggő történetté formálása bontakozik ki a néző előtt a vásznon 3dben. A látványvilág nagyon szép, de a térhatás-technika engem nem igazán nyűgözött le. Ha csak a szebb színek és élesebb kontúrok miatt csinálták, akkor jó, de egyébként korántsem olyan erőteljes az élmény, ahogy képzelhetjük.

A sztori egyébként talán nem annyira eredeti (messziről jött hősnek kell legyőznie a nagy ellenséget és megmentenie a Jókat a Gonosztól), de a kivitelezés újszerűvé teszi. Ugyanis sokáig semmi nem biztos - nem tudhatjuk, hogy mi fog történni. Az események közt vannak eléggé erőszakos dolgok is, de a sok szerethető figura valahogy színesíti a sötét atmoszférát (a Macska mindent visz:)).

Mia Wasikowska, az ausztrál leányzó a címszerepben, remek. Ahogy halad előre a történet, úgy lesz a karakter egyre szimpatikusabb, a lány pedig egyre szebb. Visszafogott, abszolút hiteles játékot kapunk tőle - egyébként az arca szerintem picit Kate Hudsonéra emlékeztet.

Johnny Depp most korántsem annyira központi és minden mást elhomályosító, mint a Karib-tengeri kalandokban. Inkább fontos mellékszereplő, aki csak mások érdekében cselekszik, önfeláldozó, kedves, de a harctól sem riad vissza. Őrülete pedig (Depp véleménye szerint) nemcsak az általa átélt múltbeli eseményekre, hanem a munkája (kalapkészítő) során belé ivódott rengeteg méreg hatására is visszavezethető. (Feltehetőleg higany-mérgezése volt, [ettől narancssárga mindene] valamint azt is olvastam, hogy a különböző pupillák súlyos agykárosodásra is utalhatnak, neki pedig olyanok vannak.)

Bonham Carter óriásira növelt fejével kellően utálható karakter, de ami a legjobb benne, hogy teljesen érthetőek a motivációi, vagyis, hogy miért zsarnokoskodik. Ellentéte, ellenfele és a történet szerinti testvére, a Fehér Királynő (Anne Hathaway elképesztő külsővel) pedig maga is kissé ellentmondásos, flúgos szereplő, aki nem nevezhető egyszerűen tökéletes Jónak. Utolsó emberi figuránk Crispin Glover, az elnyomó sereg vezetője, ő viszont számomra nem volt annyira lényeges.

Az elvarázsolt lényeknek olyan nagyságok kölcsönzik hangjukat, mint Stephen Fry (Vigyori), Alan Rickman (Bölcselő), Christopher Lee (A Sárkánygyík) vagy a Batman eredeti Alfredje, Michael Gough (a Dodó-madár). Láthatunk több, mint 100 éves dizájnú sárkányt, növesztő csodasütit, beszélő békákat és kutyát, csatát, teadélutánt, arrogáns lovat és a kalappal való utazás egyik módozatát. A rendező szerint, ez nem egy újrája vagy folytatása bármely korábbi Alice-feldolgozásnak, hanem inkább kiegészítése, összefoglalása Carroll műveinek.

Érdekesség, hogy az első Csodaország-film 1903-ban készült - a 97 évvel későbbi filmhez pedig még a következőket tenném hozzá: A Fehér Nyúl hangja Michael Sheen, az Underworld Lucienje; a vérebet Timothy Spall (HP-filmek, Lemony Snicket), a virágokat Imelda Staunton (HP 5.) szólaltatja meg. A valódi világban az idős lord Tim Pigott-Smith (a V Mr. Creedy-je), Alice apja Csókás Márton (az Aeon Flux-ban láthattuk), Csodaország hóhéra pedig Jim Carter (a Nászéjszaka kísértetekkel-ben ő volt Montego, a mágus - igaz, itt nem láthatjuk az arcát). A hang-óriás Frank Welker, mint egyéb hangok szerepelt, a betétdalt pedig Avril Lavigne írta és énekelte. Sőt, a cselekményből már számítógépes játék is készült! Sajnálatos, hogy a közepétől előjönnek cikkem tárgyából a kitalálható dolgok, a végső csata pedig egyértelműen a Narniát juttathatja eszünkbe.

Mégis, benne van minden, amit szeretünk Burtonben, így aki kedvelte eddigi műveit, az most se fog csalódni!

imdb.com felhasználói szerint: (2016-ban) 6.5

Szerintem: 5/5

Szép jó estét, Mozsárágyú vagyok és néhány sorban megfogalmazom én is csodálatos gondolatgörgetegemet a filmmel kapcsolatban.

Hasonlóan Tévésámán kollégához, én is különösebb elvárások nélkül ültem be a moziba (a sorbanállást övező körülményeket csak nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel tudnám érzékeltetni), és tetszett a film. Szerintem teljes mértékben illeszkedik Burton legendás agyszüleményeinek sorába.
A látványvilág óriási, alig győzi az ember szemgolyóval (pláne, ha szétrohad a háromdészemüvegtől az említett szerv), és a zene különösen jól passzol hozzá. A jelmezek meg a sminkek észveszejtően klasszak, egyes mondatok azért nem jutottak el az agyamig, mert mondjuk A Nagyfejű Nő szemkontúrján ámuldoztam. A már felsorolt mesés lények hasonlóan elborultak, mint pl. maga a Kalapos bácsi. Ki kell emelnem, hogy a Vigyori Macska örökre belopta magát a szívembe, nem kis részben azért, mert Stephen Fry a hangja. :)  A Bromboló nagyon élethű, az Őrült Nyúl oltári, a komcsipárt-színű királynő pedig nagyon jó fej, isteni humora van, Helena Bonham Carter minden újabb szerepével bizonyítja, hogy k.rvajó színésznő. Depp Jani bármilyen bugyuta parókával és természetellenes szemszínnel is elbűvölő, a Kalapos kellően pszichiátriai eset neki köszönhetően. Anne Hathaway már-már földöntúli szépséggé vált, a folyton fönn tartott kacsói röhejesek és elegánsak egyben.
Az apró poénok teszik teljessé a filmet, az elvakult burtonisták megtalálhatnak benne minden, a rendezőre jellemző mozzanatot, és hát egyszerűen izgalmas és aranyos meg ijesztő és bámulatos film. Negatívumként azt említeném meg, hogy valahogy nem állt össze számomra egésszé az eseménysor. Ezzel nem azt akarom írni, hogy nem értettem meg, vagy hasonló, hanem egyszerűen egy nézés nem elég, úgy tűnik. Vagy én vagyok butafej.

Szóval érdemes volt várni a filmre, megéri megnézni. Agyő!
    

Hírek:

- Burton írója, rendezője és producere a jövőre érkező Frankenweenie-nek, ami saját, egykori rövidfilmjének feldolgozása. Akit érdekel, itt olvashatja róla a kritikát. (Közben már a felújított animációs Frankenweenie-ről is megszületett az írásom.)

- Lewis Carroll műveiből két újabb adaptáció készül: az Alice című animációs film és a Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll, amiben Marilyn Manson játssza majd az írót:D

- Mia Wasikowskát legközelebb egy 1001. Jane Eyre-mozi címszerepében láthatjuk majd.

- Johnny Depp egy 4. Karib-tenger kalózaiban veszi fel újra Jack Sparrow jelmezét, valamint rendezni fog egy Keith Richards életrajzi filmet is. (Előbbiből már van írás a Filmrajongó hasábjain.)

- Anne Hathaway a ZseniKém 2. részében és egy Judy Garland történetét feldolgozó alkotásban bukkan majd fel.

- Michael Sheen állítólag negyedszer is eljátssza Lucient, az Underworld legújabb epizódjában, valamint benne lesz a baromijónak tűnő Tron Legacy-ben is (Az eredeti TRON-ról itt olvashattok.) [Mindkét említett alkotásról elkészült a cikk.]

- Burtonné, Alan Rickman és Timothy Spall mind benne lesznek a Potter-filmeket lezáró Deathly Hallows-ban, ahol jól ismert szerepeikben (Bellatrix Lestrange, Cotton Piton professzor és Féregfark) brillíroznak majd újból. (Ez is olvasható az oldalon azóta.)

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr121806726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása