Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.01.22. 19:21 Mozsárágyú

Across the Universe (2007)

 

     És az alcím meg az, hogy Csak a szerelem kell. Ebből is látszik, hogy ez egy hippifilm, hippikről, hippiknek és Beatles-rajongóknak.

     Ez amolyan mjúzikel egy felettébb agyonrágott csont-jellegű történettel, de amitől fogyasztható, az az, hogy a Beatles nótáira épül. Az alapsztori szerint Jude (Jim Sturgess), a liverpooli munkásosztály tagja, egyedül él az anyukájával, és egy nap fogja magát és megkeresi az apját, aki a létezéséről sem tud. Megtörténik a nagy találkozás, aminek valójában semmi következménye nem lesz, viszont így emberünk Amerikába kerül, ami a fiatal, világmegváltásra készülő emberkék fellegvára a '60-as években. Összefut néhány, a Princetonon tanuló sráccal, köztük Max-szel (Joe Anderson), és beleveti magát a felhőtlen életbe, ami tele van jó csajokkal, oltári zenékkel és drogokkal. Max húga, Lucy (Evan Rachel Wood) is a társaság tagja lesz, s miután a barátja meghalt Vietnámban, kötelességének érzi, hogy fellépjen a háború eszméivel szemben. Jude és Lucy összejönnek, viszont Max kénytelen belépni a seregbe. A banda egyes tagjai zenei karrierrel próbálkoznak, mások csak ténferegnek ide-oda, satöbbi. A korszak legfontosabb történései mindannyiuk életére hatással vannak, és érzelmeiket csak a Lennon-McCartney-Harrison istentrió szerzeményei segítségével tudják kifejezni. 

     Minden és mindenki a Gombafejűekre való utalás a filmben: a szereplők nevei, a főszereplő előélete Lennonéra hajaz, a különböző dalokból elejtett mondatok a párbeszédekben, a zenekar híres pillanatai megtörténnek a szereplőkkel is, pl.: háztetőn zenélnek. A dalok kábé kronológiai sorrendben haladnak, ez mondjuk érdekes. Szerintem olyan "megasztárosan" énekel a legtöbb szereplő, vagyis elénekli a dalt, de semmi egyéb. A számok nagy része pont azt veszti el a kristálytiszta, helyes hangocskáknak köszönhetően, ami a lényegük; vagányak, lendületesek és faszák. Azért olykor-olykor megcsillogtatták egyesek a tehetségüket. A Hendrix-klón Martin Luther McCoy marha jól énekli mondjuk a While my guitar gently weeps-t, és maga Joe Cocker is feltűnik a színen, a Come together jó kis változatát köszönhetjük neki. Szintén húzónév Bono, meg Eddie Izzard, és Salma Hayek, pontosabban egy csomó Salma Hayek is megjelenik a vásznon.

     Mrs. Marilyn Manson okés, a főszereplő gyerek abszolút középszerű volt szerintem, és egyes dalokat TELJESEN ELCSESZTEK. A film egy nem túl jó Hair-utánzatnak beillene, vannak benne nagyon ügyes megoldások, helyenként még azt kell mondjam, oda is szögez a székhez, de összességében nem tetszett. Tök jó, ahogy az ember maga veszi észre az utalásokat a bandára, meg lehet kornyikálni a szereplőkkel, de ha nem lennék Beatles-rajongó, akkor is azt mondanám, hogy kár volt szegény nótákat összetépkedni, majd rossz minőségű ragasztóval megragasztani. Nincs a filmben egy karakteres főjófej, akivel azonosulhatna a mezei néző, épp ezért a mondanivaló "se jön át", ami nyilván az, hogy a k.urvaanyját a háborúnak. És ami meglepő, hogy Ringónak meg a Maccanak tetszett a végeredmény; utóbbi, Yoko Onóval egyetemben részt vett a film munkálataiban is valamelyest. Na jó, annyira nem förtelmes, de semmiképpen se mondanám, hogy érdemes megnézni. Á, mindegy. Rosszabbra számítottam. Mint rajongó, kötelességem volt megtekinteni.

     Az eredeti verhetetlen, nincs mit tenni.   

Szólj hozzá!

Címkék: musical


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr1001693482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása