Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.01.10. 19:35 Tévésámán

A Hihetetlen család (The Incredibles, 2004)

Sose láttam még a Nemo nyomábant, de nem is érdekel. Ellenben Brad Bird (aki a Hihetetlenek készítésekor csatlakozott a Nemoval világsikert elérő Pixarhoz) előző műve, a The Iron Giant a kedvenc egész estés rajzfilmem, ezért adtam egy esélyt ennek a szuperhősökből álló családnak.

A főszereplő a családfő, Mr. Irdatlan - polgári nevén Bob Paar (Craig T. Nelson), aki a leghíresebb szuperhős volt fénykorában. Később azonban a szuperhősök tevékenységét betiltó törvény (csak én érzek Watchmen-hasonlóságot?) életbe lépése után egyszerű irodai alkalmazott lesz egy biztosítónál. Bár elvesztette régi dicsfényét, de családapává vált, miután feleségül vette a szintén emberfeletti képességekkel megáldott Nyúlánykát (Holly Hunter). Három gyermekük közül Will hihetetlenül gyors, Lana láthatatlanná tud válni és erőtereket képes létrehozni, a még kisbaba Furi pedig egyelőre nem mutatta meg rejtőző hatalmát.

Egy nap azonban, mikor főhősünket kirúgják az állásából, valaki titokzatos megbízást ad neki: egy trópusi szigeten le kell győznie egy nagyon erős és tanulékony robotot. Bob ezután még több feladatot kap ismeretlen munkaadójától, azonban az egyikbe beletörik a bicskája. A nagy bajba került családfőt pedig csak gyermekei és felesége menthetik meg a gonosz ellenféltől, Szikrától (Jason Lee), aki az egész világot készül hatalmába keríteni!

Már a film legelején felnevettem, amikor megláttam Mr. Irdatlan legjobb barátját, Fridzsimant (Samuel L. Jackson). Ezután még körülbelül 40 percen át több alkalommal is nagyszerű poénokat kapunk, leginkább a kisbaba révén:) Onnantól viszont, hogy Bob visszanyeri régi formáját és újra dugiban szuperhősködik, már nem túl izgalmas az egész. A poénok kivesznek, mert a történet egészen komoly hangnemet kap (Például többen meg is halnak benne!), Szikra pedig gyakorlatilag az első párbeszédekor leleplezi saját titkos személyazonosságát. Innentől nem érhet minket meglepetés, mert cikkem tárgya gyerekeknek szóló film, így garantált a hepiend - a főgonosz sorsának alakulása viszont eléggé megdöbbentő volt.


Nagyon fura, hogy a Metropolis-hoz hasonlóan itt is megváltoztatták a szereplők nevét. Willt például igazából Dash-nek, Lanát pedig Violetnek hívják. A képen lévő kis kedvencemet pedig angolul Jack-Jacknek nevezik. Leginkább a Marvel képregény-figuráira hasonlítanak a főszereplők, képességeiket és egyenruháikat tekintve főként a Fantasztikus Négyesre.

Egyébként a Hihetetlen család két Oscar-díjat is bezsebelt, a legjobb hanghatások és a legjobb egész estés animációs film kategóriákban. Az eleje nagyon tetszett, a hősök közül viszont csak a kislány és az apuka hatalma hiteles. A baba és Mr. Irdatlan szimpatikusak voltak, sőt még Szikra is, akinek a terve egészen egyedülálló (Bár kissé hasonlít Magneto X-Menbeli ötletére...).

Íme így néz ki a már említett gonosz, aki egyébként Brad Birdre hajaz külsejében. Maga a rendező adja az apró termetű ruhatervező Elza hangját, Bob főnökét pedig a például A Jáde Skorpió átkából is ismert Wallace Shawn szólaltatja meg.

Számomra meglepő volt az egészen komornak mondható hangulat, amit főként néhány szereplő halála okoz, furcsa hogy egy gyerekfilmben ilyen van. Szerintem a Hihetetlen család körüli nagy felhajtás hülyeség, korántsem akkora szám - pozitívum, hogy eddig viszont nem csináltak neki folytatást... Összességében a hősök képességei jók, vannak remek poénok, szimpatikus karakterek, robotok és a főgonosz is elnyerte e tetszésemet. A második felére viszont túl komoly lesz, kivesznek a poénok és igazán izgulni se tudunk már semmiért.

imdb.com felhasználói szerint: 8.0/10 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Samuel L. Jackson egy érdekesnek tűnő The Last Dragon című műben fog szerepelni majd, azonban hogy ez miről szól, az még nem nyilvános. (Ez a film tudtommal nem készült el.)

- Wallace Shawn ebben az évben harmadszor lesz a Toy Story zöld műanyag T-Rexének hangja, valamint állítólag egy Gargamel nevű figurát is játszik majd a jövőre készülő Hupikék törpikék mozifilmben. (Erre tényleg van igény? Biztosan el fogják cseszni kiskorom egyik kedvenc rajzfilmjét...) [Gargamel = Hókuszpók. A törpikéket tényleg elcseszték, de ez nem akadályozta meg a második rész bemutatását...]

Még egy filmet megírok holnap, és jövő héten talán még moziba is elmegyek majd. Aki esetleg tud valami állásajánlatot, az írja meg kommentben vagy az emailcímemre;)

Trailer itt, egészen vicces:

1 komment

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr851661974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2010.01.22. 14:25:05

Nekem ez az egyik kedvenc anim. filmem, sőt, simán az évtized legjobb alkotási közt a helye. Annyi ötlet, humor, akció van benne, mint 10 másik hollywoodi filmben összesen.
Én a helyedben adnék egy esélyt a Némónak is, mert az is egy csoda.
süti beállítások módosítása