Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.16. 11:59 Tévésámán

Halloween II (1981)

John Carpenter 1978-as legendás horrorjának közvetlen folytatása ez. A harminc éves Halloween mára eléggé megkopott. Bár a nyomasztó történet és a remekül megalkotott gonosz továbbra is megállja a helyét, a megvalósítás a Fűrészen és hasonló vérben tocsogó műveken felnőtt generáció számára unalmassá teszi. Ez az igazság. Akármennyire tisztelem Carpentert és Michael Myers figuráját, a '78-as álarcos gyilkolás mai szemmel nézve szörnyen unalmas. Mindössze egyetlen aspektusa, a zenéje az, ami mindmáig élvezetes része, sok embernek ez a csengőhangja, még ha nem is látták a mozit. Két évvel A rémület éjszakája után készült el a második epizód, ami logikus volt, hiszen az első befejezése (amit egyébként ennek az elején újból végignézhetünk) magyarázatot igényelt. Vagyis hová lett Michael? Hogy tudott felkelni és elsétálni, miután hat lövést kapott?

Dr. Loomis (a képen látható Donald Pleasence) ezekre a kérdésekre akar választ kapni, de legfőképpen Haddonfield lakóit szeretné megóvni a veszélytől. Sajnos senki nem hisz neki, ezért kénytelen pisztollyal együttműködésre bírni a rendőröket... Ezalatt a sérült Laurie-t (Jamie Lee Curtis) a helyi kórházba szállítják. A nyomozás viszont véget ér, amikor egy Michealhöz megszólalásig hasonlító fickót elütnek az utcán - az illető pedig szénné ég. Loomis persze nem hisz benne, hogy ő volt az, de mégsem tehet semmit, mert hatósági kísérettel vissza kell térnie a munkahelyére - abba az intézetbe, ahonnan a gyilkos kiszökött. Az említett Myers pedig ezalatt elsétál a kórházba, ahol kezdetét veszi az újabb gyilkosság-sorozat. Vajon ki fogja őt megállítani?

Felüdülés volt ezt látni, főképpen a vontatott első és a nagyon durva harmadik rész után. Külön tetszett, hogy megpróbáltak valamiféle magyarázatot kovácsolni Michael szupererejére és elpusztíthatatlanságára (Samhain - legyen elég ennyi), na meg arra, hogy miért pont azt a bizonyos lányt akarja megölni.

Akaratlanul is Jason koma ugrott be, főként a forró fürdős jelenetsornál, ami a Jason X-ben fagyasztó-folyadékkal szinte egy az egyben megismétlődik. De nem csak ebben hasonlóak. A Halloween által megteremtett műfaj (a slasher) egyik első új képviselője volt Mrs. Voorhees a Péntek 13-ban. Annak folytatásában, a II-ben még nyomát se lehet fölfedezni Michaelnek, azonban a harmadik epizódbeli hokimaszkos alak már több ponton egyezik a Kirk kapitány álarcát hordó haddonfieldi mészárossal. Mindketten overallt viselnek, fehér a maszkjuk és még a nehéz légzésük is egyezik. Különbség azonban, hogy Jasont kezdetben sokkal könnyebben legyőzik, valamint hogy ő inkább a maszk alatt ronda, míg Michaelnél ez fordítva van. Valamint a Péntek 3. és 4. része közti folytatólagosság ugyanolyan, mint az itt tárgyalt mű és az előzménye közti kapcsolódás. Újabb különbség viszont, hogy Jason motivációja már a második részben kiderül, Michaelé pedig még itt is homályos marad, csak éppen hogy sejthető.

Az előző rész két főhőse, Laurie és Loomis doktor a film nagy részében külön utakon jár, de végül együtt néznek szembe a gyilkossal. Curtis főként szenved, de azt hitelesen; Donald Pleasence viszont nagyon erőteljesen alakít, haragja és elkeseredettsége szinte átüti a képernyőt. Róla talán nem minden horror-rajongó tudja, hogy olyan kult-klasszikusokban is szerepelt, mint az 1967-es Csak kétszer élsz című James Bond-sztori, vagy a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Előbbiben Bond egyik legkarakteresebb ellenfelét, Blofeldet alakította, utóbbiban pedig még dalra is fakadt:) Néhány szót a Halloween II egyéb alkotóiról: A rendező, Rick Rosenthal 21 évvel később ismét egy Michael-mozit készített, a Halloween: Resurrectiont. John Carpenter és Debra Hill voltak az írók, utóbbi hölgy az eredeti és a harmadik rész producere is.

Ez a szimpatikus fickó pedig Richard "Dick" Warlock, aki ebben a részben játszotta a gyilkost. Az előző részben Nick Castle alakította Michaelt. Érdekesség, hogy Warlock ugyanazt a maszkot viselte, mint elődje, azonban rajta kissé máshogy állt, ettől változott meg Myers külseje egy picit. Egyébként Dick a mai napig "The Shape H2" néven ad autogramot Michael rajongóinak. (The Shape - ez a gyilkos neve a stáblistákban.) Ebben a filmben egy rendőrt is életre kelt (sajnos nem tudom melyiket).

A II. egyébként az egyetlen része a Halloweennek, amit a Universal logója alatt adtak ki - ezután a jogokat a Trancas International nevű cég vette meg. Amit még meg kell említenem, hogy a szereplők a Night of the Living Deadet nézik a filmben - Michael felbukkanása előtt főként ehhez hasonló horrorok voltak és utána jöttek a sorozatgyilkosokkal operálók.

A Halloween horrortörténeti mérföldkő, és ez a folytatás se volt rossz - átlagos B-horror, nem túl izgi, de véres.

imdb.com felhasználói szerint: 6.5/10 (7 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Kicsit unalmas.)

Hírek:

- A Rob Zombie által felújított Halloween-széria harmadik részét 2 év múlva láthatjuk majd. (Sajnos ez nem valósult meg, pedig megnéztem volna!)

Ma este szinte biztosan a Rendőrakadémia 7. részét nézem majd. Trailert most nem kaptok, mert lusta vagyok keresni:) (Erről a hetedik rendőrös folytatásról megszületett a cikk, de ha jól sejtem, nem 2009-ben...)

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr501601926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása