Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.11.01. 13:08 Tévésámán

Sárgaszakáll (Yellowbeard, 1983)

Tegnap egy igazi ritkaságra leltem az MGM csatornán. A Sárgaszakáll több szempontból érdekes film, és egészen szórakoztató, el is regélem miért. Már a plakáton hasonlóságokat lehet felfedezni a Monty Python Gyalog-galoppjával, ami nem csoda, hiszen az író-főszereplő Graham Chapman, mellette pedig Eric Idle és John Cleese is benne vannak. Ez a film a bizonyíték rá, hogy volt a Karib-tenger kalózai előtt a tengerek rablóiról szóló vígjáték - bár talán nem ez a legjobb példa rá.

Mindenek előtt el kell, hogy mondjam, azért néztem meg, mert ez volt a kitűnő komikus, Marty Feldman utolsó filmje. Feldmant leginkább Mel Brooks két óriási komédiájából, az Ifjú Frankensteinből és a Sherlock Holmes okosabbik bátyjának kalandjaiból ismerheti a magyar közönség, de nemrégiben a Filmmúzeum adta a Megint itt az 1948-as show című sorozatot is, amiben Feldman mellett Chapman és Cleese szintén szerepeltek.

(Ő a jobb oldali szimpatikus úriember, a bal John Cleese - mindketten Yellowbeardbeli szerepükben.) Marty Feldman ezen a forgatáson hunyt el, 1982. december 2-án. A szervezete alapvetően rendkívül rossz állapotban volt, mert napi négy doboz cigit szívott, rengeteg feketekávét ivott, emellett vegetáriánus is volt - ehhez jött hozzá a forgatási helyszín, Mexikó embert próbáló hőmérséklete, valamint egy szerencsétlen ételmérgezés, ami szívrohamot okozott nála. Mindössze 49 éves volt. Szóval őmiatta néztem meg. Most pedig akkor leírom a sztorit, hogy továbbléphessünk:

Sárgaszakáll kapitány (Chapman), a rettegett kalóz, 20 éves börtönbüntetését tölti, ami a végéhez közeledik. Azonban hatalmas, legendás kincsének lelőhelyét csak ő tudja, ezért  többen is érdekeltek abban, hogy minél előbb szabadlábra kerüljön és elinduljon érte. Többek közt régi első tisztje, azóta legfőbb ellensége, Hold úr (Peter Boyle) és annak jobbkeze, Gilbert (Feldman); a királynő titkosügynöke, Clement parancsnok (Eric Idle); valamint egyéb kincsvadászok, kalózok és gazfickók. Hősünknek pedig szüksége van soha nem látott fiára (Martin Hewitt), akinek a fejére van tetoválva a kincset rejtő térkép. Vajon kié lesz a drágaságokat tartalmazó ládák halma?

Íme a címszereplő, közvetlenül a börtönből szabadultan. Most szólnék még néhány szót a szereplőkről. Chapman utolsó nagy filmes vállalkozása volt ez, később az egykori alkoholizmusa és a rák ledöntötte a lábáról. Érdekesség, hogy a komédia kedvéért a királynőt egy férfi játszotta, Peter Bull, akinek szintén ez volt az utolsó alakítása, egy évvel később távozott az élők közül. Bullt egyébként láthattuk a Dr. Stangelove-ban, az orosz nagykövetként. Az egyik furcsa mellékszál két legfőbb hősét Cheech és Chong játsza (Cheech Marin és Tommy Chong), valamint felbukkan a Halloween III-beli lány, Stacey Nelkin is. Egy pár másodperces jelenetre beugrik David Bowie, mint egy fiatal tengerész, valamint Szakállnét Mel Brooks egyik kedvelt színésznője, Madeline Kahn keltette életre. A főszerepet Keith Moonnak, a The Who dobosának szánták, azonban ő meghalt, mielőtt a forgatás megkezdődhetett volna - az eredeti ötlet tőle származik. Martin Hewitt szerepére pedig a popsztár Adam Antet és Stinget is elképzelték, azonban végül egyikük sem volt megfelelő.

(Itt Boyle és Feldman urak, a két gonosz:)) Annak idején cikkem tárgya nem lett túl nagy siker, pár helyen jó kritikákat kapott, de összesítésben nem hozta a várt eredményt. John Cleese, aki egyébként nagyon jó benne, csak sajnálatos módon az első 20 percben meghal, azóta is a valaha készült hat legrosszabb film közt emlegeti (hogy mi a másik öt, az rejtély). Eric Idle szintén kifejtette egy alkalommal, hogy ők ketten csak Chapman miatt szerepeltek, de maga a mozi pocsék.

Szóval negatív események és érdekességek övezik ezt a filmet, amely egy nézést azért megérdemel. Az eleje nagyon jó, sajnos Cleese karakterének halála után már kevesebb a poén, a végét viszont nagyon elsiették. A Cheech és Chong-szál pedig abszolút rejtélyes, mert az ő kilétükre nem sok magyarázatot adnak. Valószínűleg a befejezés visszásságai miatt nem annyira jó, de ez csak az én véleményem. Monty Python-rajongóknak kötelező, aki viszont régi kalózos vígjátékot akar, annak inkább ajánlom Walter Matthau Kalózok című kalandfilmjét - remélem utóbbiról írhatok majd egyszer itt. (Azóta megtörtént, és hát az sem annyira jó, mint emlékeztem rá...)

imdb.com felhasználói szerint: 6.1/10 (7 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Végezetül egy elég hosszú trailer, ami mégsem lő le semmilyen poént:

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr321490650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása