Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.06.20. 11:47 Tévésámán

Mortal Kombat (1995)

Elég rég nem jártam itt. Az az igazság, hogy mostanában az EB, meg más miatt se foglalkozok filmekkel, de nem baj, vannak fontosabb dolgok is az életben:) Múlt szombaton láttam félig a Darkmant (mindenképpen meg fogom nézni valamikor videóról és írni fogok róla, nagy kedvencem), a Longest Yard-ötlet még sehol se tart, de nem adtam még fel:) [Előbbi mindhárom részéről elkészült azóta a bemutató, utóbbi nem fog megvalósulni...] Mostanában verekedős játék-videókat nézegetek a youtube-on, aztán tegnap hirtelen elhatározásból lehúztam ezt meg a folytatását a netről, és lehet töltök még majd a többi verekedősből is.

1995-ben elérkezett az idő, hogy a New Line Cinema égisze alatt (szeretem a New Line filmjeit, általában mindegyik bejön), az AvP-vel híressé-hírhedtté vált Paul W. S. Anderson dirigálásával és az eredeti videójáték egyik kitalálójával, Ed Boonnal elkészüljön a Mortal Kombat legelső filmes feldolgozása. Aki nem ismerné a játékot (jómagam nagyon jól ismerem), annak a sztoriról egy kicsit:

Egy Outworld nevű dimenzióban a gonosz Császár a folytonos időközönként megrendezendő Mortal Kombat harci bajnokságot felhasználva akar betörni a Föld dimenziójába. Ehhez 10 ilyen tornát kell, hogy megnyerjen harcosaival. A 10. tornát a rettegett mágus, Shang Tsung (Cary-Hiroyuki Tagawa) vezeti, harcosai: Kano (Trevor Goddard), a földi bűnöző; Sub-Zero (Francois Petit), a jég erőinek parancsoló nindzsa; Scorpion (Chris Casamassa), az élőholt nindzsa; Reptile (Keith Cooke), az emberi alakot öltő hüllő és Goro (Tom Woodruff Jr.), a félig ember, félig sárkány szörnyeteg. A Föld harcosait Rayden (Christopher Lambert), a villám istene és a Föld védelmezője irányítja, a küzdők pedig: Sonya Blade (Bridgette Wilson), a kemény katonanő; Johnny Cage (Linden Ashby), a harcművész-filmsztár és Liu Kang (Robin Shou), aki öccse halálát akarja megbosszulni és nem is sejti, mekkora erő rejtőzik benne. Őket segíti még a 10 000 éves hercegnő, Kitana (Talisa Soto) is. Vajon melyik oldal erői győzedelmeskednek a világ sorsát eldöntő harcban?

Elvonatkoztatva a játéktól, ez egy jól sikerült film. Néhány pici dolog van csak benne, ami nem tetszik, de ha a valódi Mortal Kombatről semmit se tudva nézzük meg, akkor nagyon is élvezhető. Kicsit lassan indul be a sztori, és gyakorlatilag egy szálon fut a cselekmény, de ez nem válik hátránnyá. Lássuk a színészeket:

Robin Shou remek Liu Keng, külsőben nagyon hasonlít, a mozdulatai jók, és a filmben szerepel a karakter védjegyévé vált "bicikliző rúgás" is. Linden Ashby Johnny Cage-e elég jóra sikerült, bár nekem antipatikus. Sonya viszont szerintem nem túl jó, bár az eredetileg választott Cameron Diaz biztosan sokkal rosszabb lett volna Bridgette Wilsonnál. 

Cary-Hiroyuki Tagawa játéka nagyon jó, én ebből a filmből jegyeztem meg őt még régről, azóta is ha meglátom, Shang Tsungot látom (pedig a figura a játékban közel sem így néz ki). Látszólagos nyugalma, elfojtott óriási dühe és a "Your soul is mine!" mondata legendás gonosszá teszik. A végső harcban is helyt áll, nincs semmi, amit úgy igazán fel tudnék hozni ellene. Kanot jól vitte vászonra Trevor Goddard, a hangja egész olyan, mint a Motörheades Lemmy-é:) Tom Woodruff Jr. neve számomra egyet jelent a minőségi, fantasztikus szörnyekkel, és ezt itt is megkapjuk, Goro személyében.

A filmben életre hívják a játékbeli kedvenc karaktereimet is. Sub-Zerot nagyon eltalálták, kicsit hülyén hal meg, de ahogy megfagy, az remek - ez az őt játszó Francois Petit első filmes szerepe. Scorpiont a harcművész Chris Casamassa kelti életre, ő is baromijó, főleg a "lándzsája" és a szeme. Még a tűzköpéses rész is hihető, a Netherworld, Scorpion pályája pedig nagyon király lett. Az ő halála viszont rémesen gagyi, annyira, hogy emiatt levonok majd egy pontot a végén. A Keith Cooke által emberi formában játszott Reptile csúcsszuper, olyan gyors, hogy alig lehet megnézni, pedig az előző kettőhöz hasonlóan az ő maszkja is szépen megtervezett darab. Az eredeti formájú Reptile kicsit nevetséges, de belefér.

Lambert Lord Raydenét érdemes még kiemelni, jól néz ki, az effektjei szuperek lettek, a hangja is remek. Sajnos Talisa Sotoról, aki a szépséges Kitana, nem találtam képet, pedig ő a filmbeli jónő.

Érdekességek a játék ismerőinek:

- Kétszer is feltűnik, bár csak rövid időre Shao Kahn, aki aztán a kettő főellensége lesz

- Reptile átváltozásakor hallhatjuk a Mortal 3-beli Shao Kahn hangját, amint bemondja a nevét

- Scorpion hangját Ed Boon adta (Get over here! Get down here! Come here!)

- A filmben elhangzik a játékból ismert kifejezésekből: Flawless Victory, Fatality, Finish Him!

- A vizuális effektek egyáltalán nem gagyik, még a film készítési idejét véve sem, max. Reptile-ba lehet belekötni:)

És még néhány érdekesség:

2010-ben jön a 3. rész, amiről eddig szinte semmit se lehet tudni, állítólag Lambert visszatér, mint Rayden, és remélem, hogy Kabal, Ermac, és a mechanikus nindzsák majd szerepelnek benne (titkon remélem Quan Chit is:)) Szerkesztés: ebből nem lett semmi tudtommal... Sőt valószínűleg egy Mortal-sorozat trailerjét láttam és arról hittem, hogy film lesz.

- Robin Shou a jövőre bemutatásra kerülő legújabb Street Fighter-moziban játssza majd Gent.

Cary-Hiroyuki Tagawa a szintén jövőre érkező Tekken-filmben lesz a legendás Heihachi Mishima alakítója. (Az erről szóló írás már olvasható az oldalon.)

Ezt a képet pedig nem lehet kihagyni egy Mortal Kombat-"kritikából":)

Összesítésben: Mint a játék nagy rajongója, meg vagyok elégedve a filmmel, leszámítva Scorpion igen ostoba halálát és hogy a másik két nindzsával együtt elég keveset szerepelnek - kárpótlásul viszont mindegyikőjüket csak valami trükkel tudják legyőzni, olyan erősek.

imdb.com felhasználói szerint: 5.8/10 (8 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

Szerintem: 4/5

A mai napon nagy valószínűséggel megnézem a Mortal Kombat: Annihilationt, a folytatást, addig pedig mindenki megtekintheti az eredeti '95-ös trailert itt:

2 komment

Címkék: akció fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr100530475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.27. 13:11:46

Az egyik legjobb film, ami játékból készült, vissaadja a játék hangulatát, csak a szinkront cseszték el, eredeti hanggal jobb.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.11.05. 16:40:55

Mivel én szívből utálom a verekedős meg harcművészetes és efféle filmeket, ezért, ha erre azt mondom, hogy nagyon jó film, akkor az már valami mi? Szerintem nagyon el lett találva az egész, és elég szürnyű, hogy így van, de ez kiskorom egyik meghatározó mozija volt. :)
süti beállítások módosítása