Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.04.28. 17:28 Tévésámán

Amerikai Szépség (American Beauty, 1999)

Tegnap éjjel fennmaradtam, hogy másodszor is megnézzem ezt a filmet. Emlékszem, annak idején, mikor még nem láttam, annyit dumáltak róla, hogy így jó meg úgy jó, és végülis az, de nagyon irritáló tud lenni, ha az ember valaki másnak a szájába rágja egy olyan filmről, amit még az illető nem látott, hogy milyen kurva jó. Persze néha én is csinálom ezt, de rossz módszer, mert legtöbbször a másik ember nem akarja majd megnézni, sőt, elmegy tőle a kedve. Nade vissza a lényeghez, nézzük miről szól ez a dráma:

Lester Burnham (Kevin Spacey) 42 éves, külvárosban élő, átlagos amerikai. 14 éve dolgozik ugyanannál a cégnél, feleségével Carolynnal (Anette Bening) elhidegültek egymástól és tinédzser lánya, Jane (Thora Birch) sem beszél már vele. Lester élete maga az unalom. Miután ki akarják rúgni a munkájából és képtelen kapcsolatot teremteni tőle lelkileg elszakadt családtagjaitól, történik vele valami, amire nem számított. Egy iskolai kosármeccsen meglátja lánya barátnőjét, Angelát (Mena Suvari), akit egyből megkíván, és beleszeret. Napjai ezután tökéletesen átformálódnak, mert egy alkalommal, mikor Angela náluk alszik, kihallgatja a beszélgetésüket Jane-nel, és megtudja, hogy bejön a csajnak, csak kicsit ki kéne gyúrnia magát. Hősünk így elkezd súlyzózni, majd egy unalmas rendezvényen találkozik az új szomszéd fiúval, Ricky-vel (Wes Bentley), aki füvet és egy Pink Floyd cdt ad neki. Lester vesz egy új kocsit, és ismét fiatalnak érzi magát. Főnökeit megzsarolja, így még jókora pénzt is ki tud szedni belőlük, miután elbocsátják.

Hősünk éli az életet. Ezalatt felesége viszont szenved, mert sem a magánéletében, sem a munkájában nincs sikere. Összeáll riválisával, az ingatlankirály Buddy-val (Peter Gallagher), de a dolgok csak egyre rosszabbodnak számára. Férje rájön, hogy szeretőt tart, és kiderül, hogy a lánya is utálja. Lester a változása óta ráadásul kutyába se veszi, így Carolyn elhatározza, hogy levezeti a mérgét és megöli őt... Jane mindeközben szembenéz Ricky-vel, aki folyton filmezi. Lassan nagyon megkedvelik egymást, összejönnek és jól érzik magukat együtt. Angela viszont megpróbálja lebeszélni barátnőjét a fura fiúval való viszonyról, ez azonban barátságuk szétszakadásához vezet. Ricky anyja ezalatt valami fura betegség okán szinte "lefagyva" éli napjait, apja pedig nyílt buzizással rejtegeti saját homoszexualitását. A dolgok lassan összefutnak egy pontban, ahol Lester már majdnem megkapja, amit annyira akar, de aztán minden egy pillanat alatt megváltozik...

Talán túl sokat írtam a történetről, lássuk hát a szereplőket:

Kevin Spacey baromijó. Ezzel, a K-PAX-szel és a Hetedikkel kivívta nálam a nagybetűs SZÍNÉSZ titulust. Egyszerűen remek. Ebben a jelenetben, amiből a kép van, nagyon vicces pofát vág, meg aztán amikor énekel a kocsiban, az álom-jelenetekben és a végén, mikor visszakozik, mindig remek. És a legjobb poénokat is ő mondja.

A fiatalok nagyon jól játsszanak. Mena Suvari valóban gyönyörű, de Angelaként nem az, akinek mutatja magát. A különc Ricky szerepében Wes Bentley rendkívüli átéléssel adja a figurát, tök olyan, mintha a valóságban ugyanilyen lenne - amiket mond, ahogyan néz, amiket csinál, abszolút hiteles. Thora Birch is remekel, a film során kibontakozik, egyre szebb lesz, ahogy a kapcsolata fejlődik a szomszéd sráccal, ráadásul félmeztelenre vetkőzött, pedig csak 17 volt a forgatás idején - érdekes, hogy Sam Mendes-t senki se jelentette fel emiatt, nem úgy, mint Alföldy Róbertet itthon...

Az Amerikai szépséget érdemes megnézni legalább egyszer a nagyszerű színészek miatt. Leszámítva Annette Beninget. Szerintem ő kifejezetten irritáló, és túl sokat van a képernyőn, elveszi a többiektől az időt és a helyet. Egy jelenet van, amikor nyomnám a tekerés gombot: mikor Lester először beszél Angelaval Jane és Carolyn jelenlétében.

A sztori elgondolkodtató, így éjjel, elalvás előtt mégsem olyan jó megnézni, viszont a poénok sem hiányoznak belőle, és a címben sugallt szépséget is mindenki megtalálhatja benne.

5 Oscar-díjat kapott, Mendes azóta sem csinált semmi ehhez foghatót. Spacey továbbra is sikeres, Beningről ez már nem mondható el, Wes Bentley és Thora Birch karrierje felívelőben van, Mena Suvari viszont az Amerikai pitével leírta magát... De ez csak az én véleményem.

imdb.com felhasználói szerint: 8.4/10 (8 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5

Most pedig megyek a moziba, a Bakkermanra, remélem időben odaérek :)

1 komment

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr31445703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.02. 20:26:00

Fantasztikusan jó film, már csak Spacey alakításáért is érdemes megnézni. Nálam újranézős lesz az biztos :)
süti beállítások módosítása