Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.29. 00:08 Tévésámán

Cloverfield (2008)

Mielőtt belevágnánk: ma végre sikerült posztert szereznem, Sweeney Toddost. Névre elrakták nekem, de egy elég ocsmány, koszos és gyűrött darabot kaptam - az a lényeg, hogy megvan. A 'fantasztikus' esti tévéfilmkínálat miatt reggel elkezdtem letölteni cikkem alanyát, és simán lejött, nagyon gyorsan. Következő amit leszedek majd, az a Hitman lesz. Még annyit a minőségről, hogy moziban vették fel, de csak egyszer lehet rájönni, mert a film közepén egy srác leül a székébe:) Sajnos a hang egy picit csúszott, de mivel a hangsúly nem annyira a beszéden van és legtöbbször, mikor megszólalnak, akkor nem látni a szájukat, ezért nem volt zavaró.

Manhattanben összegyűlik egy társaság, búcsúbulit tartani a Japánba hosszú időre elutazó barátjuknak, Robnak (Michael Stahl-David). Az ünnepelt tesója gyorsan lepasszolja a rábízott kamerát haverjának, Hudnak (T.J. Miller), aki mindenfélét megörökít a bulin, többek közt a neki tetsző lányt, Marlenat (Lizzy Caplan), a főszervező Lily-t (Jessica Lucas) és azt, ahogy Rob összeveszik barátnőjével, Beth-szel (Odette Yustman). Aztán valami történik. Elmegy az áram és óriási robbanás rázza meg a várost. Az összeverődött társaságból kiváló kis csapat együtt menekül, és folyamatosan egyre kevesebben lesznek. Mert valami megtámadta New Yorkot. És nincs egyedül. Hud pedig mindent rögzít...

A CINEMA Magazin azt írta, nézzem meg, ha szerettem a Blair Witch Projectet és a Világok harcát. Egyiket se láttam, viszont a Blair Witch-ről annyit beszéltek régen, hogy szinte mindent tudok róla, a Világok harcáról pedig még semmi jót nem hallottam. Mégis vonzott ez a film. Szerkesztés: Nemsokára adják az Ideglelést a tvben, úgyhogy majd megnézem, sőt azóta már hallottam olyanról, akinek tetszett a Világok harca.További szerkesztés: Blair Witch Project már olvasható a blogon.

Aki meg akarja nézni, az ne olvasson tovább!

Adott egy már-már ismerős szituáció: a nagyvárost lerohanja egy szörny.

A japán filmtörténelemben Godzilla és bajtársai/ellenfelei már több várost tönkretettek, láthattuk King Kong őrjöngéseit is, és helyszínünket, New Yorkot korábban lerohanta az amerikai Godzilla. De most van egy óriásunk, akinek neve sincs (még). Nincs arca, sosem látható egészben, csupán lépéseinek döngő hangját és hátborzongató morgását halljuk. Ráadásul magával hozta a - készítők szerinti - parazitáit, amik lepotyogva róla külön utakon járva pusztítanak - és ebben a lehetetlen helyzetben kapunk 5 főszereplőt (a 6., Rob öccse, Jason, nagyon hamar meghal, így nincs jelentősebb szerepe). Mindenki egyenlő, a tulajdonképpeni hős Rob, mert ő vezeti a csapatot, utána mennek a többiek, én mégis inkább Hudot nevezném meg főszereplőként. Ő az operatőr, az ő szemével, az ő kamerájával látunk mi - rajta keresztül ott lehetünk. Ez a mű igazi ereje, az hogy annyira valóságos, olyannyira beleélhető az egész.

Az első 10 perc nagyon uncsi - ha esetleg a karakterek motivációit akarjuk megérteni, akkor figyeljünk, de amúgy nem maradunk le semmiről, ha elkalandozik a képzeletünk. A robbanás után hirtelen mindenki felül majd a székében - és innentől a látvány meg a hang magával ragad. Mintha ott futnánk velük, érezhetjük a félelmüket, a kilátástalanságukat, a bátorságukat - mintha egyek lennénk Huddal. Amikor a szörny egészen közel van, az baromi hatásos, nem beszélve a helikopter lezuhanásáról.

Csupa ismeretlen színész szerepel, de jól játszanak. A CGI-grafika, amivel a lényeket rajzolták, nagyon élethűre sikeredett. Ami érdekes (és ezt korábban a Taplógázban ugyanígy tapasztaltam, csak ott elfelejtettem leírni), hogy egy csomó rejtett reklám van a filmben. Hud cipőjét többször is mutatják - Nike. Marlena közelijében a háttér egy Mountain Dew-s automata - ezeket sikerült észrevennem. Viszont ez nem negatívum, csak érdekesség. Ilyen majdnem mindegyik filmben van, főleg ha magyar...

Ez volt a 4. mozgókép, amire 10/10-et adtam az imdbn, ebből is látszik, hogy lenyűgözött, nem tudok rá rosszat mondani. Olyan, mint a 300 - mindenkinek látnia kéne. Jó film a 300, de a második nézésre már nem üt akkorát. Azt hiszem a Lóheremező ereje is az első nézésben rejlik, egyelőre ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.

imdb.com felhasználói szerint: 7.1/10 (8 év alatt 0.7-et csökkent.)

Szerintem: 5/5

Itt pedig az elsőként, még cím nélkül bemutatott trailer:

3 komment · 1 trackback

Címkék: horror sci fi áldokumentum


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr47401442

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cloverfield 2010.07.23. 09:32:02

Alapsztori: New Yorkot megtámadja egy óriási szörny, mi pedig azok szemszögéből követhetjük az eseményeket, akik ilyenkor apró hangyaként szoktak a földön szaladgálni.Húzónév: -Műfaj: szörnyfilmTrailer ittAmire számítottam: Hogy a szédüléses plakátok k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.02. 18:42:53

Eddig az év filmje, adtam rá 80 %ot

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.02. 18:43:39

Ja szerintem az említett mozis magazin nem igazán jó, én a Voxot veszem, sokkal jobb, informatívabb

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2008.04.02. 19:57:23

Épp azért veszem ezt meg csak akkor ha olyan filmről van szó benne, ami érdekel.
süti beállítások módosítása