Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.09. 02:52 Tévésámán

Beetlejuice (1988)

Sajnos csak ez és egy másik kép van az egész neten a tulajdonképpeni két főszereplőről, a másik kép pedig totál homályos, de ez azért jól illik ide (Szerkesztés: mi van?:)). Mit tudtam, mielőtt leültem megnézni? Tim Burton rendezte: meg kell néznem. Michael Keaton a címszereplő - őt bírom, úgyhogy miért ne? Mivel nagyon régen láttam a rajzfilm pár részét, gondoltam, hogy biztos jó lesz. Később majd elmondom a véleményem, előbb, hogy miről szól:

A Maitland-házaspár (Alec Baldwin és Geena Davis) autóbalesetet szenved és egy folyóba fulladnak. Újdonsült halottakként nehezen találják a helyüket a szürreális túlvilágon, és nem tudják elhagyni a házukat sem. Azért gondolják, ellesznek így egy darabig, amíg a túlvilág egyik hivatalában végre tudják majd fogadni őket. Az otthonukat viszont eladják és egy új család költözik a házba. A családfő (Jeffrey Jones) pihenni akar vidéken, a feleség (Cathrine O'Hara) egy kiállhatatlan alak, és ott van a nő nevelt, a férfi édeslánya, Lydia (Winona Ryder), aki különc és magányos.

Lydia képes látni a szüleinek láthatatlan Maitlandéket, akik ki akarják űzni az új lakókat a házukból. Igyekezetüket nem koronázza siker, de barátságot kötnek a kislánnyal. Túlvilági személyes segítő ügynökük tanácsa ellenére azonban elkövetnek egy nagy hibát: hogy elijesszék a lakókat, megidézik a "bio-ördögűző" Betelgeuse-t (Michael Keaton), aki hamarosan elszabadul, majd mágikus erejét bevetve az élők közé akar jutni és feleségül kívánja venni Lydiát...

Sztárparádé. Geena Davis-t szeretem, és mint már említettem, Michael Keatont is. Mindketten remekül játszanak, bár Keaton karaktere valahogy nem az igazi. Ő jól hozza, de nem is tudom, olyan fura, az arcát nem ilyennek képzeltem a mese után (igaz, ez az eredeti történet, amin a rajzfilm alapul). Winona Ryder 16 éves volt, mikor eljátszotta Lydiat, és nagyon jó. Ez a szerepe tetszett eddig leginkább mind közül, szerintem ő a legjobb. Alec Baldwinért nem vagyok oda, de itt ő is kitűnően teljesít. Catherine O'Harat már láttam a Narancsvidékben, ott szimpatikusabb, de itt ellenérzéseket kell kiváltania, szóval eléri a kívánt hatást, ahogy Jeffrey Jones is. A dagadt belsőépítész elég irritáló figura, de rajta kívül csak egy pici negatívum van.

Mégpedig az, hogy: A film eleje hangulatos, Maitlandék dominálnak elég sokáig. Hasonlóan a Nosferatuhoz és a '80-as évek slasher-horrorjaihoz, a főgonosz, a szörny csak későn jelenik meg - Betelgeuse belépője mégsem túl hatásos. Onnantól kb. fél órán át semmi izgalmas nem történik. A szeánsz után, mikor Keaton karaktere átlép a való világba, megint beindul a cselekmény - az előtte lévő részben csak a túlvilágon játszódó vicces részek a jók. A végére megint izgalmas lesz, a lezárás is poénos. A két kalipszó-táncos jelenetről nem tudok mit írni, nekem egyik se tetszett, de végülis az elsőben a színjátszók hozzáértése kitűnik és nagyszerű a koreográfia. Danny Elfman főcímzenéje remek, kár hogy csak kétszer hallható az egész játékidő alatt. A stop-motion figurák ismét óriásiak lettek.

Összességében nem volt rossz, az eleje meg a vége nagyon jó, a közepe kicsit gyengébb, de a remek színészekért érdemes megnézni.

imdb.com felhasználói szerint: 7.5/10 (8 év alatt 0.3-at növekedett.)

Szerintem: 4/5

Kiegészítés 2023-ból: Egy 4 lemezből álló Tim Burton blu-ray-kollekció részeként jutottam hozzá és éppen 15 év távlatából már más dolgok tetszettek benne. Érdekes, hogy a "címszereplő" mennyire vulgáris, ez egyáltalán nem maradt meg és hát ő egy hús-vér rajzfilm-figura akar lenni, ilyenek a képességei is, mint Jim Carrey-nek A Maszkban. A speciális effektek nagy munkát és sok időt vehettek igénybe, ez még ma is látszik, a mostani nézőknek tudniuk kell, hogy az életre kelő szobrokat, az arcukat megváltoztató házaspárt vagy a kígyóvá alakuló korlátot nem számítógép rajzolta, hanem rendkívül részletes bábokkal hozták létre! Ez bizony megsüvegelendő. Felnőtt fejjel pedig pont a táncos jelenet a csúcspont, annyira groteszk, váratlan és olyan jól játszik mindenki! Ott röhögtem, meg a gyűrűs poénnál, plusz a "pap" is nagyon jópofa lett. Az a véleményem, hogy a trükkök sora meg a sok régi, ismert színész játéka még most is megállja a helyét, ám a sztori és a poénok felett igencsak eljárt az idő - pláne úgy, hogy előbbi kizárólag mutatóban van. A lényeg tehát a látvány, minden más másodlagos.

Érdekességnek még annyit, hogy Infofreak nevű felhasználó az imdbről a '80-as évek 10 legjobb filmje között nevezte meg.

Szólj hozzá!

Címkék: horror vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr25372103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása