Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.06.03. 18:58 Tévésámán

Greenberg (2010)

greenberg_ver4_xlg.jpg

Évekkel ezelőtt csak azért néztem meg a Félelem és reszketés Las Vegas-bant, mert Christina Ricci szerepel benne. Mit ne mondjak, nagy csalódás volt, hogy egyetlen jelenete van, viszont maga a film érdekes élménynek bizonyult. Sajnos most megint ebbe a csapdába sétáltam bele, ráadásul tudatosan, ugyanis ezen a hétvégén először a nem túl jó Amityville-i horrort néztem meg kizárólag Chloë Grace Moretz miatt; tegnap meg ezt a borzadályt Juno Temple-ért. A Greenberg mentségére kijelenthetem, tisztában voltam vele, hogy egy számomra totálisan érdektelen művet fogok látni és azért Juno legalább 5-6 percet jelen van a végén, ami mégiscsak több az említett Ricci-féle egy jelenetnél, de így sem értem, miért kell ilyen filmeket csinálni... 

A film elején megismerjük Florence-t (Greta Gerwig), a fiatal lányt, aki Los Angeles-ben él és egy gazdag szállodatulajdonos asszisztense. Kicsit megterhelő a munkája, de szereti, a magánélete viszont korántsem problémamentes, hiszen egyik egy éjszakás kalandból a másikba kerül, miközben csak úgy elvan. Mikor főnöke elutazik nyaralni, a házát a testvérére, Roger Greenbergre (Ben Stiller) bízza. Roger 41 éves, asztalosmunkákból él, de valójában nem csinál semmit, furcsa, unalmas fickó, folyton ugyanazokban a ruhákban jár, vedel és hangulatingadozásai vannak. Ez a két ember, akik csak sodródnak az életben, megismeri egymást és egy se veled, se nélküled kapcsolatba kerülnek, amit a köztük lévő korkülönbség, Roger elviselhetetlen természete és Florence különcsége csak még nehezebbé tesz. Szerintetek összejönnek majd a végén vagy sem? 

065.jpg

Nagyon türelmes embernek kell lenni ahhoz, hogy az első 15 perc után ne kapcsoljunk el a Greenbergről, ez a film ugyanis nem szól semmiről. A címszereplő pofa egy senki, egyetlen tulajdonsága sincs, ami szimpatikussá tenné és ráadásként az a színész alakítja, akit rengetegen utálnak. /A személyes véleményem az, hogy Stiller úr munkássága producerként többre értékelhető, de azért néha neki is összejöttek jó mozik, lásd például a Mystery Ment./ A női hősben még talán van valami, ami miatt érdekelt volna a film, de Roger felbukkanása után ő mellékszereplő lesz, ezzel elveszik az egyetlen igazán figyelemre méltó aspektus. Az sem segít, hogy a mindig nagyszerű Rhys Ifans alakítja Greenberg legjobb barátját és bár örültem a vége felé Juno felbukkanásának, de ő sem képes emelni a színvonalon. 

Nem az a baj, hogy ez egy rossz film, mert van benne néhány jó poén és az életben is felbukkannak az itt látható alakok/szituációk. A gond az, hogy semmi nincs benne, ami megfogott volna. A főszereplő egy seggfej, a körülötte lévő összes alak közül egyedül a kutya normális, Florence mindennapjait meg egyszerűen fájdalmas nézni, mert komolyan nem értem meg azokat az embereket, akik hagyják, hogy mások ilyen szinten kihasználják őket... Ha már dráma, legyen valami drámai benne, azon kívül, hogy szenvedés végigülni; ha pedig vígjáték, akkor lehetne viccesebb, emlékeim szerint kétszer tudtam nevetni rajta. Az elején igen erőteljesen nyomják a figura zsidó mivoltát, amit ő letagad, ezt sem értem, miért volt fontos belevinni és igazából számomra az sem derült ki egyértelműen, hogy mitől lett Roger olyan, amilyen. 

De amit végképp nem tudok felfogni: Mi volt a készítők célja? Mesélni egy emberről, akivel semmi sem történik? Bemutatni a boldog tömegeknek, hogy a Greenberghöz hasonlóak köztük vannak? Miért kellett ezt megcsinálni? Még furább, hogy Stillernek csak színész volt, vagyis még csak az ő közismerten rossz vígjátéki ízlésére sem lehet fogni a dolgot. A válasz a két főkolompos személyében keresendő: Egyikük a mára már abszolút lényegtelenné vált és számomra mindig is érdektelen Jennifer Jason Leigh (író, producer és Beth alakítója), a másik meg a csupa unalmas és totál fura mozikon dolgozó Noah Baumbach (író-rendező). Tehát két semmilyen filmeket gyártó ember összefogott, hogy létrehozzanak még egy semmilyen filmet... Igazából még csak a színészeket se lehet méltatni. Ifans jó, Juno hiteles, de az összes többiek valahogy egybeolvadnak. Még a két főhős is annyira marginális, hogy arra szavak nincsenek, bár lehet, hogy Stiller és Gerwig tehetsége itt mutatkozik meg, hogy ennyire unalmasan tudják életre kelteni az unalmasnak, bénának, vesztesnek megírt karaktereiket.

105.jpg

Érdekességek: Juno és Chris Coy (a srác, aki az elején felmegy Florence-hez) később együtt játszottak a Little Birds-ben. A női főhős figurája szinte egy az egyben megegyezik Jennifer Jason Leigh Változó világbeli szerepével, Stacy Hamiltonnal. Sok olyan színészt láthatunk, akik híres hollywoodi szülőkkel vagy testvérekkel rendelkeznek: Ben Stiller két komikus gyermeke, J.J.L. egy forgatókönyvíró és egy színész lánya, Jake Paltrow (Beller haverja) Gwyneth Paltrow testvére, Juno Temple a rendező Julian Temple lánya, Dave Franco (Sara partiján az egyik fiú) James Franco öccse, Max Hoffman (ugyanazon a partin egy másik srác) Dustin Hoffman fia, Zosia Mamet (azon a bulin az egyik lány) pedig forgatókönyvíró és színész gyermeke. A mellékszereplők közt van egy Alessandra Balazs, ő biztosan magyar felmenőkkel büszkélkedhet, valamint akad még két vicces név is: Aaron Wrinkle (Ránc Áron) és Trent Gill (a gill jelentése kopoltyú). 

A Greenberg készítési költségéről nem találtam adatokat, de biztos olcsó volt; összesen valamivel több mint 6 millió dollárt hozott be. A kritikusoktól nagyrészt pozitív értékelést kapott. (Naná. Ami unalmas, nem szól semmiről, azt ki kell tüntetni...) 

Ne nézzétek meg....

Pontozás: 

imdb: 6.1 (Gusztustalanul magas pontszám.) 

Szerintem: 1/5 

Hírek: 

- Ben Stiller ostoba és értelmetlen folytatások készítésével fogja tölteni az elkövetkezendő éveket. Jön a Zoolander 2 (főszereplő és producer), a Madagaszkár pingvinjei (nem elég a három Madagaszkár és az ezzel azonos című animációs sorozat, itt csak pénzeli a mozit) és a Kidobós 2 (szintén csak producer). Már most megmondom, hogy ezek a filmek nem kellenek a világnak! (Az utolsó hála Istennek, csak terv maradt.)

- Rhys Ifans szintén egy hasonló értékű filmben játszik legközelebben, ez pedig a Bovaryné kétszázadik feldolgozása, a címszerepben Mia Wasikowskaval. Úgy látszik, mióta ez a lány felbukkant, sorban készítik a 19. századi irodalmi drámákat számára... 

Ma este végre folytatódik a Trónok Harca, ezen a héten pedig több film lesz, amit meg fogok nézni (ha tudok), de egyelőre 100%-ra csak az újabb cinegore-os kerekasztal témáját, A legsötétebb órát ígérhetem. Ezt a projektet viszont nagyon várom, mert freddyD-vel dolgozhatok együtt, még ha csak közvetve is:)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr545342417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása