Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.10.17. 22:01 Tévésámán

Killer Joe (Gyilkos Joe, 2011)

Killer Joe1.jpg

Ismét egy Juno Temple-film, amire már régóta vártam! Bár tegnap este elterveztem, hogy a Phantom of the Operát nézem, véletlenül beleütköztem egy képbe, ami az itt tárgyalt mozi dvdjéről készült, tehát már kiadták, meg lehet nézni, úgyhogy késlekedés nélkül beszereztem a saját kópiámat és elmerülhettem a texas-i redneckek mocskos világában...

killer-joe-middle.jpg

Chris (Emile Hirsch) nagy bajba kerül, mivel egy veszélyes fickónak lóg 25 ezer ronggyal és a nője is kidobja. Utolsó lehetőségként apjához (Thomas Haden Church) fordul, aki már új családot alapított. Azonban a faternak sincs pénze, így a srác egy füles nyomán kitalálja, hogy megöleti az anyját egy bérgyilkossal a biztosítási pénzéért. A terv azonban több sebből vérzik, a dolgok pedig csak tovább bonyolódnak, mikor a bérgyilkos Joe (Matthew McConaughey) a szerződés biztosítékaként Chris húgát, Dottie-t (J.T.) akarja magának. Vajon sikerül végrehajtani a rémes tettet? És ki mennyit kap a dohányból?

killer-joe-movie-poster-28.jpg

Olvastam pár dolgot és láttam néhány interjút Junoval, mikor erről beszélt, de azért erre nem számítottam... Azon ritka emberek egyike vagyok, akik sose látták Az ördögűzőt, pedig elsősorban az a horror tette igazán ismertté William Friedkin rendezőt, aki a Killer Joe-t dirigálta. De a sztori érdekelt, mivel erőteljesen valóságos helyzetet mutat be; a biztosítási csalás, a családon belüli gyűlölködés bizony gyakori, és sajnos a gyilkosság is az. De mindez egyszerre van jelen, nyakon öntve egy nagy adag feketehumorral, káromkodással, szexszel és ráadásul Texas-ban történik, egy isten háta mögötti lakókocsiparkban. A vizuális erőszak kezdetben finom, inkább csak durva dolgokról beszélnek, de aztán lesz verekedés, némi lövöldözés és egy elég brutális kínzási szekvencia is sorra kerül.

killer joe142342.png

Öt szereplő mozgatja az események szálait: a rossz társaságba keveredett Chris, akinek a húgán kívül senki sem számít a világon; az őrült, perverz és erőszakos Joe, aki rendőr létére mellékállásban bérgyilkosként dolgozik; az együgyű és az események sodrásában elmerülő Ansel (az apa); az ő új felesége, a csalfa és mocskos szájú Sharla (Gina Gershon) meg az ártatlannak látszó, torz lelki világú Dottie. A pénz, a szerelem és a szex állnak a középpontban, ahogyan a valóságban is, de a főszereplő srác személyes tragédiája; a férj és a feleség házasságának zátonyra futása és a Dottie meg Joe között kialakuló különös kapcsolat érdekes mellékszálakat alkotnak. A felbérelt mészáros ügye mögött egy hatalmas csavar rejtőzik, ami végül elvezet a kibaszott durva, letaglózó befejezéshez. Ez aztán tényleg rendesen mellbe vágott, vagy két percig bámultam a stáblistát, hallgatva az ott szóló ostoba countryzenét, miközben csak arra tudtam gondolni, hogy bazmeg, ez mennyire erős volt...

KillerJoe_6341732.jpg

Mindenki kitűnően teljesít, kivéve Emile Hirsch-t, aki szerintem csak azért került be a filmvilágba, mert jóképűnek mondható. Szerencsére őt ellensúlyozza a mindig nagyszerű Thomas Haden Church és a meglepően jó Matthew McConaughey. Gina Gershon kellőképpen romlott nőt kelt életre, a feladata az volt, hogy ellenszenves legyen és az is lett, Juno Temple pedig ismét bebizonyítja, hogy milyen jól tud zaklatott, problémás fiatal nőket életre kelteni. A sztori alapját Tracy Letts (ő egy férfi) színdarabja adja, a forgatókönyvet saját maga írta. Friedkin rendezése mellett a visszatérő motívumok (a villám, az eső, az ugató kutya, a sárga Corvette, meg az öngyújtó) és az erőteljes, sötét színű képek adják a Killer Joe lehengerlő erejét.

Juno with Emile Hirsch.jpg

Érdekességek: Az azonos című színdarabot 1991-ben mutatták be és 2010-ben megnyerte a Joseph Jefferson Awardot (a legjobb Chicagoban bemutatott daraboknak, ottani színészeknek, társulatoknak jár ilyen). Gina Gershon fanszőr-parókát viselt az ominózus ajtónyitós jelenethez:D A film a rengeteg pucérság és káromkodás miatt mindenhol magas korhatár-besorolást kapott, ám több fesztiválon nagy sikerrel mutatták be, Angliában már június végén vetítették a mozikban. A Killer Joe 10 millió dollárból készült, eddig alig 2 milliót hozott vissza, ám egyöntetűen pozitív a kritikai megítélése mindenütt. A Rotten Tomatoes-on ezt írják róla: "Erőszakos, viccesen morbid és tele van kitűnő alakításokkal. A Killer Joe bebizonyítja, hogy William Friedkin még mindig a régi, még akkor is, ha a történet egyeseknek talán túl szörnyű."

Killer Joe Dottie.jpg

Ez a film valami elképesztő, valós, csupa életszerű alakkal, életszerű helyzettel. A durvaság és az erőszak mellett a néhány jó poén még inkább üt, a színészek valóban szinte mind elismerésre méltóan játszanak, az egészre a koronát pedig a baromi beteg befejezés teszi fel. Tegnap éjjel még úgy gondoltam, nem tudom lepontozni, de ma azt mondom, simán megérdemli a maximális pontszámot, már csak Juno, Thomas Haden Church és Matthew McConaughey alakításai miatt is. 

Pontozás:

imdb: 6.7 (4 év alatt 0.8-at esett vissza...)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- William Friedkin következő rendezése az I Am Wrath című akció-thriller, Nicolas Cage-dzsel a főszerepben, amit 2 év múlva láthatunk. 

- A Juno Temple-ről szóló legfrissebb hírekért katt jobb oldalon (vagy itt) a Juno Temple Rajongói Oldalamra:) 

- Matthew McConaughey munkái közül most egy sorozat látszik egyedül említésre méltónak. A True Detectives-ben ő és Woody Harrelson nyomozók lesznek, akik egy 17 éve megoldatlan sorozatgyilkossági ügyben kutakodnak. 

A moziünnepesdi nem jött össze, viszont ma este nagy valószínűséggel megnézem a Nulladik órát Mozsárágyúval. További várható írások: Az Operaház Fantomja, A remény rabjai.

Végül itt van pár Juno Temple-interjú, ami a Killer Joe-val kapcsolatban, amiket én magam fordítottam: 

http://junotemple.blog.hu/2012/07/13/12_interju_killer_joe

http://junotemple.blog.hu/2012/07/30/16_interju_killer_joe_exclusive

http://junotemple.blog.hu/2012/08/10/18_interju_vitaminwater_killer_joe

Szólj hozzá!

Címkék: krimi thriller vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr274855253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása