Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.09.28. 20:59 Tévésámán

USA állampolgár: Körkép (Citizen USA: A 50 State Road Trip, 2011)

citizen1.jpg

Általában az HBO-s dokumentumfilmek elég jók szoktak lenni és mivel a múltkori Élelmiszeripar Rt. igen tanulságos volt számomra, így gondoltam, megnézem ezt is. Semmitmondó címéből és abból, hogy milyen későn adják, arra jutottam, talán valami érdekes, amiben az USA-beli emberek fura szokásait, meg ilyesmiket mutatnak be, de nem így lett. A véleményem a rövid ismertető után következik. 

Alexandra Pelosi egy amerikai dokumentumfilmes hölgy, akinek a férje korábban legális bevándorló volt. Ám miután megszülettek a gyermekeik, az apuka úgy döntött, felveszi az állampolgárságot, feleségét pedig ez inspirálta, hogy elkészítse legújabb művét, melyben arra keresi a választ, hogy miért akar annyi ember az Egyesült Államok polgára lenni? 

citizen-usa-50-06.jpg

Számomra nem újdonság, hogy számos országban rendkívül rossz embernek lenni. (A magyarok mindig csak panaszkodni tudnak, ám gondoljunk bele, hogy Afrikában és a háború sújtotta Közel-Keleten mennyivel elviselhetetlenebb a helyzet.) Szóval, Pelosi asszony mozgóképe azt festi le számunkra, hogy jujj de jó amerikainak lenni és jujj de szar mindenütt máshol. A hazafias énekekkel kísért rövid utazás során mind az 50 tagállamban eltölthetünk 1-2 percet, és a rendezőnő ezeken a helyeken megszólaltat néhány olyan embert, aki éppen akkor veszi fel az állampolgárságot. Megkérdezi tőlük, mi volt a fő ok, hogy ezt szerették volna és ők készségesen elmesélik. A Citizen USA mindent megtesz, hogy az általunk elképzelt kövér és ostoba egyesült államokbeli polgár képét lerombolja, de nekem inkább az tűnt ki belőle, hogy a bevándorlók teszik jobb hellyé az USA-t, nem az ottani emberek. A hölgy kamerája előtt megszólal három ismert amerikai is, akik mind bevándorlóként kerültek az országba: Madlene Albright (az USA első női külügyminisztere, cseh származású), Henry Kissinger (Nixon külügyminisztere, eredetileg német) és Gene Simmons (a Kiss énekes/gitárosa, magyar/izraeli gyökerekkel bír). 

Valójában nem sok mindent lehet írni erről a filmről, egyetlen érdekességet sem találtam róla, úgyhogy azok helyett álljon itt néhány példa, hogy miért mennek az emberek Amerikába és miért akarnak állampolgárok lenni: vallásszabadság, biztonság, lehetőségek, szabadság, véleményszabadság, a fogyatékkal élők segítése, ott a szexuális beállítottság miatt nem kell szégyenkezni, nincs nemi megkülönböztetés és nem kellenek kapcsolatok a boldoguláshoz. Legalábbis a megszólalók többek közt ezeket az okokat sorolták fel. 

citizen2.jpg

Az USA állampolgár: Körkép egy pozitív hangvételű, egyszerű, semmilyen dokumentummozi, amit akárki más is tudna csinálni. Alig volt benne érdekes pillanat, leszámítva a magyar hölgyet, a törpe hölgyet és Gene Simmons-t:) Nem kaptam tőle igazán semmi pluszt, sőt, azt mondom, értelmetlen megnézned, maximum akkor ajánlom, ha az amerikai álomról álmodozol... 

Pontozás: 

imdb: 5.6 (A patrióták nyomták a gombot:)) (Azért 4 év alatt így is lecsökkent 0.4-et.)

Szerintem: 2/5 

Jövő héten pénz áll a házhoz, úgyhogy nagy valószínűséggel letöltöm az iTunes-t és beszerzek pár filmet, amik még nem elérhetőek itthon. A szavazás nyertes mozijaihoz kevés kedvet érzek, de majd meglátjuk, talán még azokat is elkezdem. (Az iTunes egy nagy szar.)

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentum


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr254809076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása