Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.05. 21:45 Tévésámán

Underworld: Az ébredés (Underworld: Awekening, 2012)

Már az első rész óta nagyon kedvelem az Underworld-sorozatot, amiben a szép és halálos vámpírok harcolnak a bestiális külsejű, ám rendkívül intelligens vérfarkasok ellen. A két klán ősi háborújában alakult ki a románc a vérszívó Selene és az emberből farkassá váló Michael között, aminek eredménye végül a vámpírok klánjának megtépázása, meg egy elképesztő erejű hibrid létrejötte lett. Michael ugyanis a két faj közös ősének, Alexander Corvinus-nak az egyenesági leszármazottja, így képes túlélni mindkét éjszakai lény harapását, erejük pedig egyesül benne. Az első rész befejezése nyitva maradt, így várható volt a folytatás. Jött is az Evolúció, amiben a tiltott szerelmespár egy minden addiginál erősebb ellenféllel volt kénytelen szembenézni, az első vámpírral, Marcus-szal, és testvérével, az eredeti vérfarkassal, Williammel. Szerencséjükre Michael elképesztő ereje és maga Alexander Corvinus is őket segíti, így talán lesz esélyük a győzelemre - de mi vár rájuk, ha ez a kaland lezárul? Nos, annak idején nem tudhattuk meg a választ, mert a harmadik rész előzmény lett - kérdéses, hogy kellett-e ez, szerintem jól jött, de aligha volt annyira indokolt. Én csalódtam a Rise of the Lycans-ben, amiért Kate Beckinsale hiányzott belőle, éppen ezért örültem, amikor kiderült, hogy lesz egy újabb epizód, amibe ő is visszatér. Nekem ez már elég volt a megtekintéshez - most rátérek a cselekményre, remélem, még nem ment el a kedvetek Az ébredéstől a hosszú felvezetés miatt:) 

Az emberiség valahogyan rájön, hogy a vámpírok és a vérfarkasok nem csak a képzelet szüleményei, hanem igencsak valóságos lények, akik megfertőzik az embereket és így szaporodnak. A világ kormányai ezért összefognak, majd háborút indítanak a halhatatlanok klánjai ellen - emiatt még a szuper-vámpír Selene-nek (Kate Beckinsale) is menekülnie kell. Már éppen elhagynák a várost szerelmével, mikor rajtuk ütnek és a több száz éves nő elveszíti az eszméletét... Mikor felébred, fejjel lefelé találja magát egy hibernáló-kamrában, fogalma sincs, hogyan került ide, de nincs ideje gondolkozni, mert állig felfegyverzett biztonságiak támadják meg. Ezek nem is sejtik, kivel állnak szemben! Selene kiszabadul és nyomába ered a rejtélyes Kettes Alanynak, akivel valamilyen megmagyarázhatatlan kötés miatt agyi kapcsolatban van; látja, amit ő lát, ha elég közel kerülnek egymáshoz. Biztos forrásból tudja, hogy a Kettes egy hibrid, vagyis csakis Michael lehet az! Ám amikor végül rátalál, megdöbbenve szembesül vele, hogy az illető egy kislány (India Eisley). A gyermekben hihetetlen erő lakozik, emiatt célponttá válik: a rejtőzködő, világuralmi terveket szövögető farkasok el akarják kapni, hogy megszerezzék a hatalmát; a vámpírok el akarják üldözni maguk közül; az emberek pedig meg akarják ölni. A leányzó csak a hősnőre számíthat, így együtt kelnek útra, hogy felderítsék a háttérben álló összeesküvést - és hogy tulajdonképpen kicsoda a Kettes Alany, meg hogy mi lett Michael Corvin sorsa... 

Elkezdődött a film és az első néhány percben a korábbi három epizódból összeollózott jelenetek jöttek, ezután mégis beindul az Awakening: olyan halálokat mutatnak, hogy csak na! Van itt fejletépés, nyílt törés, nyakelvágás, szóval igazán változatos és véres módokon aprítják az ellenfeleket a "jófiúk". Selene minden addiginál gyorsabb, végre látjuk vért inni és hát Beckinsale bőrcuccban, hosszú kabátban meg jégkék szemmel kurvajól néz ki. A sztori tetszett, például amikor Selene felfedezte a lányt, ott marhára meglepődtem; később viszont a vérfarkasok rejtőzködési helye mégse annyira nagy szám, mert valahogy végig sejthető. Egyébként korántsem bonyolult a történet, de beleraktak mindent, ami az első részben jól működött: van egy gyűlölt mutáns, egy kitaszított vámpír (Selene), egy bürokrata vérszopó-nemes (Charles Dance), egy ellenséges tudós (Stephen Rea) és valaki, akiért a hősnő hideg szíve dobog. Az akció óriási, itt aztán premier plánban mutatnak mindent, fröcsög a vér rendesen, szóval a horrorisztikus elemekre sem lehet panasz.  

A főszereplő hölgy már kisujjból rázza ki a karakterét, végülis neki az a feladata hogy szép, szexi és halálos legyen, erre pedig Milla Jovovich mellett ő a legjobb. Stephen Rea és Charles Dance remekelnek, elég csak velük kapcsolatban a V, mint Vérbosszúra meg A postamesterre gondolni - mindketten veterán színészek, rájuk nem lehet panasz. India Eisley szép és olyan törékenynek látszik, éppen ezért óriási, mikor átalakul - sokkal jobban mutat, mint anno Scott Speedman. Ha pedig róla van szó: Michael Corvin benne van a filmben, de nem Speedman játssza, hanem egy hasonmása, akire számítógéppel rajzolták rá az arcot:P A fiatal vámpír meg a nyomozó szerintem érdektelenek, bárki mást felkérhettek volna ezekre a szerepekre. Két embert meg kell még említeni, az első Wes Bentley (Amerikai Szépség, Szellemlovas), aki a Selene-t elengedő tudóst alakítja (kimaradt a stáblistából); a második Richard Cetrone, aki az átalakult lycanek egyike, őt az első részben a hosszú hajú farkasként láthattuk, aki rendőrnek is beöltözik. A rendezők Mans Marlind és Björn Stein voltak, akik tv-sorozatos svéd úriemberek; az írók közt ott van Len Wiseman (az eredeti alkotók egyike), ő pénzelte a produkciót; valamint J. Michael Straczynski, a Babylon 5 atyja.  

Érdekességek: Scott Speedman kijelentette, hogy nem lesz benne ebben, erre az egyik producer azt nyilatkozta, hogy majd visszatér az ötödikben:) Az ébredés sajtóvetítése elmaradt; viszont pontosan ugyanazon a napon mutatták be, mint amelyiken hat évvel korábban a második részt. Ez India Eisley második filmje, az előző is egy horror volt, a Headspace. Egy vicces név a stáblistából: Benita Ha - ápolónőt játszott. 

SZPOJLEREK ITT 

Van valakinek ötlete, hogy hogyan jönnek rá az emberek az éjszaka gyermekeinek létezésére? Talán a Corvinus-hajó felrobbantása és utána a kommandós-akció az ősfarkas nyughelyén; plusz az ezek után maradt bizonyítékok miatt? Tényleg, ha visszaemlékezünk, Alexander azt mondja az Evolutionben, hogy ő takarított fel a fiai után, vagyis, ha meghal, nincs, aki elfedje a nyomokat! Lépjünk tovább: tegye fel a kezét, akinek leesett, hogy a tudós megrendezte a saját fia halálát! Gondoljunk csak bele: amikor a nyomozó kérdéseket akar feltenni neki, a doki azt válaszolja: nem történt szökés, és hogy mivel a fia a fertőzés áldozata lett, ezért a lehető legkomolyabban veszi a kérdést. Aztán persze kiderül, hogy a fiú nagyon is él, ő az óriás vérfarkas. Szóval ez nekem fel se tűnt. Pár fura dolog: a letépődő testrészeknél mindig kifröccsen a vér, de mondjuk mikor Selene benyúl a srác mellkasába és kihúzza a kezét, az nem véres; a vérivás után a szájukon sincs folt; a harcok végén pedig a kezeiken sem. Tutira R-es besorolást kapott a mű, úgyhogy akkor már odafigyelhettek volna az ilyen részletekre... Még egy hiba, amit a neten olvastam: Honnan veszi elő kedvenc vámpírnőnk a gránátot, amivel végül elpusztítja gigászi ellenfelét? Merthogy zsebe nincs, az övén nem függenek gránátok, tehát totál érthetetlen, hogyan kerül az éppen akkor oda. És most jut eszembe, hogy ezt az ötletet egyenesen A Karib-tenger kalózai első felvonásából lopták, ahol a bombadobálós csontit ugyanígy szívatja meg Jack kapitány... Selene itt a harcos filmes anyák sorába lép (pl. Ripley, Sarah Connor). 

SZPOJLER VÉGE 

Az Underworld: Awekening 70 millió dollárból készült és több mint 145 milliót hozott vissza. Február 21-éig bezárólag ez volt 2012 második legnagyobb bevételű filmje, igaz, a "hozzáértők" leszólták...  

Nekem viszont nagyon tetszett a negyedik Underworld, ami olyan, mintha az első rész alapján készült volna, merthogy szinte ugyanazok az események vannak benne - de sokkal durvább, véresebb és látványosabb! A negyedik részek egyébként szinte mindig tetszenek (Ómen 4, Alien 4), ezzel ugyanígy vagyok. Aki szerette az eredetit, annak ez is biztosan elnyeri az elismerését.  

Pontozás: 

imdb: 6.7 (4 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Biztos, hogy megnézem majd újra!) 

Hírek:

- Len Wiseman rendezi az új Totall Recallt, amiben Schwarzi helyett Colin Farrellnek lesz emlékmása, a női főhőst Kate Beckinsale kelti életre. 

- J. Michael Straczynski írója és producere a készülő The Adventures of Apocalypse Al nevű tévésorozatnak - ez ám a figyelemfelkeltő cím! 

- Stephen Rea a Styria című fantasy/horrorban Eleanor Tomlinson és Marozsán Erika partnere.  

- Wes Bentley-t pár hét múlva Az éhezők viadalában láthatjuk, valamint együtt játszik Amanda Seyfrieddel és Juno Temple-lel a Lovelace-ben, ami a híres pornósztár, Linda Lovelace életéről szól, a címszereplő Seyfried lesz. (Mindkettőt láttam, írtam is róluk.)

Várható írások: Mr. Nobody, a Mulholland Drive értelmezése.

Szólj hozzá!

Címkék: horror akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr184291491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása