Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.02. 14:53 Tévésámán

Kaboom (Nagy badabumm, 2010)

Az ember néha belefut olyan alkotásba, amiről nem sok ötlete van, hogy mi lehet, de pár dolog miatt mégis érdekli. Így voltam anno a Prozac Nationnel, amit csak azért akartam látni, mert az volt az első film, amiben Christina Ricci levetkőzött - és kb. ennyi is maradt meg belőle, ami elmond egy-két dolgot a színvonaláról. (2016-os megjegyzés: Túl fiatal voltam, hogy megértsem...) Most megint hasonló helyzet állt elő, a Kaboom ugyanis az első mozi, amiben megnézhetjük Juno Temple-t meztelenül, de érdekelt még a figyelemfelkeltő címe és az imdbn talált sci-fi besorolása miatt is. Előzetes vizsgálódásaimból annyit szűrtem le, hogy ez a film a szexről szól és ennyi, de akkor furdalni kezdte az oldalam a kíváncsiság, hogy mi benne a sci-fi? Férfiként ki ne lenne kíváncsi a kedvenc színésznőjét levetkőztető mozira, pláne ha az tudományos-fantasztikus, átszőve keféléssel?:D Aki erre a kérdésre "engem nem érdekel"-t mondana, az ne olvasson tovább!

Smith (Thomas Dekker) 18 éves, főiskolás srác. Elsősorban a fiúkhoz vonzódik, de néha lányokkal is lefekszik; bulizni jár és idegeskedik a szobatársa különös viselkedése miatt. Ráadásként van egy visszatérő álma, amire nem tudja a magyarázatot - egészen mostanáig, ugyanis elmegy egy újabb buliba, ahol meglát két csajt, akiket az álmából ismer. Azon az estén rengeteg különös dolog esik meg vele, például szoros kapcsolatba kerül a szexi Londonnel (J.T.) és félelmetes víziója lesz állatmaszkot viselő fickókról, akik üldözik. Eztán megtudhatjuk, hogyan próbál meg Smith fiúkkal ismerkedni; hogy legjobb barátja, Stella (Haley Bennett) miként akar szabadulni leszbikus kapcsolatából; Londontől pedig tanácsokat kaphatunk a lepedőakrobatikáról - ám ezalatt lassan egyre több megmagyarázhatatlan dolog történik. A szálak összefutnak, mindenki érintett, az összes srácnak van valami titka és közben felsejlik egy küszöbön álló globális katasztrófa képe. De mi köze Smith-nek ehhez az egészhez, miért akarnak tőle annyian annyifélét és mi lesz a világ sorsa? 

SZPOJLERVESZÉLY INNENTŐL! 

Amennyit tudtam róla, az alapján már gondoltam, hogy itt valami nagy dologról van szó, aztán belenéztem a filmbe és pont azt a jelenetet pillantottam meg, amiben egyik kedvenc együttesem, a Ladytron Weekend című száma szól - ezzel előre megvásároltak a készítők:D Elkezdtem nézni és sorba jöttek a jobbnál jobb poénok, amik közt minden néző találhat olyat, amit ízléstelennek ítélhet; a zene sem volt rossz és a buta tinivígjátéki felszín alatt megbújó fantasy-mellékszál folyamatosan fenntartotta a figyelmemet. Bekövetkeztek előre nem látható csavarok is, meg ott volt a Lorelait (Roxane Mesquida) körülvevő természetfeletti aura, ami valahogy totál természetesnek hat és ez annyira fura, hogy már tetszett. Amikor kiderült, mi van a háttérben, egyre izgibbé vált az egész, aztán vége lett és pislogtam, hogy mi a túró ez a barmó befejezés?

A legkülönösebb az a Kaboomban, hogy ha kivágnánk az összes szeretkezést és szexszel kapcsolatos dolgot, akkor egy kb. 30-40 perces sztorit kapnánk, egy közepes fantasy-t, ami mintha valami gagyi sorozat epizódja lenne. A kevertségével az egyetlen baj az, hogy a sztori elsikkad a szereplők szexjelenetei közt, mintha csak azzal a szándékkal készült volna az egész, hogy "válasszunk szép fiúkat és lányokat, aztán fektessük le őket egymással". Amikor ennek vége szakad, felszínre kerül a sci-finek nevezett akármi és ekkor szembesülhetünk vele, hogy az író-rendező-producer-vágó Gregg Araki sokkal jobban ért a fiatalok kapcsolatainak bemutatásához, mint a természetfeletti összeesküvésesdihez. Az alapötlet jó, mert a műfajok kutyulásával olyan embereket is rá lehet venni, hogy nézzék meg ezt, akiket nem érdekelne egy vígjáték a szexről, de a Kaboom éppen emiatt bukik meg. Ha egy sima dugásos, ostoba komédiának készült volna, ahol a homoszexualitás kérdését boncolgatják, akkor sokkal királyabb lett volna, mert így valami olyan akar lenni, ami nem tud. 

SZPOJLERVESZÉLY VÉGE 

Juno Temple az első negyedben jelenik meg, végig csodásan néz ki és bár ellenérzéseket kellett volna kiváltania, az ő arca párosítva London alapvetően kedves és jó fej személyiségével mégiscsak szimpatikussá tette ezt a "rosszlányt". Rajongóinak körében (vagyis külföldön) hírhedt ez a mozi, hiszen majdnem ugyanannyi időt van benne pucéran, mint ruhában; a végén pedig még meg is kötözik - az a jelenet a kocsiban pedig marhajó, mikor kiszabadul. Thomas Dekker szimpatikus, de valahogy mégsem szurkoltam neki igazán, nem tudom miért. A mellékszereplők közül Haley Bennettet meg Roxane Mesquidat emelném ki, mert ők szépek, a többiek érdektelenek.  

Érdekességek: Gregg Araki homoszexuális, de saját bevallása szerint nem "meleg filmrendező". Thomas Dekker a House-ban volt a vallásos gyógyító srác, a valóságban pedig a csodálói találgatják, hogy milyen beállítottságú. Ő maga azt vallja: "Eddig valódi kapcsolatom csak nőkkel volt, de nem ragaszkodom hozzájuk. Ha lehetőséged van, hogy bármit kipróbálhass az életben, miért mondanád, hogy ezt és ezt nem próbálnád ki soha?" Juno Temple így vall a filmes szexualitásról: "Úgy gondolom, az embereknek nem kellene idegeskedni, ha erről kell beszélniük, mert ez mindenkit érint. Az erőszakos jelenetek számomra sokkal megterhelőbbek, mint bármelyik szexjelenet. Az erőszakot sokkal ijesztőbbnek tartom. Tavaly lőnöm kellett egy fegyverrel [a Killer Joe-ban] és ezt sokkal inkább idegőrlőnek találtam, mint egy szexjelenetet. Szerintem a szexualitás fontos. Ez tesz azzá, aki vagy. Ettől leszel nő, ettől változol, növekedsz és tisztában leszel tőle a testeddel. Ha forgatunk, az nem valóságos. Elég fura, hogy például megmondják, hová rakd a lábad. Koreográfiára épül és korántsem izgató. De nem, nem félek felfedezni a szexualitást a vásznon."

A 2010-es Cannes-i Filmfesztiválon elsőként ennek a filmnek ítélték oda az új Queer Palm-díjat, amit a jövőben is olyan mozgóképnek adnak majd, ami hozzájárul a melegek, leszbikusok és biszexuálisok ügyének támogatásához. A Kaboom készítési költségei ismeretlenek, 116 ezer dollárt hozott vissza, kritikai fogadtatásáról szintén nem találtam adatokat.  

Egyrészt tetszett, mert vicces és tele van jó csajokkal, másrészt viszont a történettől sokkal többet vártam, a befejezése pedig iszonyúan gagyi. Fogalmam sincs, mihez tudnám hasonlítani; mindenképpen eredeti, de nem annyira jó, mint vártam. 

Utólagos szerkesztés: Sokat gondolkoztam ezen a filmen és rájöttem, mi a "hibája". Ellentétben mondjuk a Priscilla, a Sivatag Királynőjével és a Dirty Girllel, a Kaboom semmit nem tesz azért, hogy szimpatikusnak lássuk a homoszexuális karaktereket. Míg a Priscillában a három főhős közül legalább egyet biztosan megkedvelünk; a Dirty Girlben szereplő Clarkkal is hamar megbarátkozunk; addig az itteni Smith bemutatásában semmi pozitív nincs. Lehet, hogy Gregg Araki rendezése közelebb áll a valósághoz, de ettől még nem segíti jobban a melegek elfogadását. 

Pontozás: 

imdb: 5.7 (4 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- A szőke Thort alakító Chris Zylka felbukkan majd A csodálatos Pókemberben is. 

Várható írások: Kojak Budapesten, A király beszéde, Underworld 4, a Mulholland Drive értelmezése és még valami Juno Temple-ös. 

Mivel a Weekendből csak rossz minőségű felvételek vannak a youtube-on, így inkább belinkelem az abszolút kedvenc Ladytron-számomat, a Burning Upot:

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy thriller vígjáték sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr774284597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása