Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.08. 22:21 Mozsárágyú

Hyppolit, a lakáj (1931)

     A valódi szórakoztatás, az igazi vígjáték egy mintapéldányával állunk szemben. De mivel is, egészen pontosan? Kabos Gyula, Csortos Gyula és maga a történet. Ennyi.

     Kabos játssza, mit játssza, megvalósítja az újgazdag Schneider Mátyást, aki annak ellenére, hogy most felveti a pénz, egyáltalán nem él szükségtelenül fényűző életet. Van egy csodaszép és belevaló leánygyermeke, Terka (Fenyvessy Éva) és egy felesége (Haraszti Mici), utóbbival azért van egy kis gond, illetve ő eredményezi a főgondot; a nagyvilági, előkelők életét élni kívánó kedves mama úgy dönt, kéne még egy lakáj is a házba. És a lakáj jön: Hyppolit (Csortos) az épületbe való belépésétől kezdve totálisan megváltoztatja a háziak mindennapjait. Többévi szolgálatban állt "A Gróf Úrnál", aki mindig szmokingban költötte el ebédjét, támogatta a művészetet, satöbbi. Így Schneideréknél is ez lesz a módi, mármint a kötelező viselkedés. A család feje mulatságosabbnál mulatságosabb helyzetekbe kerül Hyppolit "mániájának" köszönhetően, a feleség kénytelen betartani a diétát, Terka meg nem akar hozzámenni egy nem általa választott férjjelölthöz, szóval van itt gond. A dolgokat tovább bonyolítani pedig itt van Benedek István (Jávor Pál), akinek Terkáért dobog a szíve, és megérkezik Mimi Művésznő is (Erdélyi Mici), akiről senki nem sejti, kinek a kicsodája, de az biztos, hogy Schneider tudja.  


Szerintem lenyűgöző a film, először is, mert az alapkonfliktus nagyon jó. Egy pali, akinek fogalma sincs a nagypolgári élet csillogó világáról, és egy pali, aki csak ezt tekinti létező életformának. Külsőre ellentétei egymásnak, és nincs egy olyan pillanat, amikor értenék a másikat. A leghaloványabb poénból is hahotát eredményeznek. Zsenik. A mellékszereplőket jól kitalálták, mindegyik egy külön embertípust jelenít meg. Hozzádobtak még jó sok olyan fazont, akinek már a megjelenése miatt is óriási a röhögés, és persze a ma már halhatatlan dalok szintén jól illeszkednek a történetbe (Köszönöm, hogy imádott és a Pá, kis aranyom pá).

Félreértések áradata és jó sok Kaboskodás a film alapja. Külön kiemelném még Szenes Ernőt, aki Tóbiást, az egyik alkalmazottat játssza, neki köszönhető a Hyppodrom szó végtelenül viccessé válása a magyar filmtörténetben. Szerencsére nem csak lopják a pénzt kis hazánkban, hanem értelmes dolgokra is fordítják néha; sikerült felújítani minden szempontból a művet, hogy még egy csomó generáció megcsodálhassa. Már ha vevő lesz rá, és nem a tvájlájt meg a planétaszületik kell nekik. Hyppolitot kell nézni, meg hasonlókat, van miből mazsolázgatni, hiszen nem mindig az álompontnetről szólt a magyar filmgyártás. Szóval jó szórakozást emberek!

      Az egyik az említett két dalocska közül ide jön most. Levették...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr561740763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása