Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.03.15. 11:22 Tévésámán

Willow (1988)

Hosszú idő óta először telt el péntek 13. úgy, hogy nem néztem egy Jason-filmet se. Viszont legalább kialudtam magam. Tegnap választani kellett: vagy A tökéletes trükköt és a Piszkos tizenkettő harmadik részét nézzük, vagy ezt. Miután Mozsárágyút inkább ez érdekelte (és őszintén szólva engem is), ezért a másik kettőt majd máskor nézem meg.

Mit látunk, ha ránézünk erre a filmre? Nem adtak neki hülye magyar alcímet. És ez nagyon jó. Emellett az eredeti szinkronnal adta a film+, így már duplán nagyon jó! George Lucas... Bizony, a Csillagok Háborújának atyja kacsintgatott más irányokba is, nem akart leragadni űreposzánál - sajnos azonban sem az ő neve, sem a többieké nem volt elég ahhoz, hogy a Willow igazi sikerfilm legyen.

Egy más időben, egy más világban a nelwynek, ezek az apró termetű emberkék békében és nyugalomban élnek. Főhősünk egyikük, Willow (Warwick Davis), aki földművelésből és varázstrükkök előadásából tartja el magát és kis családját. A helyi főgóré (a rendkívül érdekes arcú Mark Northover) persze piszkálja, viszont a többiek szeretik őt. Miközben éppen szánt, gyermekei egy daikini csecsemőt találnak a folyóparton (daikini=ember). Hősünk elsőre nem akarja befogadni, de felesége és utódai megszeretik a vörös hajú csöppséget, így velük marad. Hamarosan a falura démoni kutyák támadnak és kiderül, hogy a csecsemőt akarják. Willow-nak így egy csapat élén el kell hagynia otthonát, hogy eljuttassák a kislányt a népéhez. De az apróság nem akárki! Ő Elora Danen, Tir Asleen jövendőbeli uralkodónője! És életben kell maradnia, különben a gonosz Bavmorda királynő (Jean Marsh) elpusztítja a világot!

Így aztán a pici hősnek meg kell védenie a még kisebb királylányt - szerencsére belebotlik egy nagyszájú fegyverforgatóba, Madmartiganbe (Val Kilmer) és segítségére van még két bohókás manó (Kevin Pollak és Rick Overton) meg az állattá változtatott hatalmas varázslónő, Fin Raziel (Patricia Hayes) is. 

Szeretem a régi fantasztikus filmeket, vagy olyanokat, mint a Brazil, amik bővelkednek fantasy-elemekben. Számomra egy báb-sárkány meggyőzőbb és hatásosabb tud lenni, mint egy számítógéppel rajzolt, a makettek és a maszkmesteri munkák pedig még hitelesebbé teszik a látványt.

Ez egy mese, egy valódi mese. Van benne sárkány, királylány, legkisebb fiú, gazemberből hőssé váló férfi, varázslók, törpék, manók, koboldok, tündér - ami kell. A történettel nincs komolyabb gond, így rá is térnék a színészekre: A törpe színjátszók nagyon jól teljesítenek, Davis-nek itt komoly feladat jutott, de nagyszerűen helytállt. Kilmer vicces és ő a szépfiú, a széplány pedig Joanne Whalley. Van még nekünk jó varázslónő és gonosz boszorkány (utóbbi elég félelmetes), na meg Pollak és Overton manókként (a legviccesebbek az egész bagázsban), a kisbabát játszó ikerpár tagjai pedig olyan hihetetlen arckifejezéseket csinálnak, amiket ilyen korú babáktól az ember el se tudna képzelni.

Joanne Whalley-ről itt egy kép, tényleg szép volt anno, nem? Nem is ragozom tovább: ez egy remek fantasy-mese, hiába két órás, nem is tűnik föl, hogy oly hosszú. A karakterek szerethetőek, az akció néhol az eltelt 20 év miatt megmosolyogtató, de összességében ajánlom mindenkinek.

imdb.com felhasználói szerint: 7.3/10 (7 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Jó lenne megnézni az ehhez hasonló Legendát is, sajnos a múltkor nem tudtam, mikor adták. (Azóta már láttam és megszületett a cikk róla.)

Egy kis hírek innen felőlem: Megvettem a Watchmen-képregényeket, amiket folyamatosan olvasok, aztán ha majd kiadják dvdn, akkor megveszem a filmet is és összehasonlítom őket. (Remélem a Rendezői Változat is elérhetővé válik majd itthon. - Sajnos ebből nem lett semmi.) Március 15. ellenére ma csupa szemét lesz a tvben, semmi nézhető, úgyhogy ki tudja, mikor jövünk legközelebb.

Mozsárágyúnak és a hölgyolvasóknak itt egy Val Kilmer-kép a filmből:) Végezetül pedig jöhet egy eredeti trailer. Ezeket úgy szeretem, olyan igazi videokazettás hangulatuk van:

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr481003157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása