Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.07. 10:32 Tévésámán

La Mancha lovagja (Man of La Mancha, 1972)

Végre sikerült megnéznem ezt a nagyszerű alkotást. Igaz, hogy éjfélig kellett várni rá, és már vagy tízszer volt, de soha nem tudtam megnézni különböző okok miatt... Na de most már ezen is túl vagyok és felvettem videóra! Bár nagyon régen láttam először, de ez olyan mű, amit az ember nem felejt el... Fantasztikus három helyen futó történet van, 3 hely, de csak 2 szál. Lássuk hát:

Miguel de Cervantes (Peter O'Toole), a költő, egykori katona, színész és színműíró hű szolgálójával (James Coco) az Inkvizíció börtöneinek egyikébe kerül (nem derül ki világosan miért is, de feltételezhető, hogy a legújabb műve miatt). Ott nem elég, hogy várakoznia kell a kihallgatására, de rögtön szembe kell néznie az ott raboskodó aljanéppel. Mielőtt a bűnözők széttépnék, az önjelölt helyi vezető, A Kormányzó (Harry Andrews) megmenti őt, de rögtön tárgyalást tart és ítéletet akar mondani a fejére. Cervantes vakmerő módon védőbeszédként előadja nekik a Búsképű Lovag történetét, amelyet a rabok segítenek neki eljátszani, mi pedig láthatjuk amint a sztori valósággá válik:

Don Quixote de La Mancha (Peter O'Toole), akit azelőtt Alonso Quijananak hívtak, a középkor regényei és kódexei hatására saját magát fényes páncélú lovagnak képzelve elindul kalandot keresni. Öreg kora ellenére óriási lendület és szenvedély van benne, hajtja ez a múltba veszett idea. Útját egy igáslóból lett csatamén nyergében teszi meg, és elkíséri őt Sancho Panza (James Coco), az egyszerű földműves, aki valami megmagyarázhatatlan okból nagyon kedveli gazdáját. Don Quixote szélmalommal harcol, "aranysisakot" szerez és találkozik szíve hölgyével, Dulcineaval (Sophia Loren), aki a valóságban csupán egy cseléd, ráadásul a legősibb foglalkozás művelője is és az egyszerű Aldonza névre hallgat.

Miközben La Mancha lovagja saját kis világában leledzik, lassan magával rántja fegyverhordozóját és úrnőjét is ebbe a különös, csodás álomba. Azonban mindennek lassan vége szakad, mert Quijana unokahúga (Julie Gregg) szeretné ha bácsikája meggyógyulna, ezért férjével, az orvos Dr.Sanson Carrascoval (John Castle) elindul, hogy visszarántsa hősünket a valóság sivárságába...

Musical ismét. A Sweeney Toddal ellentétben itt szinte az összes dalszöveg tökéletesen érthető, bár egy picit furcsa, hogy van olyan párbeszéd, mikor az egyik fél énekel (angolul), a másik fél pedig beszélve válaszol (magyarul). Egyébként szinte biztos, hogy a verziót, amit láttam, átszinkronizálták, bár az is lehet, hogy csak rosszul emlékszem. A történetvezetés nagyon jó, az eleje egy ideig szinte szótlan, addig, amíg Cervantes és szolgája a börtönbe kerül. A film tulajdonképpen onnan ragad magával, miután elkezdődik a rögtönzött előadás, majd átlépünk a történeti síkra, Don Quixote valóságába.

Tehát egyszer van az itt és most, ahol a költő raboskodik egy börtönben. Aztán az itt és most, ahol a színész előadja védőbeszédként az előadást. Van az előadásban lévő itt és most, ami a börtönben van, a főhősök és a többi rab is szerepet játszik. És végül van a film tulajdonképpeni ideje, az az itt és most, mikor La Mancha lovagja, Sancho, Dulcinea és a többiek valódi alakok, bár hasonlítanak azokra, akik a zárka színpadán adják elő Cervantes irományát. Tehát tulajdonképpen mindenki 3 szerepet játszik, pl: Cervantes saját maga, de közben ő az a Cervantes, aki eljátssza Don Quixotet, és ő Don Quixote maga.

Az imdb egyik hozzászólója, malvernp szerint a film jó lett, de nincs megelégedve a címszereplővel. Nos engem is meglepett, hogy nem O'Toole énekelte a dalait, hanem egy stáblistán sem jelzett, ezzel az egyetlen filmes munkával bíró énekes, Simon Gilbert. Az ok az, hogy O'Toole nem igazán tudott énekelni. Ugyanez a helyzet állt elő Sophia Lorennel is, ő azonban maga adta elő összes dalát, de azokat sok helyen megvágták és kicsit átalakították. Éneklés szempontjából James Coco viszi a pálmát, valamint A Kormányzó éneke szintén nagyon tetszik, érdekes, mély, öreges hangja miatt.

A színészi játékra szerintem viszont nem lehet panasz. Peter O'Toole Cervantese valóban kissé gyenge, erőtlen karakter, de amint színészkedésre kerül sor, rögtön mintha kicserélték volna. Hibái ellenére szimpatikus alak, kissé Petőfi-szerű. Don Quixote pedig óriási. Emberünk hatalmas átéléssel játssza a Búsképűt, a kinézete is remek lett. Szóval, annak ellenére, hogy nem ő énekel, baromijó. Sophia Loren szépsége teljességében van jelen, alakítása erőteljes, sugárzanak belőle a figura érzelmei. James Coco gyakorlatilag ugyanazt a figurát játssza mind a három szerepében, csupán annyi a különbség, hogy egyszer gazdámnak, egyszer uramnak szólítja a főhőst. Julie Gregg, az unokahúg nagyon csinos és a hangja is kellemes, kár hogy keveset énekel. Brian Blessed Pedroja, aki a börtön helyi izomagya, és a főhajcsár a Don Quixote valóságban, rendkívül meggyőző rosszfiú. John Castle rövid ideig játssza valós alakját, A Herceget, de tökéletesen hihető róla, hogy lázítás miatt került rabságba, Dr.Carrascoként pedig olyan, mintha ő lenne az igazi gonosz a történetben, maga A Nagy Varázsló, A Tükrök Lovagja. Pedig csak meg akarja gyógyítani szerelme bácsikáját. Viszont érdekes feltételezés, hogy az örökségre hajt, mert a szép kis Quijana vagyon feleségéé lesz, ha az öreg elhalálozik - lehet hogy ez hajtja. További érdekesség, hogy ezt a filmet bemutatták hazánkban, 1974-ben.

Egyszerűen nagyszerű. Don Quixote dalát, a Lord of La Manchat nehezen felejti az ember, és a többi dal is jó. Mindenkinek ajánlom megnézésre.

imdb.com felhasználói szerint: 6.6/10 (8 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

Szerintem: 6/5

Éjjel még nagy valószínűséggel megnézem az Ollókezű Edwardot és ejtek róla néhány szót. Tudományos szövegírás nevű tantárgyam beadandó feladatának Tim Burton világát választottam,ezért most az ő alkotásai vannak soron.

Szólj hozzá!

Címkék: musical


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr87369579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása