Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2021.10.16. 13:14 Tévésámán

Indulás (Then Came You/Departures, 2018)

then-came-you-2018-bluray.jpg

Minden vasárnap végigbogarászom a port.hun a kedvenc csatornáimat, amikből összeállítom A héten a tévében listát az oldal számára (már évek óta csinálom, amint elkezdtem, egy másik oldal gyorsan le is koppintott). Minden héten akad valami, amit ajánlhatok nektek és nagy ritkán belefuthatok valami olyanba, ami felkelti a figyelmemet. Legutóbb ilyen volt A korong, most pedig az Indulás

Ezt a mozit már ismeretem, még a régi időkből, amikor fanatikus Maisie Williams-rajongó voltam. Mostanra már nem vagyok az, bár a múltkor Az új mutánsokban tetszett a játéka, ahogy itt is. Manapság kevésbé ismert a kisasszony neve, legalábbis itthon, hiszen immár 2 éve véget ért a  Trónok Harca, ami ismertté tette. Azóta még itt-ott bele lehetett botlani Maisie-be, de mostanra valami fura űrlény lett belőle, aki egy meghatározhatatlan rasszból származó, erőteljesen homokosnak tűnő sráccal finoman szólva érdekes ruhákat propagál. Viszont mielőtt elért volna erre a szintre, még letett ezt-azt az asztalra, ezek egyike cikkem tárgya.

r_2.jpg

Calvin (Asa „Hugo” Butterfield) betegnek tűnik, folyton a lázát méri, a vérnyomását figyeli, kontrollra, terápiára jár, közben viszont talán nincs semmi baja. Az önsegítő körben ráakaszkodik a nagyszájú, hangos és feltűnő Skye (M.W.), aki rögtön kalandokba meg egyéb balhékba szeretné belerángatni a fiút, csak ez korántsem olyan egyszerű. Aztán Calvin a lány hatására fokozatosan leveti a magába fordulás páncélját, a két különös fiatal pedig együtt indul neki Skye bakancslistájának. Lesz mit csinálni, de az idő kevés, a kék hajú hölgy ugyanis gyógyíthatatlan rákban szenved. Vajon sikerül teljesíteni mindent, amit szeretne – és milyen hatással lesz mindez Calvinre?

„segíteni egy nyomin”

Asa Butterfieldet anno még A leleményes Hugoként láttam, az a mozi cuki és kedves; Maisie Williams-hez pedig az Eszméletet, Az internetes zaklatót vagy a Stealing Silvert tudnám kötni a tehetsége bizonyítására. Itt már az első pár percben megnyertek, mert cikkem tárgya nem alapul semmilyen képregényen vagy könyvön, tehát egyedi, jó a zene, szépek a színek és lehet röhögni is (pl. az elején a „hererák”-szekvencián). Talán nem túl nagy szpojler ha elmondom, a készítők nem a Csillagainkban a hiba irányába indultak el, itt most valami másról van szó.

fire_maisie_tongue_2.jpg

A történet lényege a „nem találom a helyem a világban”, amit minden tini átérez, a két központi karakter erre reagál, mindketten extrém módon: Skye harsány, feltűnő és jó értelemben véve gátlástalan; Calvin magába zárkózik, elvonul a valóságból – azonban mindkét módszer ahhoz vezet, hogy hőseink eltaszítják maguktól a többi embert. Bár a film végülis kettejükről szól, inkább a fiú van a fókuszban, ez az ő fejlődését mutatja be, hogy miként lesz belőle valaki. Addig azonban akadnak érdekes jelenetek, ilyen mondjuk a buli, amit sajnos igazán át tudtam élni Calvin szemszögéből; vagy a humoros montázsok sora, amiken a néző mosolyoghat (a táncolós) vagy önfeledten nevethet (amikor a „Chiquita”-szám szól).

Pici szpojler: Külön érdekesség, hogy a két főszereplő ezúttal nem egymásra vágyik, vagyis szerelem helyett rendkívül mély, bensőséges barátságot éreznek a másik iránt. Mindkettejüknek van egy ideálja, akiket meg akarnak kapni, Calvinnek Izzy, Skye-nak meg egy latin srác fura hajjal. Utóbbi végülis megkapja a lányt úgy, hogy „nem méltó rá”, Butterfield karaktere meg nem. Ezen azért érdemes elgondolkodni… Szpojler vége

fire_maisie_kissy.jpg

Skye parókái nagyon királyak, Maisie itt még jól nézett ki, és az egész karakter igazán illik hozzá. Asaról elhihető a furcsasága, a sztori előrehaladtával pedig megérthetjük, miért is olyan Calvin, amilyen. A két főszereplő remekel. A mellékalakok között van Nina „Vámpírnaplók” Dobrev, aki cuki meg Peyton List, akinek tenyérbemászó neve és feje van, de szerencsére csak 3 jelenetben látható. Kiemelném még a kínai zsarut, Ken Jeongot, ő vicces volt, a társa már kevésbé; illetve David Koechnert, aki Calvin apja (láthattuk például a Ron Burgundy-mozikban). A politikai korrektségtől sajnos még egy ilyen független alkotás esetében se lehet szabadulni: a terápiát egy néger vezeti, Calvin orvosa is az, a bátyjának a felesége is, illetve Izzy közvetlen kollégája és barátja egy homokos néger, aki a valóságban is az. Ahogy lenni szokott, a történet szempontjából ezeknek semmi lényeges szerepe nincs… Plusz pont jár az íbiszmadaras részért, ritka, hogy egy tini-moziban az ókori Egyiptomot idézik – igaz, hogy nem Thot bírál el téged a Túlvilágon, hanem Ozirisz; de az íbiszfejű isten az, aki feljegyzi a mérés eredményét az örök időkre. A sztori persze a végére szomorúvá válik, ez várható, azonban mind a remek szövegkönyvnek, mind a kitűnő alakításnak köszönhetően meg fogjuk kedvelni Skye-t, ezért szorítunk is majd érte.

„Esélyt kaptál. Kezdj vele valamit! Bármit!”

fire_maisie_party.jpg

Néhány érdekesség: A rendező Peter Hutchings-nak a Then Came You a harmadik rendezése, de az első, aminek van magyar címe; az író Fergal Rocknak pedig ez az első egészestés műve. A zeneszerző Spencer David Hutchings valószínűleg a rendező tesója. Maisie Williams valóban leborotváltatta a fejét ezért a szerepért, így a Trónok Harca utolsó évadjában műhaja volt (szerintem észre se lehet venni). Ő választotta ki Skye cipőit, amik tényleg remekül illenek a figurához – ez az egyetlen ruhadarabja, amit sose cserél le. A női főszereplő mindig csak egy napig hord egy parókát, vagyis minden új frizura új napot jelent. Valamint ezekkel jelzi, hogy ügyet se vet a halálos betegségre – amikor már tényleg nincs visszaút, onnantól lemond róluk. Az önsegítő körben mikor Skye azt mondja Calvinnek: „nem foglak Amszterdamba vinni”, az egyértelmű fricska a Csillagainkban a hiba irányába. Az Indulás készítési költségéről nem találtam adatot, bevétele 668 488 dollár lett, ami korántsem rossz ahhoz képest, hogy egyetlen moziban sem játszották. A legtöbb kritikus átlagosnak ítélte.

61r2ofqt2el_sl1000.jpg

Én viszont azt mondom, hogy ez a film 90%-ban működik, ami igen jó arány: a poénok nagy része nevettető, a helyzetek átélhetőek, a színészi játék kitűnő, a látványvilág meg a zene is jó. Megható, vicces, szomorú, de vidám is – nekem tetszett!

Pontozás:

imdb: 7/10

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Maisie Williams következő ígéretesnek látszó munkája a Pistol, egy miniszéria a Sex Pistols gitárosának életéről. Érdekes, hogy a Bakelitet anno elkaszálták, de most csinálnak egy ilyet…

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr2516723540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása