Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.11.04. 19:08 Tévésámán

Elborult világ (Finsterworld, 2013)

finster_poster.jpg

Németország. Ha valakinek ma ezt mondjuk, akkor talán elsőnek Angela Merkel és a menekültáradat jut eszébe, a Mercedes-Benz meg a BMW, esetleg a Bayern München focicsapat. De Németországhoz tartozik a történelem egyik leggonoszabb emberének kikiáltott Adolf Hitler is. Amikor megláttam a Cinemax kínálatában ezt a filmet, akkor valamilyen sci-fi-szerűségre gondoltam, nem arra, amit végül láttam. Az elején azt hittem, hogy nem szól semmiről és kis híján lekapcsoltam, de aztán… Aztán láttam, hogy bizony van itt miről elgondolkodni! 

Egy idős asszony, egy pedikűrös, egy rendőr, egy dokumentumfilmes nő, egy középkorú házaspár, egy remete és egy osztálykiránduláson lévő középiskolás csoport. Hétköznapi emberek, de mégis különösek, különlegesek. Mi köztük az összefüggés? Németország – Németország múltja, jelene és a titkaik, amik összehozzák őket…

finster2.jpg

Az első félóra alatt azon tanakodtam, hogy vajon mit akart ezzel az egésszel a készítők csapata? Aztán amint kiderült, hogy hová tart a kiránduló csapat, minden világossá vált – legalábbis egy bizonyos szemszögből nézve. Itt minden és mindenki összefügg egymással, de a lényeg ezeknek az embereknek az élete, amit kendőzetlenül tárnak elénk. 

Talán központi szereplőnek lehetne nevezni a Sandberg-családot, aminek négy tagja a fiú, az apa, az anya és a nagymama. Már a köztük fennálló viszonyról rengeteget lehetne értekezni: az apa utálja a saját fiát, az anya valószínűleg rosszul nevelte fel gyermekét; akiből aztán igazi szemétláda válik, a nagymamát pedig magára hagyják egy intézetben, ahol egyetlen társasága a hozzá járó pedikűrös. Vajon miért hanyagolja el az idős asszonyt a családja? Mi történt a férjével? Miért lett ilyen a kapcsolata a fiával? 

Ha már említettük a Sandberg-unokát, lássuk a kiránduló csapatot! Ott van a szemüveges fiú (Dominik) és a szemüveges lány (Natalie), akik képregényeket olvasnak, és folyton együtt lógnak. A már szóba került unoka (Maximilian), és a haverja (Jonas); akik az előbbi párost meg a tanárt heccelik. Szerintem Maximilian a családi háttere miatt olyan, amilyen, közben viszont tetszik neki Natalie. Jonas azért követi Maximiliant, mert olyan szeretne lenni, mint ő. Dominik pedig szerelemes Natalie-ba, de nem mondja el neki, aztán amikor látja, hogy a lány megcsókol egy másik fiút, akkor eltörik benne valami. Megpróbál kivonulni a világból, és éppen ennek a megcsókolt srácnak a szüleibe fut bele.

411f0df2-8da0-46c7-9f22-92d7c4a754earworld675.jpg

A rendőr és a filmes nő kapcsolata a film egyik leggyengébb pontja. Ez a nő egyáltalán nem érdekes, és bár értem én, hogy fontos kérdésekről van szó a szálukban, de igazából ők csak úgy vannak. Bár a fickón azért érdemes elmélázni egy kicsit: Más, mint aminek látszik; más akar lenni, mint aki; egy megértő társra vágyik, de rossz ajtón kopogtat. Furcsa titka a másság jelképe, de lehet, hogy csak egy különös, a kívülállók számára érthetetlen szubkultúra bemutatása? 

Közben meg ott az erdőben élő remete, aki magányosan tölti napjait, de aztán új barátra lel egy varjú képében. A madár és a férfi tökéletes harmóniában élnek egymással és az őket körülvevő erdővel – de hogy jön ez ide? Ez volna az ideális élet, amikor az ember nem sokban különbözik a vadaktól? Vártam, hogy mi lesz az összefüggés a többi szállal, és ez lett a legdurvább, leginkább mellbevágó pillanat: Ha ugyanis belerondítunk a természet egyensúlyába, az visszavág és bosszút áll, ráadásul az ártatlanokon. 

De - és itt most csúnya dolgok jönnek - nem lehet elmenni a mellékes mondanivaló mellett sem. Avagy lehetséges az Elborult világot értelmezni a náci ideológia utóhatásának dokumentációjaként is. Innentől kemény gondolatok és szpojlerek jönnek, úgyhogy akit zavar az ilyesmi, az ne olvasson tovább! 

VIGYÁZAT, PROVOKATÍV TARTALOM!

19534740_2013090910292149.jpg

Hová tartanak a gyerekek? Megtekinteni egy emlékhellyé alakított haláltábort. A tanár egészen közel-keleties vonásokkal bír, a vele folytonos elmepárbajt vívó Maximilian pedig a hitleri eszméknek megfelelő, tökéletes árja külsővel bír. Az őt fanatikusan követő Jonas alacsony, barna hajú, barna szemű – egy alárendelt faj jelképe? Dominikra lehet mondani, hogy zsidó, Natalie pedig a német nő, akit a nemzetiszocialista eszme megérint – illetve ő a haláltábor túlélője. De egy fordított haláltáboré, mert ebben az esetben mindenki azt hiszi, hogy a lányt a tanár zárja be a hamvasztó kemencébe, pedig a valódi tettes Maximilian. A tanárt le is ültetik – náci propaganda, működés közben? Koncepciós perek? 

A remete és Dominik megpróbálnak kivonulni a társadalomból – utóbbi azután, hogy szíve választottja látszólag inkább az árjával tart, előbbiről viszont nem tudunk meg semmit. Honnan van a fegyvere? Mi űzte őt a vadonba? Háborús bűnös vagy bűntett áldozata? Az, hogy végül a fiú e férfi keze által hal meg, csak tovább bonyolítja a dolgot: Az egykori katona áll bosszút a felelősön? Nem csak úgy vaktában lő, gondosan kiválasztja a célpontját: a zsidót. Dominik kimondja, hogy a németek mindent megtesznek, hogy a hitleri Németországgal szöges ellentétben álló hazát hozzanak létre, ami azonban így csúnya, élhetetlen és unalmas lesz. Ezt jelképezi a panellakó, akit a filmes nő próbál megörökíteni. A fiú, aki felismeri, hogy Adolf Hitler, mint történelmi személyiség, a német néptől elválaszthatatlan; aki kész lenne elfogadni ezt a súlyos örökséget és ezzel együtt lépne tovább, szinte azonnal meghal. „A múltat végképp eltörölni?” 

A remete történetszálában benne van az istent játszó ember cselekedeteinek utóhatása, ami értelmezhető a magát Isten fölött állónak tekintő nemzetiszocialisták tetteinek utóhatásaként. A Sandberg-család pedig talán azt jelképezi, hogy a tökéletesnek tűnő német família csak egy álom, amit lehetetlenség megvalósítani. Külön érdekesség, hogy a Maximiliant játszó ifjú színész lengyel… Még valami: Lehetséges, hogy a két „perverz”, a rendőr és a pedikűrös azokat az embereket jelképezi, akiket annak idején Hitler igyekezett kiirtani, viszont láthatjuk, hogy ebben az (elborult?) világban ma már mindketten megtalálhatják a saját helyüket. A dokumentumfilmes pedig talán maga Leni Riefenstahl, aki a ’30-as években a náciknak dolgozott, aztán hosszú élete vége felé már Afrikában dokumentálta a bennszülöttek mindennapjait? 

b64bf3e87144f8ad06360f8ea94.jpg

Szpojlerek és ordas eszmék vége

Lássuk a színészeket, akik eljátsszák nekünk ezt a többrétegű történetet: A rendőr – Ronald Zehrfeld, a filmes nő – Sandra Hüller. Maximilian – Jakub Gierszal, az apja – Bernard Schütz, az anyja – Corinna Harfouch, a nagyanyja – Margit Carstensen. A pedikűrös –Michael Maertens, a remete - Johannes Krisch. Natalie – Carla Juri, Dominik – Leonard Scheicher, Jonas – Max Pellny, a tanár – Christoph Bach. Az író-rendező a korábban csak dokumentumfilmeket készítő Frauke Finsterwalder, a másik író a rendezőnő férje, Christian Kracht (neki sem ez előtt, sem ez után nem volt filmes munkája). 

Érdekességek: Az eredeti cím egy szóösszetétel, a német finster (sötét, vészjósló, komor) és az angol world (világ) elegyítése, szóval a magyar cím tükörfordítás. Azonban biztosan nem véletlen, hogy a rendezőnőt Finsterwaldernek („sötét erdei”) hívják, ennek okán lehetséges, hogy a Finsterworld azt jelenti: Finsterwalder világa vagy a világ, ami körbeveszi Finsterwaldert. Az is elképzelhető, hogy a direktor önmagáról mintázta a filmes csajt – vajon akkor a férje volt a rendőr modellje? Visszatérő motívum a cigaretta, amit az egyik karakter egy másiknak ad át, de mindig úgy, hogy meggyújtja, beleszív, és már amikor füstöl, akkor adja tovább. Ez talán a kapcsot jelenti az emberek között? A dal, ami keretet ad a történetnek a The Wind, Cat Stevens-től. Az Elborult világ kritikailag nagy sikert aratott, hat különböző díjjal jutalmazták, a készítési költségéről és a bevételéről azonban nem találtam adatokat. 

tyomnyij-mir-scene-3.jpg

A port.hun írja benvenuto1: „Ebben a filmben maguk a németek mesélnek a német mentalitásról. Hiteles. Mások is ilyennek látják őket.” Lehetséges. De lehet, hogy mégse. Értelmezhető így; de úgy is, ahogy az elején írtam le; meg úgy is, ahogy a provokáló részben elemeztem ki. Hogy ez jó vagy nem jó, azt döntse el az, aki nézi! Gondolatébresztő, megmozgatta az agyamat, ugyanakkor a pedikűrös történetét idegesítőnek találtam és a cselekmény legelső fél órájában semmi se történik – szóval nem tökéletes, de első filmnek kiemelkedő teljesítmény Frakue Finsterwaldertől!  

Pontozás: 

imdb: 6.9 

Szerintem: 4/5

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr978050920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása