Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.07.28. 23:47 Tévésámán

The Moth Diaries (2011)

7496911_3.jpg

Nem is emlékszem, mikor találtam ezt a filmet, amit aztán felírtam a listámra. Tegnap letöltöttem és megnéztem, de ezúttal kellemes csalódásban volt részem, nem úgy, mint a Sparks esetében. Itt az egyik kedvenc kombinációm működik: kedvelt színésznő bentlakásos iskolában. Ez mindig bejön!

Rebecca (Sarah Bolger) utolsó évét tölti a Brangwyn bentlakásos lányiskolában. Barátok veszik körül és nagy reményekkel vág neki a tanulmányoknak, hiszen oldalán tudhatja legjobb barátnőjét, Lucy-t (Sarah Gadon). Ám érkezik egy új diák, a furcsa Ernessa (Lily Cole), aki hihetetlenül művelt, számos dologban tehetséges, de különös dolgok történnek körülötte. Rebecca azon kapja magát, hogy az új lány teljesen elveszi tőle Lucy-t, aki megmagyarázhatatlan módon vonzódik hozzá. Hősnőnk azonban nem hagyja magát és megpróbálja kideríteni Ernessa titkát, de közben az iskolai közösséget halálesetek és fegyelmi vétségek korbácsolják fel – mind Rebecca közvetlen közelében. Ő pedig tudja, hogy ki a felelős mindezért, de senki sem hisz neki; ráadásul meg kell küzdenie apja halálának árnyékával és a jóképű új irodalomtanár (Scott Speedman) iránta táplált vonzalmával is. Vajon a lánynak igaza van és tényleg az új tanuló minden rossz okozója vagy valami más áll a háttérben?

502009_103.jpg

Az angol lányiskolákban játszódó filmeknek műfajtól függetlenül mindig van egy alaphangulata, ami elkap. Ez itt is megvolt, már rögtön az elején; aztán mikor Lily Cole feltűnt fekete hajjal, rögtön gondoltam, hogy „na, itt lesz valami”. Bár Sarah Bolger karaktere első blikkre antipatikus, a játékidő folyamán mégis megkedveltem, ahogy a barátnőit is – bár, hogy mi olyan nagy szám Lucy-ban, azt megmondhatná valaki! A történet első szintje egy dráma, ami a barátság felbomlásáról szól. Ez számomra azért nem működött igazán, mert Becca és Lucy kezdetben érdektelenek, és az expozíció, ami felvázolja kettejük kapcsolatát, elég gyenge. A néző kénytelen elfogadni, hogy milyen szoros a kettejük közti kötelék, bár ennek csupán néhány jelét láthatjuk. Az viszont tény, hogy Becca nem tud meglenni Lucy nélkül, és a többi barátnő is hiányolja a szőke lányt, mikor amaz inkább Ernessával lóg helyettük. A második szint a hősnő személyes kálváriája. Nem csak azzal kell szembesülnie, hogy az egyetlen biztos pontot nyújtó barátnője „elveszik”, hanem kísérti a múltja és fél attól, hogy örökölte az apja „depresszióját”. (Ez a dolog ott sántít, hogy mintha egyszer azt mondaná, hogy 3 éve történt, hogy elvesztette az apját, és szerintem ez kicsit túl hosszú idő. Azért teszem zárójelbe, mert lehet, hogy félreértettem.) Ezen a szinten jelenik meg Mr. Davies, az irodalomtanár, az egyetlen férfi ebben a nők lakta kis világban. A jóképű, idősebb úriemberrel éppen elvesztett szülőjének művészete, az írás köti össze – Becca pedig maga is ír, egy naplót, ami narrációként szolgál. Mr. Davies az egyetlen, akiben a központi alak talán megbízhat, de a férfi érdeklődése több mint barátságosság. 

Pici szpojler 

Az imdbn írta valaki, hogy ez a szál nem vezet sehová. Képtelen vagyok eldönteni, hogy ez jó vagy rossz-e, ugyanis ha a szokásos tanár-diák tiltott szerelem következett volna belőle, az klisé és felesleges lett volna, de ugyanakkor a pasas se nem segít, se nem hátráltat igazán, vagyis valóban súlytalan a jelenléte. Ez mégsem igazi „szerelem”, még csak flörtnek se nevezhető, maximum annyit lehetne kihozni belőle, hogy a lánynak szüksége van egy bizalmasra, a férfi pedig visszaél ezzel. Ennek azonban igazán súlyos következményei nincsenek, tehát kérdéses, hogy ez a szál mennyire kellett; illetve, hogy szükséges-e egyáltalán a történetben egy szerelmi mellék-vonulat? 

Szpojler vége 

the-moth-diaries-roof.jpg

A harmadik szint pedig a rejtély, a misztikum. Ezt testesíti meg Ernessa, ő az ismeretlen, aki katalizátorként beindít minden rosszat. A The Moth Diaries remekül operál a bizonytalansággal e karakter kapcsán: Sosem tudhatjuk, hogy amit Becca lát, az tényleg valóság-e. Persze annak tűnik, de ahogy haladunk előre a sztoriban, a látomások, rossz álmok és az apja szenvedésének feltérképezése közben megkérdőjelezzük majd, hogy a hősnő épelméjű-e, ennél fogva visszamenőleg minden, amit lát, ugyanígy megkérdőjeleződik. Ám aztán egyre több jel mutat afelé, hogy Ernessa jóval több, mint egy furcsa lány, és innentől indul a gótikus horror. Lily Cole tökéletes választás volt erre a szerepre, földöntúli arca egyszerre lenyűgözően szép és taszítóan embertelen tud lenni; minden más szereplőnél magasabb, hosszú ujjai és végtagjai csak tovább erősítik az érzést, hogy karaktere valami félelmetes, természetfeletti lény. Szerintem ezt senki más nem tudta volna ennyire hitelesen előadni.

Szpojlerek innentől

A The Moth Diaries a Drakula újraértelmezése. Ugyanaz a gótikus horror, a film maga is foglalkozik az irodalomóra keretein belül ezzel a műfajjal, sőt, Becca kötelező olvasmányként elolvassa Bram Stoker regényének előfutárát, Joseph Sheridan Le Fanu Carmilláját, ami meglepően hasonlít a cselekményhez. Hasonlóságok a film és a Drakula között: Mindkettő napló formátumú; mindkettőben van egy Lucy nevű lány, aki a vámpír első áldozata lesz és közel áll a hősnőhöz; egyikben sincs magyarázat a szörny létrejöttére; valamint ott van a földdel teli láda, amiben a gonosz alszik. 

Szpojlerek vége 

Maga a film különben nagyon hangulatos és feszültséggel teli. A képeket a szürke szín uralja, mintha hamuréteg fedné az egész világot, amiben világít a lányok kék szeme és a fehér hálóingek sora; az álom-jelenetek erősebb színekkel operálnak, éjszaka meg minden olyan ijesztően sötét. A horror-részek elég erőteljesek, van valami megfoghatatlan szexualitás a levegőben, mint a Merülésekben, és a zene szintén jó, megfelelően festi alá az eseményeket. Ugyanakkor van pár elég rosszul megoldott húzás is…

maxresdefault_1.jpg

Újfent szpojlerek 

A suli 100 éve hotel volt és Ernessa ott járt, aztán megölte magát éééééés… És nem tudjuk meg, hogyan lett vámpír, miért jött vissza, miért nem előbb, stb. Dora halála teljesen kitalálható, és megtörténte után már sejteni lehet, hogy a többiek majd így vagy úgy, de szintén eltűnnek Becca mellől. Ezzel pedig könnyen rá lehet jönni a „csavarra”, miszerint Ernessa célja Becca becserkészése, de ebből semmi se valósul meg, mert igazából a vámpír és a lány között szinte semmiféle interakció nincs. Utóbbi csak követi és figyeli előbbit, aki meg mindössze látomásokban és álmokban beszélget vele, ezért aztán a végső „nagy leszámolás” erőtlenné, megalapozatlanná válik, bár kétségkívül elég sokkoló. Nem értettem azt se, hogy az uszodás jelenetnek mi az értelme? Az, hogy a vámpír fél a víztől? Az, hogy nem tud úszni? Az, hogy mutassuk meg a híres modellt fürdőruhában? Ezt meg követi a második érthetetlen rész, a tornatanárnő halála. Most komolyan, pár hónapon belül ketten is meghalnak „balesetben” és senkit se izgat?! 

A cím magyarázata: A moly naplók - A napló egyrészt Becca, másrészt Ernessa naplójára utal, a moly pedig előbbi legkedvesebb emlékére és az utóbbit követő állatokra. Ja és ez itt az igazi vámpírnapló:P 

Szpojlerek vége 

A történetet Rachel Klein 2002-es regénye ihlette, a forgatókönyvet a rendezéssel is megbízott Mary Harron (Amerikai Psycho) készítette. Sarah Bolgert korábban A Spiderwick-krónikákban és a Tudorok-sorozatban láthattuk. Kiemelném Valerie Tiant, aki Charley-t kelti életre, mert szerintem ő volt a legcukibb a lányok közül, kár, hogy csak az első fél órában szerepelt…

the-moth-diaries-girls.jpg

Érdekességek: A film kanadai-ír koprodukcióban készült. Az alapjául szolgáló könyvtől a legnagyobb eltérés a narrátor nevesítése volt, eredetileg ugyanis nem tudjuk meg, hogy hívják a lányt, aki az egészet elmeséli. A Guitar Hero-szerű játékos első bulinál ugyanazt a snittet kétszer is felhasználták Lily Cole-ról. Lily-nek ez volt a második bentlakásos iskolában játszódó filmje, az első a St. Trinian’s. A The Moth Diaries készítési költségéről nem találtam adatokat, de a bevétele az USA-ban elég marginális, mindössze 3838 dollár volt. 

A megérzésem ezzel a művel kapcsolatban végülis bejött: A hangulata és a képi világa nagyon jó, a cselekménye már kevésbé, de megszerettette velem az alapvetően érdektelen hősnőt, akiért egyre inkább szorítottam a befejezésig, ami viszont lagymatag lett. Tetszett, de kevés kellett volna hozzá, hogy még sokkal jobb lehessen. (Az Alkonyathoz való hasonlítását egyébként baromságnak tartom, szerintem semmi köze a kettőnek egymáshoz…) 

Pontozás: 

imdb: 4.9 (Azért ennél többet érdemelt volna.) 

Szerintem: 4/5

Utólagos szerkesztés: Azóta olvastam a Carmillát és nem tetszett. Vannak benne teljesen érthetetlen részek, a lezárás marhaság, viszont legalább gyorsan a végére lehet érni és olcsón beszerezhető. 

Hírek: 

- Lily Cole most várja első gyermekét, idejét pedig leginkább a környezetvédelemmel és jótékonykodással foglalkozó Impossible nevű weboldalának szenteli, de közben nem hagyott fel a színészettel sem. Következő érdekesnek tűnő munkája a Gravy című vígjáték, ami ha jól veszem ki, Halloween idején kannibálkodó jóemberekről szól… 

Hamarosan újra jelentkezem valamivel, de még nem tudom, mi lesz az…

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr467662226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása