Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.04.05. 22:19 Tévésámán

Meztelen diplomata (1963)

md1.jpg

Tavaly vagy tavalyelőtt elolvastam három Rejtő Jenő-regényt, köztük volt az ennek a filmnek az alapjául szolgáló Vesztegzár a Grand Hotelben is. Mivel a könyvön remekül szórakoztam, így kíváncsi voltam, milyen lehet ez a most már több mint 50 éves film, de eddig sosem adták olyan időben, amikor meg tudtam volna nézni. Most azonban mégis, úgyhogy április első írása a bolondos hónapnak megfelelően egy bolondos moziról fog szólni:) 

Kis-Lagonda szigetének legimpozánsabb és legdrágább szállodája a Grand Hotel. Ide mászik be az éjszaka közepén Félix (Márkus László), aki egy szál pizsamában kénytelen elbújni üldözői (Garas Dezső és Szendrő József) elől, egyenesen egy hölgy (Krencsey Marianne) szekrényébe. A csupán egy váltás öltözetre és egy szál cigarettára vágyó fiatalember azonban csöbörből vödörbe kerül, mikor kiderül, hogy az egyik vendégnek bubópestise van, így a hotelt vesztegzár alá helyezi a rendőrség; a helyzetet pedig csak tovább bonyolítja, hogy a lakók közül többeknek egy kis füzetkére fáj a foga, amiben a Déli-tenger olajlelőhelyei vannak megjelölve. Szerencsére Félixet nem kell félteni, ha rizikós helyzetekről van szó, de itt bizony a tét igen magas, avagy kié lesz a legjobb pár nadrág?

meztelen_diplomata.jpg

Ritkán nézek magyar filmeket, ez nyilvánvaló azoknak, akik olvassák az írásaimat, de ez általában azért van, mert egyszerűen a sztorik nem érdekelnek. Nemrégiben két magyar alkotásról is olvastam, amik felkeltették a figyelmemet: az egyik a Szabadesés volt, a másik meg az a szocializmusban játszódó, nyaraló gyerekekről szóló, akik elrabolják a saját tanárukat. Egyiket se néztem meg még, de majd egyszer, talán… Azzal az alapvető megállapítással, hogy a magyar filmek szarok, viszont lehetetlenség egyetérteni. Ha úgy mondjuk, hogy a mostani magyar filmek szarok, akkor már közelebb állunk az igazsághoz, de erről nyilatkozzanak inkább olyanok, akik meg is nézték őket. Ellenben ha visszamegyünk az időben, számos olyan alkotással találkozhatunk kis hazánk mozgóképes terméséből, amire büszkék lehetünk: A Tizedes meg a többiek; Isten hozta, őrnagy úr!; Egri csillagok, vagy, hogy egy időben közelebbi példát említsek, Kontroll. (Megjegyzés: A díjak száma nem egyenlő a minőséggel, és attól, hogy valamit kitüntetnek, még semmi se garantálja, hogy engem személy szerint érdekelni fog, vagy hogy tetszik majd, lásd: Mephisto.) 

De most térjünk vissza a kommentelésre felhívó provokációtól a tulajdonképpeni témához: P. Howard regényei nagyon népszerűek, mert amellett, hogy igen gyorsan el lehet olvasni őket, elképesztő nyelvi humorral bírnak, amit lehetetlenség nevetés nélkül olvasni. És mindez még ma is vicces (pl. „másodalkoholista”), ráadásul csak nekünk, magyaroknak érthető. Ám aki már végigrágta magát Rejtő számtalan kalandregényéi közül néhányon, az elgondolkodhat rajta, hogy mindezt hogyan lehet visszaadni filmen, ha egyszer a legjobb poénok a narrátor szájából hangzanak el? (Bevallom őszintén, ezt a gondolatot loptam:D) Hát narrátorral, válaszolnátok és részben igazatok is lenne, merthogy a Meztelen diplomatában van narrátor, mégpedig Sinkovits Imre személyében.

1959.jpg

De minek? Ugyanis az elején elmond 5 mondatot, a későbbiekben pedig már nem tér vissza. Ez az öt mondat azonban (a számomra kissé érthetetlen aktualizálás mellett) elveszi a regény egyik legizgalmasabb részét, ott ugyanis csak a végén derül ki, hogy mi az összeesküvés célja (ha jól emlékszem, ha nem, akkor tessék kijavítani), itt meg már az elején lelövik ezt a poént. Amennyire fel tudom idézni, amit olvastam, számos ponton megváltoztatták a szereplőgárdát, de ezzel semmi baj nincs, hiszen Garas és Szendrő sokszor meg tudtak nevettetni engem és a húgomat. A lényeg éppen ez: a Meztelen diplomata az alapját adó műhöz hasonlóan még ma is vicces, plusz felvonulnak benne a ’60-as évek legkedveltebb magyar színészei. A már említettek mellett láthatjuk Rajz Jánost (Warren), Alfonzót (renitens vendég), Gera Zoltánt (lakó, csak az elején van), Rátonyi Róbertet (Wolfgang), Váradi Hédit (az özvegyasszony, aki a "papnak” beszél), Kaló Flóriánt (a szanitécek hadnagya) és Kibédi Ervint (az őr, aki Warrent üldözi). Valamint feltűnik számos ismerős az M3-on most ismét sugárzott Szomszédokból: Zenthe Ferenc (Dr. Rentke – Taki bácsi), Horváth Gyula (a kapitány – Ócskás Gyula), Kautzky József (Smith – Veres úr), Szatmári István (bármixer – Dr. Szőllősy) és Horkai János (a lakók közt az elején - Juli első főnöke, egyébként ismert szinkronhang). A fekete-fehér képek ellenére a látvány tök jó, bár a villám-effekt elég suta; a zenen remekül illik az eseményekhez, a poénok ülnek és még a sötétségben is jól látható minden. Igazából a regénytől való eltéréseken túl semmilyen kifogásom nincs vele kapcsolatban

Érdekességek: A Vesztegzár a Grand Hotelben 1939-ben jelent meg először, Rejtő Jenő pedig ebben az évben ünnepelné 110. születésnapját. A forgatókönyvíró-rendező az a Palásthy György volt, aki a szintén nagyszerű Retúrt is jegyzi (a két műben közös Kibédi, Gera és Sinkovits jelenléte). Egy vicces név a szereplők közül: Peti Sándor (ő volt Vangold, akinek a felesége kint rekedt). 

6948-500px.jpg

Néhány gondolat az internetről: A port.hu-s kommentelők legtöbbje egyetért abban, hogy Rejtő könyveit nem lehet visszaadni filmen, valamint megkérdőjelezik Márkust, aki karakterében alig hasonlít a könyvbeli Félixre. A következő adatok a magyar nyelvű wikipédiáról származnak: "A fekete-fehér filmet egy közelebbről nem azonosítható magyarországi állami szállodában vagy szakszervezeti üdülő folyosóin és szobáiban vették fel. (Külső felvételek gyakorlatilag nincsenek, eltekintve a tengerparti képtől és a maketten felvett autóparkoló jelenetétől). Mai szemmel nézve feltűnő a szereplők szinte szüntelen cigarettára gyújtása, dohányzása, amit a mai mozikban már gondosan elkerülnek. „Kérem, őrizzék meg nyugalmukat, a rendőrség fenntartja a rendet.” E bejelentésre azonnal kitör a pánik. A szöveg az 1960-70-es években szállóigévé lett Pesten." 

Nincs más hátra (információk híján), mint hogy levonjuk a végkövetkeztetést: A Meztelen diplomata egy elsőrangú hazai vígjáték, ami több mint 50 év távlatából is meg tud nevettetni. Bár szabadon értelmezi a regényt, a változtatások nem rontják el az összképet, a végeredmény pedig szórakoztató, önfeledt másfél órát eredményez a nézőnek. Nem csak Rejtő-rajongóknak ajánlom! 

Pontozás: 

port.hu: 9/10 (2 év alatt 0.2-t csökkent.)

FilmO: 3.2/5 (Ez meg ugyanannyit nőtt.)

imdb: 7.2 (Ez pedig szintén 0.2-t esett vissza.)

Szerintem: 5/5 

A jövő héten lesz pár film, amit meg akarok nézni, majd meglátjuk, hogy tényleg leülök-e eléjük. 8 nap múlva pedig indul a Trónok Harca VI. évadja, úgyhogy hosszú kihagyás után visszatérek a sorozatnézők táborába! Továbbra is fontolgatok egy újabb videós bemutatót, de erre legkorábban csak szerdán kerülhet sor.

3 komment

Címkék: magyar akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr647342464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2015.04.05. 23:07:00

Annyit tennék hozzá, hogy a 60-as, 70-es években a magyar filmekben folyamatosan cigiznek, sőt már jóval korábban is. Marha jól mutat a filmvásznon, meg persze nagyon menő is. Gondolom :) Szóval ebben sem gyújtanak rá többször szerintem, mint pl. az Ismeri a szandi mandit?-ban vagy az akkori kort feldolgozó Csinibabában. És jó a film, meg Tévésámán írása is róla, és javaslom minél több magyar film megtekintését, mert rengeteg kiváló akad! Mindenjóóóót!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.06. 14:50:55

Most adta a tv valamelyik nap. Most láttam először, pedig a könyvet kábé tucatszor olvastam.
Tényleg nem rossz, de a könyvtől való eltérések fölöslegesek és érthetetlenek nekem is.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.06. 23:55:38

Dohányzás: már nem emlékszem, a filmben volt-e szerepe, de a könyvben ugye a fegyverkereskedőt és zsarolóját cigivel mérgezték. :)

Egyébként önmagában a film nem tudom, milyen lenne, mert én a könyvet sokkal előbb olvastam, így a film óriási csalódás volt.

És hát igen... Márkus óriási színész volt, de ez a szerep nagyon nem illett hozzá...
süti beállítások módosítása