Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.06.18. 22:42 Tévésámán

Egy szuperhős halála (Death of a Superhero, 2011)

death-of-a-superhero-500x740.jpg

Érdekes címe és a története megfogott, így megnéztem. Nem igazán az lett belőle, amire számítottam, de így se volt rossz. 

Donald (Thomas Brodie-Sangster) 15 éves tini, középiskolába jár, lányokról álmodozik, lázad a szülei ellen, kemény zenéket hallgat, és fantasztikus rajzokat készít. Azonban Donald élete más, mint kortársaié, mert súlyos rákbetegségben szenved és emiatt nem vállal felelősséget a tetteiért. Álmában és a képzeletében szuperhős, akinek szörnyű ellenfelekkel kell szembenéznie, a valóságban pedig pszichiáterhez (Andy Serkis) kénytelen járni. Egy nap megtetszik neki egy lány a suliból, aki viszonozza az érdeklődést és úgy tűnik, az állapota is javulni kezd. Vajon a fiú és képzelt alteregója győzedelmeskedhetnek gonosz ellenfeleiken, vagy végül a Halál nyer? 

Most, hogy a mozikban tarol a Csillagainkban a hiba (ez milyen hülye egy cím…), még aktuálisabb ez a téma, a halálos beteg fiatal élete. Sokan elpocsékoljuk a középsulis éveinket, de ha megnézzük ezt, vagy a számos hozzá hasonló alkotást, akkor egy időre elképzelhetjük, milyen lehet úgy ébredni minden nap, hogy talán sosem lesz több az életedben, mint ezek az évek a suliban. A Death of a Superhero annyiban más, hogy nem arra hegyezi ki az egészet, hogy a főszereplő boldog lesz, kiélvezi a hátralévő napjait, hanem inkább arra, hogy számára minden értelmetlen, és azok az apró dolgok, amik tényleg számítanak, milyen nehezen jönnek össze. Miközben szemtanúi leszünk Donald kis sikereinek, szóba kerülnek mindenkit érintő kérdések a szeretetről, a szerelemről, a szexről, a barátságról vagy éppen a művészetről, de mindezt olyan finoman tálalják, hogy ott és akkor szinte fel sem tűnnek, csak utólag gondolkodsz el rajtuk. Például vajon mi történt Dr. King feleségével? Ő festette azt a sok képet vagy a doki maga?

death-of-a-superhero-movie.jpg

A sztori mellé társulnak a szép természeti képek, elképesztő naplementék, a tenger látványa, stb., valamint ott vannak az animációs részek, amikben a srác a hallgatag, kapucnis szuperhős és két gonosz üldözi, a szexi nővér, aki talán a nemi vágyat jelképezi, meg A Kesztyű nevű szupergonosz, aki maga a Halál. Na, ez az, amiből többet vártam, az ajánló alapján ugyanis ennek a vonulatnak jelentősége van, de valójában ez nincs így, inkább csak egyfajta érdekességként van benne, a lényeg az, ami a valós világban zajlik. Donald nem képzeli magát szuperhősnek, nem egyesül a figurával, az álomvilág álomvilág marad és igazából alig több egy extránál, amivel kiemelik az ismert történetet hasonló társai közül. És emiatt hagyott ez a tulajdonképpen jó kis dráma keserű szájízt maga után, mert valami olyasmit vártam, mint mondjuk, ami a Franklynben látható. Ebből a szemszögből nézve az Egy szuperhős halála megbukott nálam, viszont mint dráma, megállta a helyét. 

Érdekességek: Ez a film eredetileg regényként indult, 2006-ban jelent meg, Anthony McCarten tollából származik. McCarten szerette volna megrendezni a mozgóképes változatot, de mivel ő maga Új-Zélandon él és ott is akart forgatni, a támogatók meg Írországból és Németországból dirigáltak, így végül a forgatás áthelyeződött az előbbi helyre. Az író készítette a forgatókönyvet, producerkedett is, és segédkezett az animációs jelenetek megtervezésében. A rendezést végül a vicces nevű Ian Fitzgibbonra bízták, és szintén ő A Kesztyű meg még egy animált karakter hangja. Ha már a neveknél tartunk, a producerek egyikét meg úgy hívják, hogy Mark Porsche:D Bár haj és szemöldök nélkül elég nehéz felismerni, de Thomas Brodie-Sangster Jojen Reed a Trónok Harcából. A mellékszereplők közt akad egy Theo és egy Eliza Fitzgibbon, akik tinik a tömegben, feltehetőleg a direktor gyerekei/rokonai. A regénynek van folytatása, az In The Absence Of Heroes, de kétlem, hogy a mozis verzió kapna következő részt. Az Egy szuperhős halála 8 millió euróból lett, a bevétele viszont szinte alig értelmezhető, mivel kis, független alkotás. Csupa pozitív kritikát kapott és három európai filmes díjat nyert.

209895-Death-of-a-Superhero-2012-Thomas-Brodie-Sangster-Ian-Fitzgibbon-Andy-Serkis.jpg

Teljesen más volt, mint amire számítottam, de a maga műfajában remek. Nem ezt akartam látni, de sokkal elégedettebb vagyok, mint például az Egy asszony élete vagy a Peacock esetében, úgyhogy eltekintek a pontlevonástól. 

Pontozás: 

imdb: 7.1 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Andy Serkis ismét majmot formál meg A majmok bolygója: Forradalomban; majd hasonló módszerekkel fog dolgozni a két újabb Tintinen és feltehetőleg a Star Wars VII. részén is. Ezen felül ő lesz A hobbit: Az öt sereg csatájának second unit rendezője. 

Most már nem ígérek semmit, mert össze-vissza alakul a szabadidőm és a VB gátol egy kicsit a filmnézésben, úgyhogy majd meglátjuk, mikor jövök legközelebb.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr506375969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása