Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.01.28. 14:28 Tévésámán

Franklyn (2008)

Két napja betértem a Tescoba és ott, az eléggé szegényes dvd-részlegen találkoztam egy borítóval, ahol egy fehér és fekete maszkot viselő fickó volt látható, lehajtott fejjel, a cím pedig abszolút semmitmondó volt. Elolvastam a rövid leírást róla, majd úgy döntöttem, hazamegyek és letöltöm. Így sikerült megnéznem a Franklynt, ami ismét egy olyan film, amit csak dvdn adtak ki hazánkban. Hivatalosan december 2. óta kapható, ide, Székesfehérvárra csak most érkezett meg... A torrentoldal kommentjei újfent elbizonytalanítottak: többen írták, hogy szar, többen, hogy fantasztikus. Végül aztán gyorsan lejött és tegnap (lévén újfent semmi se volt a tvben) megnéztem.

Ja és ha már tv. Unalmas, hogy a tv2 mindig ugyanazt az évadot ismétli a House-ból, a másodikat, amit már szerintem minden nézője kívülről fúj. Valamint, a Filmmúzeum megint elölről adja a Kojaket, ráadásul szinte biztos, hogy össze-vissza jönnek majd a részek egymás után. [Egyébként aki szerint a kereskedelmi tvken hosszú a reklámblokk, az nézze meg a Filmmúzeumos hirdetési sávot. Legalább 12 perces...] Most már viszont tényleg rátérek a filmre!

Meanwhile City sötét égboltja alatt, a füstös, mocskos utcákon tolongó vallási fanatikusok között jár Jonathan Preest (Ryan Phillippe), a maszkot viselő igazságosztó, akinek legújabb feladata, hogy megmentsen egy kislányt a veszélyes szektavezér, A Személy karmai közül. London esős városában az ifjú Milo (Sam Riley), akit otthagyott a menyasszonya az oltárnál, egy lángvörös hajú lányt követ, aki emlékezteti őt gyermekkori szerelmére. Egy félhomályos szobában készíti szürreális kisfilmjét Emilia (Eva Green), aki már sokadik öngyilkossági kísérletét hajtja végre - ezúttal viszont filmre is veszi. Peter (Bernard Hill) pedig eltűnt fiának próbál nyomára bukkanni. Hogy ennek a négy embernek mi köze van egymáshoz? A sors akaratából útjaik keresztezik egymást, és megállíthatatlanul sodródnak a megdöbbentő végkifejlet felé...

Amint megpillantottam Preestet, tudtam, hogy ez a film tetszeni fog! A négy szál váltakozva látható, és őszintén szólva kezdetben csak a maszkos férfi és az elkeseredett apa sztorija világos. A Milo-vonal azonban óriási meglepetést tartogat, amit a játékidő közepén meglátva azt mondtam: Mi a franc? Aztarohadt! Emiliát nézve nem kerestem igazán az értelmet, de az ő szála a leginkább szürreális, művészfilm-szerű, amit egyszerűen érdekes nézni. A jó megfigyelők hamar levonhatnak következtetéseket, és aztán a 60. perc körül kiderül, hogy hogyan függ össze a két szerintem legfőbb cselekmény-folyam. Ezután már úgy hisszük, hogy nem érhet minket meglepetés, de a befejezés így is mellbevágó, katarktikus élmény! A rendező, Gerald McMorrow első önálló filmje ez, amiben egyértelműen felfedezhető egy pici Watchmen-utóérzés (a Jonathan és Rorschach közti hasonlóság szembeötlő), de a Franklyn mégis eredeti, nagyszerű alkotás lett!

Ryan Phillippe szerintem nagyon meggyőző, Eva Green úgyszintén. A hölgy egyébként volt már Bond-lány is, nekem viszont nem ő, hanem inkább Bernard Hill volt ismerős, aki a Gyűrűk Ura Theodenjét játszotta anno. Sam Riley szövegét a legtöbbször nem értettem, olyan furán és halkan beszél, főleg az elején. Meg kell még említeni a kórházi takarítót játszó James Faulknert is, és a Meanwhile City-beli árulót alakító Stephen Walters-t, ők is jók. Egyébként a sztori egyáltalán nem arról szól, amire első látásra gondolnánk és ebben rejlik az ereje.

Szerintem mindenkinek kéne adnia egy esélyt neki, mert nagyon jó film (így egy nézés után).

imdb.com felhasználói szerint: 6.2/10

Szerintem: 6/5 (Utólag felhúztam a pontszámot.)

A dvről: Kivételesen magyar kiadást sikerült találnom, lehet, hogy éppen ez az a dvd, ami annak idején felhívta a figyelmemet erre a lenyűgöző filmre. 150 Ft-ért vettem egy garázs-vásáron, ami igazán jó ár egy eredeti lemezért, pláne úgy, hogy extrái is vannak! Maga a korong nem túl nagyszabású, de igen jól összerakott: Az animált menüben középen Preest alakja mögött mozog a gigászi óramű, míg tőle jobbra és balra kis klipek mennek a moziból. A kép és a hang jó volt, sajnos az extráknál ugyanezt nem lehet elmondani, de nekem már az meglepő volt, hogy egyáltalán vannak extrák. A kisebb almenükben a főmenütől eltérő zene szól és mindegyikben egy másik szereplő áll a kép sarkában.

Az első plusz tartalom egy kissé zavaros trailer, amiből nem nagyon derül ki, miről van szó, de tény, hogy ennek valójában nem lehet bemutatót készíteni, mert annyira szövevényes és minden apró részlet kulcsfontosságú lehet. A Forgatási képsorok nem egy képvetítés, hanem a kulisszák mögött felvett snittek összeollózott végeredménye. Láthatjuk a szettek, maszkok, jelmezek elkészültét és néhány jelenet alternatív változatába is belenézhetünk. Innen derül ki, hogy a báros verekedésnél a maszkos detektív először széket használt asztal helyett, a tetőn folyó üldözést egy valódi épület tetején vették fel, a maszkot meg nem volt olyan egyszerű felvenni, úgy tették fel a színészre. A nagy tömegjelenetek koordinálásának is szemtanúi lehetünk, Sally az első találkozáskor kabátot viselt volna, az egyik prédikátor az utcán pedig németül beszél, ami vagy nem maradt a kész műben vagy csak nekem nem tűnt fel. Ez a kisfilm 12 perces, szerintem érdekes volt. Akad még három törölt jelenet, amikből az egyik egy pici poén, de valójában egyikért sem kár, hogy kimaradt. A Werkfilm egy túl rövid, túl gyors akármi, amit apró interjú-részletekből meg a trailerből raktak össze, valójában semmit sem tesz hozzá az egészhez, bár, ha jól értettem, a rendező azt mondja, hogy Meanwhile City három mérfölddel a föld fölött van, az égben.

A legérdekesebb az Interjúk-rész, ahol a színészek és az alkotók beszélnek. Itt a legfeltűnőbb a rossz hangminőség, szerencsére viszont mindegyik extránál van magyar felirat, ami ismét csak azt mutatja, hogy egy tényleg a Franklynhez méltó kiadást tartunk a kezünkben. Lássuk, ki mit mesélt! Gerald McMorrow, író-rendező: A mai Londonban lévő három karakterben közös, hogy mindnyájan elvesztettek valamit/valakit. Egy rövidfilm-ötletből származik az inspiráció, ami végülis Emilia és Preest konfrontációja. Meanwhile City látványát Caravaggio festményei ihlették, erősebb színei vannak, mint Londonnak. A maszk félelmet keltett a stábtagokban. Szerinte Phillippe a karaktere furcsasága miatt vállalta a kihívást, végig ő volt a maszk alatt. Azt mondja, hogy a film dráma-thriller. A két valóságot más módszerrel rögzítették. Jeremy Thomas, producer: Egy elsőfilmes rendezőhöz képest nagyon drága ez a mozi, viszont önmagában nem esik ebbe a kategóriába.

Ryan Phillippe: A maszk miatt a testével kellett játszania, mert az arcát nem tudta használni. [Megjegyzés: Preest nevét elírták a magyarok.] Eva Green: A kettős szerep vonzotta, a két különböző figurához egy tréner segítségével fejlesztett ki különböző hangokat és a sminkes eredménye, hogy Sally és Emilia szinte nem is hasonlítanak egymásra. Bernard Hill: Peter túl vallásos, túlságosan elvarázsolt és azt hiszi, hogy megoldhatja jósággal a problémát, amit nem lehet megoldani. Talán őrültebb a fiánál... Leonie Hartard, jelmeztervező: Ő találta ki, hogy a maszk hátulján fűzők legyenek, magát az álarcot McMorrow. Átalakította, érdekesebbé tette Preest kosztümjét az eredeti tervvel szemben. Green olyan ruhákat kapott, amiket ő maga választott volna. Meanwhile City-ben nincsen kék szín. Laurence Dorman, látványtervező: A szentélyek a valóságban boltok, ez magyarázat például a mosógépes vallásra. Ben Davis, operatőr: Mindegyik karakter elveszett, tragikus, mind áldozatok. A négy főszereplő útjait mindegyik esetben kicsit másféle módon rögzítették, Milonál duplán, mert Sally megjelenésekor minden megváltozik egy kissé. Sam Riley-tól semmi érdekeset nem hallhatunk. Általánosságban mindenki elmondja, hogy mennyire egyedi és különleges volt a forgatókönyv, emiatt akartak részt venni ebben a projektben. Összesítésben csak magamat tudom ismételni: Ez egy nagyszerű kiadás, le a kalappal a Budapest Film előtt, amiért sikerült méltó módon megjelentetni ezt az érdemtelenül ismeretlen, egyedi és nagyszerű filmet!

Hírek:

- Sam Riley-t hamarosan láthatjuk a 13 című akció-thrillerben, amiben többek közt Alexander Skarsgaard (a True Blood Ericje), Natasha Lyonne, Jason Statham és 50 Cent is feltűnik.

Ma megint nem lesz semmi, úgyhogy lehet megint megnézek valamit saját kútfőből halászva.

Ezt a videót én magam csináltam, a Franklyn fantasztikus zenéjéhez:

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy szuperhős bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr381709107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása