Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.07.02. 23:15 Tévésámán

Barátom, Charlie Brown (A Boy Named Charlie Brown, 1969)

Charlie Brown poster.jpg

Bár minden vágyam így teljesülne! Kb. a hónap elején sugározta az HBO A boldogság egy meleg takaró, Charlie Brownt és akkor megjegyeztem, hogy szívesen néznék még Peanuts-rajzfilmeket. Úgy tűnik a tv2 olvasott a gondolataimban, mert ma kora délután vetítették ezt az animációs filmet. Lássuk, ezúttal milyen kalandba keverednek Charles M. Schulz "gyerekei"!

abncb2.jpg

Charlie Brown megelégszik folyamatos pechsorozatával és elhatározza, hogy bebizonyítja önmagának, Lucy-nak és a többieknek, hogy mégsem örök vesztes. Éppen kapóra jön neki a szóbeli helyesírási verseny, amit mindenki nagy meglepetésére megnyer, majd továbbjut az iskolai döntőre, ahol szintén sikert arat! Az iskola elküldi őt az országos versenyre, de a hirtelen jött győzelem óriási, nyomasztó felelősséggé válik a kisfiú számára. Éjt nappallá téve dolgozik, hogy ő legyen a bajnok - a kérdés az, hogy tényleg mindenáron győznie kell, hogy megjavuljon az önbecsülése? Ezalatt pedig Linus és Snoopy a címszereplő után indul, hogy visszakérjék tőle Linus takaróját, amit ő szerencsehozó amulettnek kölcsönadott Charlie-nak, aki elveszti. Vajon hol lehet az égszínkék rongyocska?

boy31.jpg

Ugyanazok a szeretni való figurák és ugyanazok a rájuk jellemző poénok sorakoznak fel, mint a 2011-es Happiness Is A Warm Blanket, Charlie Brownban, ám itt mégis erőteljesen érezhető, hogy mennyire régi alkotással állunk szemben. Az A Boy Named Charlie Brown ugyanis már több mint 40 éves rajzfilm és mai szemmel nézve vannak benne elég furcsa részek. Nekem például már az különös volt, hogy kizárólag női szinkronhangokat hallhatunk, a fiúkat is ők szólaltatják meg; ehhez pedig hozzájönnek még az éneklős részek, amitől kissé musical-szerű az egész. A legdurvábbak viszont a korlenyomatként a mesében maradt pszichedelikus felvonások; ezek csúcspontja az, amikor Schroeder zongorajátékára mindenféle színes képek villódznak előttünk, fotók meg rajzolt látnivalók mosódnak össze és nem értettem, ez miért kellett bele. Kb. három ehhez hasonló epizód van, ezek közül egyedül a Snoopy által a jégen bemutatott rögtönzött kori/hoki-bemutató értékelhető, a többinek nem bírtam felfogni a jelentőségét. Szintén kissé zavaróan hatott, hogy rengetegszer csak szól a zene és a karakterek csinálnak valamit, de percekig senki sem szólal meg. Ezeket nem hibák, mindössze furcsa dolgok.

Peanuts-karácsony.gif

Az alapkonfliktus ezúttal Charlie mindennapjaiból ered, az első fél órában megnézhetjük, hogyan szerencsétlenkedik, majd aztán elhatározásra jut, amiben Linus támogatni, Lucy pedig hátráltatni próbálja őt. A kendő problémája (amit valamiért pelenkának fordítottak...) természetesen ismét előkerül, valamint Snoopy most elég sok saját teret kap, többek közt lejátssza az amerikai himnuszt a baseball-meccs megnyitásaként, pilótaként "harcol" álmában és ott van még a már említett jeges szekvenciája is. A legfurcsább a filmben talán az, hogy valamiért kizárólag Lucy iránt éreztem szimpátiát, pedig ő a csipkelődő, gonoszkodó karakter. Következzenek a  gyerekeket megszólaltató színészek nevei: Peter Robbins - Charlie Brown, Pamelyn Ferdin - Lucy, Glenn Gilger - Linus, Andy Pforsich - Schroeder, Sally Dryer - Patty, Ann Altieri - Violet, Erin Sullivan - Sally, Lynda Mendelson - Frieda és Christopher DeFaria - Pig Pen. A rendező-producer és Snoopy szinkronja Bill Melendez volt, szintén ő írta a dalok szövegeit; a történetet saját képsorai alapján Charles M. Schulz találta ki. A képregények alkotója producerként segédkezett a készítésben.

peanuts baseball.jpg

Érdekességek: Ez az első a filmszínházakban is bemutatott, egészestés Peanuts-mozik közül, amikből összesen négy van. Minden egyes karakter külön megjelenik a főcím alatt, mindnyájuknak kiírják a nevét; a végestáblistában pedig láthatóak a szereplők hangjai (ileltve láthatóak lettek volna, ha leadják). Érdekes módon 12-es karikás besorolást kapott, amit talán azoknak a bizonyos fura részleteknek köszönhet. Snoopy repülős álom-jelenetét egy az egyben az 1966-os Snoopy és a halloweenből emelték át. Ez az első rajzfilm, amiben felhangzik az "Aaaugh!"-kiáltás, ami a későbbi Peanuts-alkotásokban a két állat-karaktert kivéve mindegyik gyerek szájából elhangzik. Peter Robbins édesanyja magyar emigráns volt, így ő félig magyar. Christopher DeFaria az Álomháború egyik társproducere, valamint többek közt a Watchmen, a 300 és a Vadiúj Vadnyugat produkciós vezetője is volt. 

Nem rossz a Barátom, Charlie Brown; de nekem a sztori legújabb verziója jobban tetszett, efelett már túlságosan eljárt az idő

Pontozás: 

imdb: 7.4 (4 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 4/5 

Ismét elkezdtem dolgozni a nagy projektemen, valamint készítenem kell legalább két írást a Cinegore számára, nem beszélve egy újabb saját weboldalról, amit szintén meg kell tölteni, plusz még itt van a munkám is. Így most kijelenthetem, hogy egy kicsit lassulni fog a tempó, de amint végzek a többi dologgal, mindenképpen visszatérek. Az új oldal linkjét az Oldalajánlóban legfölül találhatjátok meg.

Szólj hozzá!

Címkék: animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr974625045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása