Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.05.29. 22:04 Tévésámán

Pumpkinhead - A bosszú démona (1988)

pumpkinhead poster.gif

Nagy mennyiségben szoktam ezeken a hasábokon horrorokról értekezni, ezért úgy sejtem, az a 200 ember, aki olvas, szintén kedveli ezt a műfajt, tehát nem hiszem, hogy ismeretlenül cseng előttük a Magyar Fangoria Magazin neve. A 2004 és 2008 között, összesen 20 számmal megjelent folyóirat a borzongató mozik hazai rajongótáborát szólította meg, tele volt érdekességekkel, humorral és az alkotók igyekeztek minket megismertetni a legújabb filmekkel, meg kedvet csinálni a klasszikus alkotásokhoz. A Fangoria viszont nem csak írt a mozgóképekről, hanem többet meg is jelentetett közülük, elsősorban olyanokat, amiket korábban hivatalos forrásból itthon nem lehetett beszerezni. (Milyen jó lenne, ha lenne valaki, aki segítene, hogy a magyarországi közönséghez legális formátumban eljussanak az olyan remek, de itthon ismeretlen művek, mint mondjuk a Dirty Girl vagy a Super…) A lap fennállásának csúcsán meg lehetett vásárolni a legfrissebb példányt dvd-melléklettel vagy anélkül, ám a rosszabb hónapokban csak a drágább kiadást választhattuk. Mivel én mind a 20 számot megvettem, így enyém lett dvdn a Pumpkinhead; az Aki bújt, aki nem és a Kukorica gyermekei 3; mostanra pedig rajtuk kívül már csak az Elveszett gyerekek városa van az eredeti dvds listámon, amiket még nem örökítettem meg ide. Tegnap éjjel aztán gondoltam egyet és megnéztem A bosszú démonát, a Children of the Cornról pedig lemondtam, mert nem érdekel. Ezen a héten megpróbálom végignézni a fennmaradó többi filmet - na, de most már tényleg rátérek Tökfejre:

A '80-as évek végén járunk, valahol Amerika poros, sivár vidékén, ahol tökéletes nyugalomban éli egyszerű életét Ed (Lance Henriksen), a kisfiával. Egy nap azonban a gyermeket baleset éri, amit a városból érkezett tinik okoznak, és hiába próbálnak segíteni rajta, már túl késő. Az összetört és bosszúra szomjazó apa pedig kiskora visszatérő rémképéhez, a helyi legendák szörnyéhez fordul, akivel állítólag az erdő mélyén élő ősöreg boszorkány képes kapcsolatba lépni. Edet már semmi más nem érdekli, csak hogy fia "gyilkosai" megbűnhődjenek, ezért pokoli egyezséget köt a banyával és rajta keresztül a démonnal. Pumkinhead pedig ismét életre kel és elindul, hogy borzalmas véget vessen a hat fiatal életének. Vajon sikerül véghezvinnie ördögi küldetését vagy lesz, aki útját állja? Egyáltalán lehetséges legyőzni ezt az istentelen lényt? 

pumpkinhead Lance.jpg

Végtelenül egyszerű sztori, amit a megvalósítás miatt érdemes megnézni. Nem a történet érdekes, hanem a szörny, ami jön, lát és arat. Stan Winston első rendezése volt ez és érdekes módon bár az eseménysor kitalálásában szintén részt vett, ezek mellett nem maradt ideje a trükkökkel meg a bestia megvalósításával foglalkozni (aki nem tudná, Winston az egyik legnagyobb szörny-gyártó volt, ő csinálta többek közt az eredeti Predatort). Szerencsére Pumpkinhead így is jó kezekben volt, hiszen Tom Woodruff Jr. (Alien-filmek) hozta létre és alakította őt. A szereplők nagy része szót sem érdemel, mindössze hárman vannak, akiket kiemelnék. Az első Lance Henriksen, akit ritkán lehet főszerepben látni, itt viszont megmutatja, hogy remekül érti a szakmáját - kérdés, hogy miért éppen őrá építettek egy egész mozit, ahelyett hogy egy A-kategóriás sztárt választottak volna? A második Cynthia Bain, Tracy alakítója, aki a három lány közül a legszebb; a harmadik pedig a boszorkány Haggis kosztümjében rejtőző Florence Schauffler. A B-mozik ismerőinek feltűnhet még egy szereplő, az öreg Wallace, nos, ő pedig Buck Flower, akit a Halálmester 2-ben láthattunk és neki köszönhetjük a Kerge birkák forgatókönyvét. Van még valaki, akit ugyan felismerni nem fogtok, de a horror-rajongóknak mégis kötelező ismerniük: ez az illető Dick Warlock, akit a nyitó szekvenciában láthatunk Pumpkinhead első áldozataként. Warlock volt a Halloween II-ben Michael Myers életre keltője. 

pumpkinhead a szörny.jpg

Érdekességek: A történetet Ed Justin verse inspirálta, amiből pár sort mondókaként hallhatunk a Wallace-gyerekek szájából. A költemény eredete egyébként ismeretlen, vagyis nem lehet tudni, hogy Justin honnan vette a lény alakját. Stan Winston mind a banya, mind a démon figuráját sötétebbre alakíttatta a forgatókönyvírókkal. Lance Henriksent az a jelenet győzte meg a szereplésről, mikor Billy "feltámad" a kocsiban. A főhőst alakító színész maga szerezte be a ruháit és a kellékeit, így a puskát, a sapkáját meg az ezüst dollárokat, amiket Haggis-nek ad; ezeken felül készítettek neki néhány pár műfogsort a hitelesebb redneck-külső eléréséhez:D Florence Schauffler jelmeze kb. 30 kilót nyomott. A kész film bemutatóját több alkalommal elhalasztották, ráadásul a terjesztő De Laurentiis Entertainment Group becsődölt, ezért a United Artists-nak kellett átvennie a forgalmazást, de ők csak szűk körű bemutatót tudtak szervezni neki.

A Dark Horse elindított egy négy részes képregény-minisorozatot, a Pumpkinhead: The Rites of Exorcismöt, amiből viszont csak két rész jelent meg. A folytatásokat később összeollózott darabokban a GEOmetric Design által kiadott második Pumpkinhead-figurához mellékelték - ez a 17 inches (kb. 40 centi magas) modell a szörnyet szárnyakkal ábrázolta, amint egy kőlépcsőn áll és 120 dolláros ára ellenére elég sokat adtak el belőle, a cég figuráinak azóta sem sikerült megdönteniük Tökfej bevételi rekordját. A szörny története inspirációt nyújtott a Misfits együttesnek, van egy daluk, amiben elmondják a film eseményeit:) Egy vicces név a mellékszereplők közül: Chance Michael Corbitt (a gyerek Ed), ez pedig azért vicces, mert a Chance esélyt jelent és szerintem női név (bár ugye Amerikában bárkit nevezhetnek Taylornak, például). A bosszú démona 3 és fél millió dollárba került, saját korában 4 milliónál valamivel többet hozott vissza, kritikai fogadtatása vegyes volt, ám a rákövetkező években kultmozivá nőtte ki magát.

A dvdről: Induljunk ki abból, hogy egy független kiadó terméke, ami ráadásul egy újsághoz járt mellékletként. Nos, ebben az esetben már a kemény műanyag tok is extra szolgáltatásnak számít:) A film minősége jó, most angolul néztem, a magyar szinkronra nem emlékszem, szóval azt se tudom, hogy megfelelő-e. Az extrák közt egy semmitmondó trailert és egy Lance Henriksen életrajzot kapunk, az utóbbi egész érdekes. Egész jó kiadás, a Fangoriától, ami elsődlegesen nem filmkiadó, pedig tökéletes. Antikváriumokban könnyen beszerezhető, aki szereti a szörnyes (értelmetlen?) horrorokat, az adjon neki egy esélyt! 

A Pumpkinheadhez visszatérve, a címszereplő leginkább egy olyan Alien, ami kicsit lassabb, de rondább, ijesztőbb és hitelesebb, ráadásul a tevékenységének helyszíne a "szomszéd kertje", ami valóságosabb a jövő űrhajóinál. Egyfajta városi legenda-feldolgozás, ami egyszerű, de nem is akar több lenni egy jó horrornál. A szörny remek, Henriksen jó, a gyilkosságok véresek és a játékidő néző-barát (mindössze 83 perc). Elsősorban a démonos mozik és a '80-as évek borzongatós alkotásai iránt érdeklődőknek ajánlom. 

Pontozás: 

imdb: 6.2 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek:

- Lance Henriksen továbbra is hazai pályán játszik, vagyis csupa ijesztgetős-gyilkolászós filmben: Gingerclown (a régen várt magyar horror külföldi sztárokkal), Aliens: Colonial Marines (videojáték, ebben szinkronhang), Sin Reaper 3D és mindössze egy cím van, ami kilóg a sorból, ez pedig a Bring Me the Head of Lance Henriksen, amiben a B-kategóriás sztárok világába pillanthatunk bele (avagy hogyan maradj a szakmában olyan sokáig, mint Lance bácsi). 

- Tom Woodruff Jr. következő mozijai közt szerepel az Ender's Game című sci-fi/kaland Harrison Forddal, Abigail Breslinnel és Ben Kingsley-vel, ahol az űrlények megalkotása a feladata; ezen kívül maszkmesterként vesz részt az Odd Thomas-ban és karakter-tervezőként a Jack the Giant Killerben. A legnagyobb szerepe viszont a Percy Jackson és az Olimposziak - A tengerek szörnyeiben lesz, ahol az Agrius nevű karakter bőrébe bújik, valamint a szörnyek egyik tervezője is. 

Várható írások: Aki bújt, aki nem

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr494553844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása