Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.07. 15:09 Tévésámán

Solomon Kane (2009)

A legjobb filmcímek azok, amik egyszerűek, mégis sok mindent sugallanak. Ezen belül külön osztályt alakíthatunk ki azoknak, amik csak egy szimpla névből állnak (Juno, Miranda, Franklyn), majd jönnek az eposzi jelzővel ellátott nevek (Zoolander, a trendkívüli) és végül a teljes nevek (Dorian Gray, Jonah Hex). Az utóbbiak a legjobbak, mert ezekből lehet a legtöbbet megtudni, ugyanis konkrét emberekről van szó (legyenek valós vagy fiktív személyek). Ha már itt tartunk, nézzük meg, kicsoda Solomon Kane! A ponyvairodalom nagy alakja, Robert E. Howard találta ki őt (Howard egyébként az az ember, aki Conant is kiagyalta) és 1928-ban, a Weird Tales hasábjain kelt életre először, a Red Shadows című történetben, szóval már több mint 70 éves figuráról van szó. Alapvetően Kane egy a gonoszt üldöző puritán az 1600-as években – most már van némi fogalmunk arról, ki lehet, de lássuk, hogyan keltették életre a filmvásznon!

Kane kapitány (James Purefoy) kegyetlen és véreskezű zsoldos, akit csak a gazdagság megszerzése érdekel. Ám egy napon, egy különösen nagy öldöklés közepette a megostromolt vár tróntermében szembekerül az Ördög Kaszásával (Ian Whyte), aki felvilágosítja, hogy a lelke átkozott és a pokolra fog jutni. Solomon épphogy el tud menekülni a rémisztő démon elöl, ám a lény szavai belevésődnek az elméjébe, így felhagy addigi életmódjával és egy eldugott kolostorban keres menedéket. Egy év eltelik és ekkor az apát elküldi Kane-t, mivel szerinte őt máshová szólítja a végzete. A vándorrá váló egykori harcos útja közben rablótámadás áldozata lesz, de nem bántja a tolvajokat, akik viszont agyba-főbe verik őt. Szerencséjére egy békés, az újvilágba tartó család rátalál és megmentik, ő pedig vonakodva bár, de velük tart. A közös kalandok viszont egyre hajmeresztőbbé vállnak, aminek csúcsán belefutnak egy félelmetes, maszkos lovagba és ördögi katonáiba, akik megölik a család egy részét és elrabolják a fiatal Meredith-t (Rachel Hurd-Wood). A haldokló apa (Pete Postlethwaite) megesketi Solomont, hogy megmenti a lányt, és meggyőzi, hogy így megtisztíthatja sötét lelkét a gonosztól. Kane kapitány így ismét kardot és pisztolyt ragad, hogy legyőzze az álarcos szörnyeteget és az őt irányító mágust - de vajon sikerrel jár majd, vagy elbukik és az örök kárhozat lesz a sorsa?

Az elején már elég látványos volt és amint feltűnt a Kaszás, rögtön elkönyveltem magamban, hogy "de jó film lesz ez". Aztán jött még az álarcos lovag (Samuel Roukin) és minden afelé mutatott, hogy a csúcs a varázsló lesz. Addig viszont folydogáltak az események és sajnos a boszorkányt ki lehetett találni, arra is elég könnyű volt rájönni, kit rejt a maszk, az őrült papnak pedig nem sok értelme volt abban a kontextusban. (SZPOJLER: Ha tényleg meg akarta ölni Kane-t, akkor minek cseverészett vele órákig? SZPOJLER VÉGE). Nem tudnám megmondani, miért, de hiába vonulnak fel tök jó szörnyek, hiába a szép Rachel Hurd-Wood és az egész jól alakító James Purefoy, valamiért ez a film mégsem az igazi. Az első pár perc monumentalitást sugall, de később ennek már nyoma sem marad, ezt leginkább onnan lehet érezni, hogy az álarcos serege kb. 10-20 főből áll összesen, a várat se védik túl sokan, de ez még kevésbé feltűnő.

A legnagyobb gond az, hogy már az indításnál ellőtték a legjobb gonoszt és a nagy főellenségnek szánt Malachi (akit valamiért magyarul Malachai-nak neveznek) gagyi. Az ő ellensúlyozására összedobott démon (vagyis leginkább lángoló fémhulladékból álló gólem) viszont egész jó. Ha nem lenne elég szar a főgonosz, még elveszik tőlünk a végső összecsapás izgalmát is, ugyanis ezt képtelenség annak nevezni. (ÚJABB SZPOJLER: Solomon pár percig bujkál a démon elől, aztán mikor a mágus megmutatja magát, egyszerűen fejbe lövi és ezzel még a fémtestű óriást is lenyomja. SZPOJLER VÉGE) Viszont legalább egy csomó ismert arcot felvonultatnak nekünk. Kane apja Max von Sydow, Pete Postlethwaite karakterének felesége Alice Krige (a Borg királynő), a bolond pap Mackenzie Crook (a Karib-tenger kalózaiból), a varázsló meg Jason Flemyng (Titánok harca, Blöff, Rocksztár). Ezen kívül Rachel Hurd-Wood filmbeli testvére a valóságban is az, ő Patrick Hurd-Wood. Az író-rendező Michael J. Bassett volt.

Érdekességek: A filmjogokat már 1997-ben megszerezték, de csak 12 évvel később realizálódott a mozi, amit egyébiránt egy trilógia első részének szántak. Kane életre keltője a forgatás során megsérült egy kardpárbajban, a homlokát ért sebet öt öltéssel kellett összevarrni. A Solomon Kane 45 millió dollárból készült, de csak 19 és fél milliót hozott be, pedig a kritikusok pozitívan értékelték.

Furcsa egy film ez. Borzasztóan sok lehetőség volt benne, és ha a rém béna főgonoszt kihagyják, a Kaszást többet szerepeltetnék és több statisztát szerződtetnek, akkor sokkal jobb lenne. Azért végülis nem volt rossz, a végén elkerülték a klisét és láttam már sokkal pocsékabb mozikat is, de a kitalálhatóság ront rajta. Ja és még valami: Csak nekem jutott eszembe az egészről a Van Helsing? Mintha ugyanazt látnám, csak poénkodás nélkül, jobb szörnyekkel...

Pontozás:

imdb: 6.1

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Michael J. Bassett írja és rendezi a Silent Hill: Revelation 3D-t, valamint a szintén horror Saint Mary's-t, utóbbiról még nem sok mindent lehet tudni. (Előbbiről azóta elkészült a cikkem.)

- James Purefoy a nagy dobásnak ígérkező magyar sci-fiben, a Thelomeris-ben lesz látható, emellett pedig a hasonló témakörben mozgó John Carterben is. (Utóbbi megbukott.)

Várható írások: Régi idők focija, Tolvajtempó, Underworld Extended Cut (nem biztos, hogy érdemes írni róla).

Szólj hozzá!

Címkék: horror kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr433526530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása