Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.24. 15:49 Tévésámán

A harag napja (Day of Wrath, 2006)

Még régen, amikor készülőben volt ez a film, itthon nagy felhajtás volt körülötte, ami érthető, hiszen azért Christopher Lambert neve még ma is jól cseng, mellette pedig hazánk lányai/fiai mutathatták meg tehetségüket. Jómagam nem tudtam, miről szól, csak azt, hogy a középkorban játszódik és a francia sztár mellett benne van az egyik legjobb magyar színész, Bicskey Lukács, akit az Argo óta nagyon kedvelek - ennyi alapján már látnom kellett. Kb. két hónapja volt először a Film+-on, akkor leültem elé, de olyan fél óra után elment az adás és nem jött vissza, így lemaradtam a Day of Wrath nagy részéről. De most bepótoltam, és azt mondom, megérte! Erről van szó:

Az 1400-as évek legvégén járunk, egy kis spanyol városban. Főhősünk a részeges bíró, Ruy (C.L., ejtsd: Rui), akitől felesége (Oroszlán Szonja) elhidegült és mivel a férfi sok időt tölt az ivóban, az emberek suttognak róla a háta mögött. Egy napon az egyik ismert főnemest meggyilkolják a nyílt utcán kíséretével együtt, ám a hullák eltűnnek és dacára a sok szemtanúnak, mindenki váltig állítja, hogy a herceg él. Néhány nappal később újabb főúr hal szörnyű halált, ám az ő maradványai ugyanúgy felszívódnak, a bíró pedig bizonyítékai birtokában hiába remél segítséget, senki sem áll mellé, még a legközelebbi segítői sem. Minden lakos egyre gyanúsabbá válik, főként az inkvizítor Anselmo (James Faulkner), és felbukkan egy rejtélyes orgyilkos (Bicskey Lukács), aki mindig a bíró előtt jár egy lépéssel. De vajon ki akarja megöletni a város elitjét és miért tüntetnek el minden nyomot a tettesek?

SZPOJLER HÍR

Csodálkozom, hogy ez a film mégse világsiker, se Oscar-díjas és nem mutogatták mindenütt, merthogy zsidókról szól. Bizony...

SZPOJLER ÁFF

Az elején jön az első gyilkosság és onnantól máris nagyon érdekes lesz a sztori. Az áldozat mellkasára valaki egy D betűt vés, aztán eltűnnek a hullák és még aki nyilvánvalóan ott volt, az is tagadja, hogy látott valamit. Mintha meg sem történt volna a dolog... Aztán a mészárlás folytatódik, a bíró egyre dörzsöltebb módszereket használ, ám még ha megdönthetetlen bizonyítékokkal szolgál, az se érdekel senkit. Ráadásként ott a zsidózó pap, a megszállott feleség, a barátja ellen dolgozó segéd, a nemtörődöm kormányzó és az inkvizítor körül gyülekező összeesküvők hada. Ahogy halad előre a sztori, egyre jobban érdekelt, hogy mi áll a háttérben, mert tényleg izgalmas ez az "egyedül a világ ellen"-helyzet, ahol az igazság keresése hiábavaló időpazarlássá degradálódik... Mellékszálként ott van Ruy szerelmi élete, aki a szép, de fanatikus felesége és a régi párja, a gyönyörű grófné (Blanca Marsillach) között őrlődik; meg ugye a mindent átható félelem; az elvakult vallásosság és egy évtizedes (talán évszázados?) titok. Egy dolog azért akadt, amit nem értek: Bicskey karaktere azt mondja, hogy ő egy magyar zsoldos, viszont a stáblista szerint Miguel de Alvaradonak hívják, akkor most hogy van ez?

Lambert megöregedett, az egész feje annyira sima, mint egy tekegolyó, még a haja is, szóval a külseje egy kissé nevetséges, de hozza a tőle megszokott színvonalat. A legjobb egyértelműen Bicskey úr, akit jégkék szeme és markáns vonásai igazán félelmetes rosszfiúvá teszik. Marhajól kardozik, elegáns, érzelemmentes gyilkos, egyszerűen mindenki mást lejátszik a vászonról. Brian Blessed vicces figura, de valójában megfontolt, ravasz és előrelátó, csupán e mögé a joviális, érdektelen élvezethajszoló külső mögé rejtőzik el, ő is tök jó volt. Ugyanígy tetszett James Faulkner alakítása, mert annyira gonosznak látszik, hogy ha bármi rossz történik a filmben, egyből rá gondol majd a néző és ez óriási! Oroszlán Szonja jól néz ki ezzel a rézvörös hajjal, de az ő karaktere a legellenszenvesebb mind közül. Az utolsó jelenete egyszerűen elképesztő állatság - valódi reakció, ami tényleg megtörténhet, de az összes ilyen embert úgy utálom, basszus, hogy lehet valaki ennyire elvakult barom... Őt ellensúlyozza a szép Blanca Marsillach, akinek figurája sokkal szimpatikusabb és a hölgy jobban játszik hazánk agyonsztárolt kancsal lányánál (elnézést). Egyébként a szereplőgárda nagy része magyar, hiszen itt forgatták A harag napját. A teljesség igénye nélkül néhány ismerhető név: Gryllus Dorka (a segéd felesége, nem ismertem fel), Zakariás Eszter (valami Mónika, szinkronszínésznő), Trokán Nóra (Ruy szobalánya, mostanában elég felkapott), Bordán Irén (Santa Fe hercegné, ő elvileg külföldön élő magyar színésznő), Fridel Fruzsina (a grófné szobalánya, a Jóban-Rosszban egyik szereplője) és Elek Ferenc (fiatal szerzetes a bitófás részben, ő volt Kozma Jocó a Szomszédokban:D). Ezen kívül gondolkoztam és lehet, hogy a mostanában futó Jägermeister-reklámban látható pofa a pap, de ebben nem vagyok biztos.

Kiemelném még a látványt, hiszen szépek a jelmezek, csupa élénk, erőteljes színt láthatunk, talán csak az hibádzik, hogy külső megjelenésükben alig lehet elkülöníteni a szegényeket a gazdagoktól. A film háromnegyedénél jön a fordulat, amit lehetetlenség kitalálni, ám miután kiderül a titok, még mindig van értelme tovább nézni, mert aztán következik az utolsó felvonás, a "bosszú", és aztán a remekül komponált lezáró jelenet. Az író, rendező és főproducer Adrian Rudomin volt, akinek emellett csak egyetlen másik filmje van. Christopher Lambert és Blanca Marsillach társproducerek voltak, de több magyar is befektette a pénzét e vállalkozásba. Érdekességek nincsenek, egyetlen extra adat akadt, hogy kb. 12 millió dollárnak megfelelő összegből készült, viszont az nem derült ki, mennyit hozott vissza.  

Nekem tetszett, mert a sztori tényleg lekötött, érdekelt, mi a megoldás. Külön jó volt benne a történelmi alap: a valóságban lejátszódott események keretként szolgálnak a fikcióhoz. A harag napjának világában nincs igazság, nincs valódi gonosz és senki sem harcolhat benne a Sors ellen - még Ruy sem. Aki szereti Christopher Lambert filmjeit meg a történelmi-rejtélyes alkotásokat, annak biztosan tetszeni fog és ott van benne ez a sok-sok magyar színész - Bicskey Lukács játéka miatt megéri megnézni.

Pontozás:

imdb: 5.6

port.hu: 5.9 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Christopher Lambert három különböző horror-közeli filmben szerepel jövőre: a horror/akció/vígjáték Blood Shotban, a vérfarkasos Dark Star Hollow-ban és a démoni szuperhős, a Szellemlovas legújabb kalandjában, A bosszú erejében.

- Brian Blessed valami királyt alakít majd A hobbit 1-2-ben.

- A Lord Garciát (nem tudom ki volt) játszó Székely B. István adatlapján találtam egy érdekes mozit, ez pedig a Styria. Műfaját tekintve fantasy/horror/rejtélyes, azt írják róla: "Az intenzív kapcsolatot mutatja be egy magányos tinédzser és egy szépséges ismeretlen között." A főbb szerepekben Eleanor Tomlinson (A mágusban a fiatal hercegnő), Stephen Rea és Marozsán Erika.

Várható írások: A kétszáz éves ember. (Ezt 2016-ig nem néztem meg...)

Szólj hozzá!

Címkék: magyar dráma történelmi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr423493566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása