Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.28. 11:28 Tévésámán

Háborgó mélység (Deep Blue Sea, 1999)

Állatos horror - alapvetően nem túl érdekes, mert a valóságban is megtörténhet. Tele van a világ gyilkos állatokkal, akik a legkisebb erőfeszítéssel képesek megölni egy embert - lásd: kockamedúza, jegesmedve, kobra és a nagy fehér cápa. Helyben vagyunk. Ez a gigászi hal alapvető félelmeink vízi megtestesülése: csupa izom, csupa fog, még a bőre is érdes; gyors, kegyetlen, ijesztő külsejű (gondoljatok csak a kifejezéstelen fekete szemére), stb. Anno Spielberg papa egyik legnagyobb sikerét aratta ezzel az ősidőkből itt maradt, tökéletes ragadozóval a Jaws-ban, ami után az emberek pánikszerűen rettegni kezdtek a nagy fehértől, de ez már régen volt, a cápás műfaj hamar kifulladt. Viszont, ha fogjuk ezt a lényt és felnagyítjuk (lásd: Megalodon) vagy mutánssá tesszük (Cápaember), esetleg mindkettő, akkor már kapunk egy nagyon király főgonoszt, akinek nem szükséges háttérsztorit, motivációt, nevet, külalakot kitalálnunk - legalábbis kevesebbet kell dolgozni az alapanyagon. Innentől már csak az a kérdés, hogy hol és miért csap(nak) le az emberekre? Ez egy tuti recept, a Háborgó mélységben is beválik.

Susan (az igen érdekes nevű Saffron Burrows) egy tengeralatti laboratóriumban végez kísérleteket cápákkal, melyek célja ezeknek az egyedülálló tengeri teremtményeknek a felhasználása az emberi agysejtek regenerálására. A cápák érzékei ugyanis koruk előrehaladtával nem tompulnak, vagyis az agyukban van valami, ami meggátolja a sejtjeik leépülését - talán ez lehet az Alzheimer-betegség legyőzésének kulcsa! Egy nap aztán ellátogat hozzá a milliárdos Russell (Samuel L. Jackson) - az ő cége pénzeli az egész bulit -, hogy lássa, van-e értelme tovább folytatni a kutatásokat. A kezdeti eredmények rendkívül biztatóak, ám hamarosan kiderül, hogy az itt leledző három óriáshal sokkal többre képes, mint amit az ember kinézne belőlük és ennek rögvest jelét is adják. A bázist hamarosan a pusztulás kezdi fenyegetni, mialatt a legénység (köztük LL Cool J és Stellan Skarsgard) kétségbeesve próbál menekülni a víz és az emberevő szörnyek elől. Látszólag nincs menekvés... Vajon ki nyer: az emberek vagy a 14 méteres, több tonnás óriáscápák?

Már láttam ezt párszor és nem tudom, vajon az elején mi vehetett rá, hogy megnézzem - talán a bevezetőben említett recept? Meglehet. A lényeg az, hogy ez a film még többszöri nézés után is megállja a helyét. A sztoriba bele lehet kötni, de szerintem hiteles: alapvetően egy Resident Evil 1/Szellemhajó/stb. helyzet van: ki kell jutni a halálcsapdából, amiben ezúttal a víz az első számú veszélyforrás. Pluszban ott vannak még a cápák, amik rátámadnak azokra, akik már "legyőzték" a vizet - újabb hasonlóság A kaptárral, a cápák egyfajta mini-főellenségek, akiket le kell gyűrni, hogy kijussanak. És még ugye közre játszik az emberi természet, hiszen a túlélőknek muszáj összefogniuk és együttműködniük, ha egy darabban akarják elhagyni a süllyedő laborkomplexumot, de ez senkinek se könnyű.

SZPOJLER HÍR

Nagyon király ebben a moziban a klisékkel való leszámolás. Először is, senki sincs biztonságban, mert hiába főszereplő valaki, hiába alakítja őt mozisztár, mégis bárki bármikor meghalhat. Duplán megtörténik, hogy az a karakter harap fűbe (vagyis inkább azt harapják ketté), akire egyáltalán nem számítottál. Egyikük halálát egy csomó helyen megszavazták a legkirályabb filmes elhalálozások közé. Ezen kívül pedig a vicces néger szerepkörbe betuszkolt LL Cool J tényleg jó poénokat lök, szóval még ez is működik. Nem értettem viszont, hogy a szakácsnak most akkor mi a neve? A stáblista szerint Preacher, egyszer valami más néven szólítják, egyszer meg ő maga mutatkozik be valami harmadikon - vagy nem figyeltem és csak a keresztneveiből van kettő?

SZPOJLER ÁFF

Deep Blue Sea tele van ismert arcokkal. Jackson, a kopasz rapper és Bocskor Bill mellett ott van még Thomas Jane (pl. a sokat gyalázott A Megtorlóból), Michael Rapaport (a Házi háború sorozatból az apuka) és Frank Welker, akit viszont ezúttal is csak hallhatunk (ő a papagáj madárhangjainak forrása, a beszédéé viszont nem). Rajtuk kívül ki kell még emelnem Jacqueline McKenzie-t, aki a cuki szőke kutatónő, szerintem ő tök szimpatikus volt. A rendező a finn Renny Harlin, aki a Rémálom az Elm utcában 4-ért is felelős - ezúttal jobb munkát végzett, mint anno.

Érdekességek: A sztori szerint az intelligens cápák megtanulnak hátrafelé úszni - ez azonban sehogy sem lehetséges a valóságban, mert fizikailag képtelenek rá. A rendező azt nyilatkozta, hogy ez volt élete legnehezebb filmes munkája. Egyébként láthatjuk is Harlint a legelején, amikor a műszakváltás megtörténik; ő a magas, hosszú, szőke hajú ipse napszemüvegben. LL Cool J írt egy betétdalt a mozihoz, és egy másik számát is felhasználták benne. A mini-tengeralattjáró, amit a végén láthatunk, ugyanaz, mint amit A Gömbben használtak - az is víz alatt játszódott, szintén Samuel L. Jacksonnal. Az Állítólag...-ban a két bajszos robbantó-mester reprodukálta az utolsó cápa kinyírását modellekkel és bebizonyították, hogy lehetetlenség így végezni egy akkora állattal. Fura véletlen, amire a Rolling Stone magazin világított rá nemrég: a legújabb Rise of the Planet of the Apes rendkívüli módon hasonlít a Deep Blue Sea-re: mindkettőben "megokosítják" az állatokat az Alzheimer legyőzésének nevében és mindkettőben ezek a szuper-lények lesznek az ember végzetes ellenfelei. A Háborgó mélység 78 millió dollárból készült és 165 milliót hozott vissza, a kritikusok pozitívan értékelték.

Ez egy király mozi: rendkívül valós szörnyek vannak benne, igazi veszély, remek látvány, kitűnő színészek, jól megírt forgatókönyv és pár vicces poén. Ennél több nem kell.

Pontozás:

imdb: 5.6 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Thomas Jane Alfred Molinával együtt szinkronizál a Heavenly Sword című animációs fantasy-ben, valamint Miley Cyrus és Demi Moore partnere lesz a LOL-ban, ami pedig a fészbúkbuzi tinikről fog szólni.

- Egyre több külföldi színészt szerződtetnek magyar filmekre, ez történt Stellan Skarsgarddal is, aki a Hier című filmdrámában bukkan fel a hazai mozikban. Bemutató 2013-ban.

- Frank Welker ismét állatoknak kölcsönzi a hangját a Monsters University-ben, ami a Szörny Rt. folytatása.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr773418079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása